STARTAB: Το πρώτο σκαλοπάτι των νέων προς την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Με την ολοκλήρωση ενός ακόμα επιτυχημένου ετήσιου κύκλου, το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας STARTAB αποτελεί πλέον το πρώτο σκαλοπάτι των νέων προς την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχοντας βοηθήσει κοντά στους 1000 νέους και νέες να την εξερευνήσουν.

Η υποστήριξη και η αφοσίωση των συνεργατών, των εθελοντών και των δωρητών, οδήγησαν στο να αξιολογηθεί θετικά το πρόγραμμα από το 96% των συμμετεχόντων, το 87% αυτών να δηλώνουν βελτίωση σε τουλάχιστον 3 δεξιότητες που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και το 100% να προτείνει το Πρόγραμμα σε άλλους. Επίσης με τις ειδικές δράσεις, επιτεύχθηκε μια ιδανική ισορροπία στη συμμετοχή των φύλων κοντά στο 50-50 και ολοκληρώνεται αυτή η περίοδος με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων σε ένα έτος.

Όραμα του Προγράμματος παραμένει η συνεχής εκπαίδευση και καθοδήγηση των νέων να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες , να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία, να τους δοθεί ευκαιρία για να αλλάξουν την ζωή τους και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ο Διευθυντής του Προγράμματος STARTAB και συνιδρυτής του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Δρ.Jorge-A. Sanchez-P., δήλωσε σχετικά: «Με τους συνεργάτες μας, ολοκληρώσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του προγράμματος, κάνουμε όμως και κινήσεις να επιστρέψουμε σε φυσικές συναντήσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας να ενδυναμώσουμε τους νέους να μαθαίνουν, να ευδοκιμούν και να συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Με μεγάλη ευχαρίστηση παρατηρούμε την ανεργία των νέων να βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος, το 78% των νέων δήλωσε πως θα ήθελε μια εργασία εναρμονισμένη με την πράσινη οικονομία, ενώ περισσότερο από το 50% θα ήθελε η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα σχολεία διδάσκουν δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία και παρέχουν περισσότερα προγράμματα εκκίνησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς το 36% των νέων δήλωσαν ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Το Πρόγραμμα αποτελεί μία ασφαλή διέξοδο σε αυτές τις συνθήκες προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση, υποστήριξη και καθοδήγηση.

Το STARTAB προωθεί και συμβάλλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι θεωρούνται ζωτικής σημασίας από το 67% των νέων. Με την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη, την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και τη δημιουργία συνεργασιών, που βάζουν τους νέους και τις νέες στην πρώτη γραμμή, το Πρόγραμμα διασφαλίζει ότι η εκπαίδευση είναι δωρεάν, δίκαιη και υψηλής ποιότητας για όλους.

Από την εκκίνηση του Προγράμματος, έχουν ολοκληρωθεί 47 κύκλοι σεμιναρίων επιχειρηματικότητας. Ο Κωνσταντίνος ολοκληρώνοντας το 4ήμερο Σεμινάριο, δήλωσε: «Όσον αφορά το Πρόγραμμα, δεν έχει υπάρξει κάτι καλύτερο σε αυτό το κομμάτι. Το 4ήμερο Σεμινάριο Επιχειρηματικότητας ήταν φανταστικό, άκουσα και έμαθα πολλά πράγματα που δεν ήξερα και αυτό ήταν που με οδήγησε να συνεχίσω με τον μέντορα και να αποφασίσω να ανοίξω επιχείρηση.».

Περισσότεροι από 300 νέοι έχουν λάβει συμβουλευτική καθοδήγηση από τους 110 μέντορες του Προγράμματος. Ο Ανδρέας μιλώντας για τη δική του εμπειρία, ανέφερε: «Ο μέντοράς μου, μου έδωσε κατευθύνσεις και να καταλάβω πώς λειτουργούν τα πράγματα. Το κομμάτι της εμψύχωσης ήταν σημαντικό, όπως και οι εξειδικευμένες απαντήσεις που παίρνεις από έναν άνθρωπο που γνωρίζει.».

Οι ιστορίες επιτυχίας και οι επιχειρήσεις που ιδρύονται με τη στήριξη του Προγράμματος αυξάνονται συνεχώς και δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της Ελληνικής οικονομίας. Καταστήματα λιανικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, δημιουργικά studio, υπηρεσίες βιωσιμότητας, εκπαιδευτικά κέντρα, αποτελούν κάποιες από τις ιδέες που έγιναν πραγματικότητα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα υποστηρίζοντας ουσιαστικά την αυτοαπασχόληση των νέων σε όλη την Ελλάδα.

Ο κύκλος κλείνει με το Βραβείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους απόφοιτους του Προγράμματος που παρουσίασαν την επιχειρηματική τους ιδέα από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023. Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις από τις 20.04.2023 μέχρι και τις 28.04.2023 όπου θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Το STARTAB υλοποιείται από το Corallia με την υποστήριξη του Prince’s Trust International και προσφέρεται δωρεάν σε νέους ηλικίας 18-35 ετών. Ο στόχος του STARTAB είναι να καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας της χώρας. Η εμπειρία των συντελεστών στην υποστήριξη νέων επιχειρηματιών και ένα ισχυρό δίκτυο συμβούλων είναι πολύτιμο πλεονέκτημα για την υποστήριξη startups που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εκκίνηση της οικονομίας.

Ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον στο σύνδεσμο https://startab.gr/apply-now. Εθελοντές μέντορες μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον στο https://startab.gr/mentors. Χορηγοί μπορούν να μάθουν πως μπορούν να στηρίξουν το Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.