ΕΕΑΑ: Ετήσια αποτελέσματα 2012

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα του 2012 από τη λειτουργία των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, τα οποία υλοποιούνται  σε όλη  την Ελλάδα με τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σύμφωνα με την Απολογιστική Έκθεση που, όπως ορίζει το  νομικό πλαίσιο, υποβλήθηκε προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως ήταν αναμενόμενο, σημειώθηκε πτώση στην κατανάλωση και συνεπώς οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας παρουσίασαν μείωση κατά 11% σε σύγκριση με το 2011 και κατά 31% συγκριτικά με το 2008. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη αυτή μείωση δεν ανέκοψε, ούτε το 2012, την πορεία της ανακύκλωσης συσκευασιών μέσω του Συστήματος του Μπλε Κάδου. Η ΕΕΑΑ, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ενίσχυσε το υφιστάμενο δίκτυο του Συστήματος και επέκτεινε τα έργα του Μπλε Κάδου, φέρνοντας την ανακύκλωση σε ακόμα περισσότερες γωνιές της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι το σύστημα του Μπλε Κάδου έχει αναπτυχθεί εκτός από την Κρήτη και σε 24 επιπλέον νησιά, με περίπου 431.000 μόνιμους κάτοικους και χιλιάδες επισκέπτες. Συνολικά, στο τέλος του 2012, 240 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ήταν συμβεβλημένοι με το Σύστημα της ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα τα έργα του μπλε κάδου να εξυπηρετούν περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους.

Παράλληλα, το 2012, οι συμβεβλημένες με το Σύστημα επιχειρήσεις έφτασαν τις 1.720, γεγονός που αποδεικνύει την υποστήριξη της ανακύκλωσης συσκευασιών από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας καθώς και την εμπιστοσύνη της στο έργο της ΕΕΑΑ.

Οι κάδοι που έχουν παραδοθεί στους συμβεβλημένους ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα σήμερα έχουν φτάσει τους 138.000 και τα οχήματα ανακύκλωσης τα 400. Είναι επίσης, χαρακτηριστικό ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2012, η ΕΕΑΑ υλοποιεί την παράδοση, προς τους συνεργαζόμενους ΟΤΑ, 50 νέων οχημάτων συλλογής και περίπου 45.000 επιπλέον μπλε κάδων, αυξάνοντας δηλαδή, κατά 40% το υφιστάμενο δίκτυο των μπλε κάδων σε όλη τη χώρα, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013. Επιπλέον, το προηγούμενο έτος η ΕΕΑΑ πραγματοποίησε και σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που διαχειρίζεται.  Στο τέλος του 2012 λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα συνολικά 28 ΚΔΑΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Συστήματος της ΕΕΑΑ περίπου 240.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (συσκευασίες και χαρτί εντύπων) ανακτήθηκαν από τους μπλε κάδους το 2012, ενώ πρόσθετοι 200.000 τόνοι ανακύκλωσης πιστοποιήθηκαν από το Σύστημα για λογαριασμό των αρμόδιων αρχών (Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας και άλλες πηγές). Συναθροίζοντας τις ποσότητες διαπιστώνουμε ότι το 2012 διασώθηκαν από τους χώρους ταφής περίπου 440.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού εντύπων συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την άμβλυνση του οξυμένου προβλήματος των απορριμμάτων.

Εκτός από τα έργα του μπλε κάδου, η ΕΕΑΑ αναπτύσσει κατά περίπτωση και ποικιλία ευέλικτων έργων και ειδικών δράσεων με σκοπό την ανάκτηση και ανακύκλωση υλικών συσκευασίας από τα δημοτικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα τη συλλογή γυαλιού από επαγγελματικούς χώρους, τα πολλαπλά ρεύματα αποβλήτων συσκευασίας (π.χ. στα νησιά) κλπ, με σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι ποσότητες γυάλινων συσκευασιών που ανακυκλώθηκαν μέσω των ειδικών δράσεων το 2012 αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με το 2011 και ανήλθαν σε 18.000 τόνους, γεγονός που οφείλεται στην επέκταση των ειδικών δράσεων για τη συλλογή γυάλινων φιαλών από επαγγελματικούς χώρους και στην αύξηση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

Ο κύριος Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ανέφερε σχετικά: «Μία ακόμη χρονιά και παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το Σύστημα των μπλε κάδων ανταποκρίθηκε με συνέπεια στις ανάγκες των δήμων και των πολιτών για ορθή και αποτελεσματική ανακύκλωση των συσκευασιών. Η ΕΕΑΑ, διατηρώντας τη δέσμευσή της για συνεχή ανάπτυξη του δικτύου των Μπλε Κάδων, με συντονισμένες προσπάθειες τη χρονιά που μας πέρασε, έδωσε τη δυνατότητα σε σχεδόν 9 εκ. του ελληνικού πληθυσμού να συμμετέχει στην Ανακύκλωση Συσκευασιών. Εκτός από τις προσπάθειες της ΕΕΑΑ και των συνεργαζόμενων Δήμων, που πρέπει να ενταθούν, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι και η καθημερινή υιοθέτηση της ορθής συμμετοχής στην ανακύκλωση πρέπει να αποτελεί συνειδητή ατομική επιλογή κάθε πολίτη που τον ενδιαφέρει το μέλλον του και φροντίζει για το φυσικό περιβάλλον. Χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας για να γίνει καλύτερος ο κόσμος που θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ