Φόρουμ Δελφών: Χρειάζεται να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στη δωρεά οργάνων – Καταλύτης το ίδρυμα Ωνάση

Τη δεύτερη μέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται από τις 26 – 29 Απριλίου στους Δελφούς και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε -στην αίθουσα Αρβελέρ-συζήτηση με θέμα το μέλλον της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης στην Ελλάδα. Τα σημεία κλειδιά του νόμου και η μεταρρύθμιση που φέρνει.

 

Ξεκινώντας η συζήτηση πήρε τον λόγο η κα. Γιούλη Μενουδάκου, Επικεφαλής συντονιστικού κέντρου του Ελληνικού οργανισμού μεταμοσχεύσεων τονίζοντας ότι αν και βρισκόμαστε πολύ πίσω στις μεταμοσχεύσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γίνονται σταθερά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χρειάζεται όμως να γίνουν περισσότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας νεφροπαθής σε αναζήτηση νεφρού στην Ελλάδα περιμένει κατά μέσο όρο 7 με 8 χρόνια ενώ στην Πορτογαλία από 1 έως 3 χρόνια το αργότερο.

 

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Μωρέλας, μάνατζερ Υγειονομικού προγράμματου του Ωνασείου ότι είναι πολύ σημαντικό που τέθηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο με διακομματική συναίνεση που αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την αύξηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στο μέλλον. Υπογράμμισε επίσης ότι έγινε ξεκινήσει το ίδρυμα Ωνάση μία εντατική εκστρατεία ενημέρωσης από τα σχολεία.Το πρόγραμμα ονομάζεται «Οργανούληδες» και απευθύνθηκε σε 10 χιλιάδες παιδιά από 7 έως 11 ετών ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα « Organ meetings» που απευθύνεται σε εταιρίες και επιχειρήσεις για ενημέρωση.

 

Η κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου, νομική σύμβουλος του Ωνασείου, τόνισε ο νόμος που ψηφίστηκε δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας δικτύου κάτω από το οποίο θα λειτουργούν όλοι οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας δίνοντας τους παράλληλα και τα ψηφιακά εργαλεία για να το πράξουν. Ενισχύεται η προστασία του ζώντα δότη ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμβαση στη βούληση του.Μόνο αν δεν ανευρεθούν οι οικείοι του θα προχωρήσει η δωρεά.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ωνασείου, κ. Ιωάννης Μπολέτης, ανέφερε ότι το νέο Ωνάσειο, το οποίο μετατρέπεται πλέον σε Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα είναι ο καταλύτης για την ποιοτικότερη λειτουργία του συστήματος. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας ενώ χρειάζεται να αυξηθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ο κ. Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης,Καθηγητής ποινικού δικαίου, τέλος είπε, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα ο νέος νόμος ο οποίος θα δώσει λύσεις παράλληλα με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας,

 

Κλείνοντας ο συντονιστής της συζήτησης o δημοσιογράφος Huff Post Greece, ANT1 κ. Αντώνης Φουρλής αποκάλυψε ότι είναι και ο ίδιος δωρητής οργάνων και ευχήθηκε του χρόνου η αίθουσα να γεμίσει από δωρητές.