Wilhelmsen Ship Management & Affinity Shipping: Ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η Wilhelmsen Ship Management (WSM) και η Affinity Shipping υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας (MOU) για την από κοινού ίδρυση μιας ανεξάρτητης εταιρείας που θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμμόρφωσης σχετικά με το EU ETS (Σύστημα  Εμπορίας  Δικαιωμάτων  Εκπομπών της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης).

Η δημιουργία της εταιρείας θα είναι η πρώτη στο είδος της, προσφέροντας μια πλήρη υπηρεσία εξωτερικής ανάθεσης για τη διαχείριση του EU ETS στη ναυτιλία. Η υπηρεσία αυτή ενσωματώνει την τεχνική διαχείριση των πλοίων και την προμήθεια δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για να υποστηρίξει τους πλοιοκτήτες (owners), τις διαχειρίστριες εταιρείες (managers) και τους φορείς που ελέγχουν την εμπορική λειτουργία των πλοίων (operators) στη νέα εποχή συμμόρφωσης με τις εκπομπές ρύπων. Μετά τη συμφωνία του Δεκεμβρίου μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ για την ένταξη της ναυτιλίας στο ETS της ΕΕ, οι πλοιοκτήτες και οι διαχειρίστριες εταιρείες θα πρέπει να αποκτήσουν άδειες εκπομπών για το 40% των ισχυουσών εκπομπών τους το 2024, οι οποίες θα αυξηθούν στο 70% το 2025 και στο 100% το 2026 συνεχίζοντας έτσι και σε μελλοντικό χρόνο.

Η WSM εισάγει την τεχνογνωσία στα θέματα τεχνικής διαχείρισης πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης των εκπομπών και της συμμόρφωσης με το υφιστάμενο σύστημα Παρακολούθησης (Monitoring), γνωστοποίησης στοιχείων (Reporting) και Επαλήθευσης (Verification) MRV της ΕΕ, ενώ η Affinity διαθέτει εμπειρία στην πώληση και αγορά προϊόντων άνθρακα, στη διαχείριση του Μητρώου Δικαιωμάτων (EU Allowances Registry) EUA της ΕΕ, στην ανάλυση της έκθεσης στο ETS και στην παροχή συμβουλευτικής σχετικά με τις αγορές εκπομπών.

“Είναι ευχαρίστηση μας να συνεργαζόμαστε με την Affinity σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στους πελάτες και θα εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας . Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην ομαλή μετάβαση της  συμμόρφωσης με το EU ETS, καθώς και δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των πελατών μας μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των εκπομπών ρύπων”, δήλωσε ο Carl Schou, CEO και President της WSM.

Ο Richard Fulford-Smith, Managing Partner της Affinity Shipping, πρόσθεσε: “Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την WSM στην έναρξη λειτουργίας της εταιρείας που θα παρέχει ολοκληρωμένη λύση για τις ανάγκες των πλοιοκτητών και των φορέων που ελέγχουν την εμπορική λειτουργία των πλοίων όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων των εκπομπών ρύπων και την υποστήριξη της εμπορίας  ρύπων. Πρόκειται για μια ισχυρή συγκέντρωση τεχνογνωσίας που προωθεί τον στόχο μας να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να διαχειριστούν την οικονομική τους έκθεση στην επερχόμενη ενεργειακή μετάβαση”.

Η WSM είναι ο κεντρικός παράγοντας διαχείρισης πλοίων του ομίλου Wilhelmsen και μια από τις μεγαλύτερες διαχειριστές πλοίων στον κλάδο με το πιο εκτεταμένο παγκόσμιο ναυτιλιακό δίκτυο. Η Affinity Shipping διαθέτει γραφείο πρόσβασης στην αγορά άνθρακα από το 2018, ακόμη παρέχει εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη με βάση τις ειδικές ανάγκες του πελάτη και υπηρεσίες διαμεσολαβητών για τη διαχείριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η νέα εταιρεία κοινοπραξίας θα εδρεύει στο Όσλο της Νορβηγίας.