Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Αόρατη εργασία: Όταν σταματάμε, όλος ο κόσμος σταματά μαζί μας» στο πλαίσιο του πρώτου τριήμερου φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Το WOW Athens, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση με σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα καθώς και τα πρόσωπα και τις ιστορίες που εμπνέουν. Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.
Η κα Γούλα, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε στην αόρατη εργασία, και το έμφυλο χάσμα στην ανάμιξη των γυναικών και των ανδρών σε δραστηριότητες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και στις οικιακές εργασίες. Ανέφερε δε ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην ενασχόλησή τους με αυτές τις δραστηριότητες, γεγονός που μπορεί να κάνει δύσκολη την πρόσβασή τους στην αμειβόμενη εργασία.
Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με στόχο την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή, και την ενίσχυση των γυναικών για την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στην εργασία, και τόνισε ότι στόχος των πολιτικών είναι η συμφιλίωση και εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική/οικογενειακή ζωή, και η ανταπόκριση των γυναικών στις εργασιακές τους επιλογές, όπως με τον ν. 4808/2021, την πρόβλεψη άδειας πατρότητας, την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα, και πρόσφατα με το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ανεξάρτητα όμως από το πλαίσιο πολιτικής που διαμορφώνεται, πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση και των επιχειρήσεων καθώς και των ίδιων των εργαζομένων ανδρών και γυναικών για τον διαμοιρασμό του διαστήματος των αδειών και για τη συμμετοχή τους ισομερώς στη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια κοινωνία χωρίς στερεότυπα» κατέληξε στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας κα Γούλα.