Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς ολοκληρώνει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική για την COP28 με επίσκεψη στο Μεξικό

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Φρανς Τίμερμανς ολοκληρώνει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Μεξικό. Η επίσκεψη εντάσσεται στην περιοδεία που πραγματοποίησε στη Λατινική Αμερική, με επισκέψεις στη Βραζιλία και την Κολομβία την περασμένη εβδομάδα. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος συναντήθηκε και στις τρεις χώρες με κυβερνητικές αρχές, ενδιαφερόμενα μέρη και την κοινωνία των πολιτών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την προσεχή διάσκεψη COP28 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για να ενημερωθεί σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις εν λόγω χώρες όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Σήμερα στο Μεξικό, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον κ. Marcelo Ebrard, Υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον κ. Lázaro Cárdenas, κύριο σύμβουλο του Προέδρου κ. Andrés Manuel López Obrador. Εν συνεχεία θα συναντηθεί διμερώς με την κ. María Luisa Albores, Υπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, καθώς και με την κ. Raquel Buenrostro, Υπουργό Οικονομίας, η οποία θα συνοδεύεται από τον κ. Alejandro Encinas, Υφυπουργό Διεθνούς Εμπορίου. Το απόγευμα, ο κ. Τίμερμανς θα συμμετάσχει σε διάλογο για τη νεολαία με φοιτητές και πρεσβευτές για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο ITAM [Instituto Tecnológico Autónomo de México (Αυτόνομο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Μεξικού)]. Το Σάββατο συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, εκπροσώπους επιχειρήσεων και ομάδες προβληματισμού για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την πράσινη μετάβαση της χώρας. Την Κυριακή, επισκέφθηκε μαζί με εκπροσώπους της ΜΚΟ ProNatura ένα αγροοικολογικό έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ στην περιοχή Xochimilco.

 

Κατά την επίσκεψή του στη Βραζιλία, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τα πράσινα σχέδια της χώρας με εκπροσώπους της κυβέρνησης όπως ο Αντιπρόεδρος κ. Geraldo Alckmin και η Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Marina Silva. Ο κ. Τίμερμανς τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί στενά με τη Βραζιλία για να στεφθεί με επιτυχία η COP28 και θα στηρίξει τον στόχο της χώρας για μηδενική αποψίλωση των δασών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κολομβία ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με διάφορους υπουργούς, μεταξύ των οποίων η Υπουργός Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Susana Muhamad, ο Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας κ. Arturo Luna και η Υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων κ. Irene Vélez. Η ΕΕ και η Κολομβία είναι φυσικοί εταίροι στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και της κρίσης βιοποικιλότητας. Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στενά για την προετοιμασία της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Νοέμβριο.