ΟΚΑΝΑ: Ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης “STEKI 46” συμπληρώνει 1 χρόνο λειτουργίας

Ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο πεδίο των εξαρτήσεων. Με τον νέο ΧΕΧ ο ΟΚΑΝΑ συμπλήρωσε το δίκτυο δομών και υπηρεσιών μείωσης της βλάβης.

Σήμερα, η νέα και καινοτόμα αυτή δομή συμπληρώνει ένα έτος από την ίδρυση και λειτουργία της. Τα στοιχεία λειτουργίας του ΧΕΧ αποδεικνύουν από μόνα τους την αναγκαιότητα που υπήρχε για τη δημιουργία του. Με 10.692 επισκέψεις για εποπτευόμενη χρήση από 987 μοναδικούς ωφελούμενους ο ΧΕΧ καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες των ενεργών χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών. Παράλληλα, εντός του ΧΕΧ παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα, φροντίδα υγιεινής και καλύπτονται βασικές βιοτικές ανάγκες (σίτιση, ιματισμός). Συνολικά, στον ΧΕΧ έχουν πραγματοποιηθεί 27.421 επισκέψεις για όλες τις παραπάνω υπηρεσίες. Τα οφέλη του ΧΕΧ, δεν σταματούν εκεί, καθώς δεν είναι λίγες οι παραπομπές και οι διασυνδέσεις των ωφελούμενων με άλλες δομές και υπηρεσίες του Οργανισμού και του συστήματος υγείας, ώστε να κάνουν το επόμενο θεραπευτικό βήμα.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι έχουν σωθεί περισσότερες από 100 ανθρώπινες ζωές μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας του. Συγκεκριμένα σε 69 περιστατικά έχει γίνει πρόληψη πιθανής υπερδοσολογίας μέσω στενής παρακολούθησης από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΧΕΧ, ενώ σε 56 περιπτώσεις υπερδοσολογίας χορηγήθηκε Ναλοξόνη σώζοντας τις ζωές των ωφελούμενων.

Ο πρώτος ΧΕΧ “STEKI 46” του ΟΚΑΝΑ είναι πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων. Περιλαμβάνει 12 ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για την ενέσιμη ή/και εισπνεόμενη χρήση προ-αποκτημένων ναρκωτικών ουσιών, χώρους για την παραμονή των ωφελούμενων, ιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερδοσολογίας, καθώς και χώρο για την παροχή συμβουλευτικής/ψυχολογικής υποστήριξης και διασύνδεσης των ωφελούμενων με θεραπευτικό πρόγραμμα.

Με τον ΧΕΧ να ολοκληρώνει με εξαιρετική επιτυχία τον πρώτο του χρόνο, καταφέρνοντας να σπάσει τα στεγανά πολλών ετών, να σώσει ανθρώπινες ζωές και να καλύψει πραγματικές ανάγκες, σήμερα η Διοίκηση του Οργανισμού έχει ήδη προβεί σε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του από τις 8.00 μέχρι και τις 22.00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας (Δευτέρα-Κυριακή). Ο ΟΚΑΝΑ, με τον ΧΕΧ ενίσχυσε το ολιστικό και ανθρωποκεντρικό μοντέλο του, με στόχο την προάσπιση της ατομικής υγείας των ωφελούμενων αλλά και της Δημόσιας Υγείας.