Σιάμισιης: Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην καρδιά της στρατηγικής της HELLENiQ ENERGY

«Το μυστικό της επιτυχίας κάθε εταιρίας είναι να μπορείς να καταλαβαίνεις προς τα πού πάει ο κόσμος και ποια τα δεδομένα, να αλλάζεις και να προσαρμόζεσαι», ανέφερε ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, HELLENiQ ENERGY και Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συνομιλώντας με το δημοσιογράφο Αντώνη Φουρλή στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Αναφερόμενος στην επιχειρησιακή του εμπειρία σημείωσε ότι με αφορμή την τάση που κυριαρχεί για μετάβαση προς πιο φιλικά στο περιβάλλον μέσα, η εταιρία του έθεσε εκ νέου τους στρατηγικούς στόχους, τοποθετώντας στην καρδιά τους τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και στρέφοντας τις επενδύσεις προς την κατεύθυνση αυτή αφού τα δύο τελευταία χρόνια το 60% πάνε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

«Η κινητικότητα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της αγοράς μας», είπε προσθέτοντας ότι αυτή απλώνεται σε αυτοκίνηση, αεροπορία και ναυσιπλοΐα, ενώ υπογράμμισε την αξία της ηλεκτροκίνησης που όσο προχωράμε θα έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κινητικότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στην κυκλική οικονομία και τις επενδύσεις που γίνονται για την επεξεργασία εναλλακτικών πρώτων υλών όπως είναι το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, οι οποίες επίσης αναμένεται να αυξηθούν. Σχετικά με το υδρογόνο, σημείωσε ότι ήδη έχει εγκριθεί σε πιλοτική βάση μία επένδυση για το πράσινο υδρογόνο για να διερευνηθεί το πώς μπορεί να λειτουργήσει, ενώ ήδη γίνονται έρευνες για το μπλε υδρογόνο.

 

«Γίνονται επενδύσεις ώστε στο πλαίσιο του εφικτού να έχουμε χαμηλότερο αποτύπωμα για τη βιομηχανία», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μειωθεί συνολικά το τελικό αποτύπωμα. Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική βιομηχανία έχει πάρει τα μηνύματα που πρέπει και προχωράει δυναμικά στη σωστή κατεύθυνση, ενώ σημείωσε ότι στον κλάδο του το μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας και το πώς παντρεύονται παραδοσιακές μονάδες βάσης όπως αυτές του λιγνίτη με το φυσικό αέριο.