Το CISD στη Let’s Do It Greece

    Σε μια συγκινητική, τεράστια προσπάθεια, που αναπτύχθηκε από τις 11:00 έως τις 16:00, το CISD, Σύλλογοι της περιοχής Μετς, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η εθελοντική Ομάδα Green Steps, πολλοί νέοι και κάτοικοι της περιοχής Μετς, καθάρισαν την περιοχή της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, δίπλα στην πανέμορφη γέφυρα του Όθωνα και στην Αγία Φωτεινή. Στην προσπάθεια συμμετείχε ενεργά ο Δήμος Αθηναίων που διέθεσε αυτοκίνητα καθαριότητας και προσωπικό, ενώ παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Αντρέας Βαρελάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι και συνεργάτες του Δήμου.

    Τα κλαδέματα που είχαν εγκαταλειφτεί στο χώρο από παράνομες υλοτομήσεις μαζεύτηκαν και επιτόπου τεμαχίστηκαν με κλαδοτεμαχιστή, που διέθεσε εθελοντικά το Μέλος του CISD, κ. Θεόδωρος Ρέντζος, και μεταφέρθηκαν για να κομποστοποιηθούν, σε χώρο του δήμου Αθηναίων.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων, υιοθέτησε την ιδέα κομποστοποίησης των κλαδεμάτων του πρασίνου της Αθήνας και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος. Η δράση αυτή ωστόσο δεν περιορίζεται σε εκδήλωση μιας ημέρας, καθώς το CISD «υιοθέτησε» τον χώρο, με σκοπό την ανάδειξη της αρχαίας κοίτης του Ιλισού και της γέφυρας του Όθωνα και της σύνδεσης του χώρου με τη γειτονιά του Μετς και τα σημαντικά μνημεία της περιοχής, το Ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας και το Πρώτο Νεκροταφείο. Η σημαντική γέφυρα του Όθωνα θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι ένα σημαντικό ορόσημο της πόλης των Αθηνών και στοιχείο ιστορικής μνήμης, παράλληλα με την ανάδειξη των πολιτιστικών σημείων του χώρου που συνδέονται και εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή των μεγάλων ελεύθερων χώρων της πόλης των Αθηνών, αλλά και με τις ζωτικές λειτουργίες της πόλης συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    Το CISD, σε στενή συνεργασία με Συλλόγους Κατοίκων της περιοχής Μετς, θα υποβάλει στο Δήμο Αθηναίων τις προτάσεις του και θα συμβάλει δυναμικά για την υλοποίησή τους.

    Παράλληλα, θα προτείνει την αποκάλυψη, ανάδειξη και επαναφορά της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, ώστε να κατέβει στην πρωτύτερή της στάθμη, όπως προκύπτει από φωτογραφίες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, την επαναφορά του βιότοπου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.