Henkel: Δημοσιεύει την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022

Η Henkel δημοσίευσε πρόσφατα την 32η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην οποία καταγράφονται τα επιτεύγματα και η πρόοδος της εταιρείας για το 2022 σε σχέση με το Πλαίσιο Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη για το 2030 και μετά. Η εταιρεία με στόχο την βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για κλιματικά θετικές εργασίες έως το 2030 και να επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα, παράγοντας περισσότερη καθαρή ενέργεια από αυτή που καταναλώνει και δημιουργώντας έτσι ένα θετικό ισοζύγιο. Το 2022, η Henkel σημείωσε επίσης, σημαντική πρόοδο στην κοινωνική ευθύνη.

 

«Το 2022, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μας να επιτύχουμε μια παραγωγή πιο φιλική για το κλίμα έως το 2030, επεκτείνοντας περαιτέρω τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε η Sylvie Nicol, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Henkel, υπεύθυνη του Ανθρώπινου Δυναμικού και Βιωσιμότητας «Καταφέραμε επίσης να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στην ισότητα των φύλων. Το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις αυξήθηκε στο 38,7% το 2022 και δεσμευόμαστε στο να εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας με συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις».

 

Ενέργειες για την προστασία του κλίματος

Η Henkel αύξησε στο 70% το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται σήμερα στις 166 εγκαταστάσεις παραγωγής της σε όλο τον κόσμο. Επόμενος στόχος να φτάσει το 100% έως το 2030. Σε σύγκριση με το 2010, οι εκπομπές CO2 ανά τόνο προϊόντος μειώθηκαν κατά 55%, πλησιάζοντας τον στόχο της για 65% έως το 2025. Η απομάκρυνση του άνθρακα από την παραγωγή της, περιλαμβάνει στοχευμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της, την εξοικονόμηση ενέργειας και, όπου είναι δυνατόν, την παραγωγή καθαρής ενέργειας απευθείας στις εγκαταστάσεις της. Χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό Virtual Power Purchase Agreement (VPPA), η Henkel επενδύει, επίσης, σε έργα τρίτων για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στην Ισπανία, η συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα με τον όμιλο IGNIS θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή δύο μεγάλων ηλιακών πάρκων στην Καστίλλη και Λεόν και στην Ανδαλουσία, από τα οποία αναμένεται να παράγει περίπου 200 GWh ετησίως, το ισοδύναμο δηλαδή των αναγκών 40 σταθμών στην Ευρώπη. Το έργο θα τεθεί σε λειτουργία από τον Μάιο του 2024 και θα εξοικονομήσει 72.000 τόνους CO2 ετησίως

 

Όλο και πιο βιώσιμα προϊόντα και συσκευασίες

Δεδομένου ότι περισσότερο από το 70% του αποτυπώματος άνθρακα της Henkel σχετίζεται με τη χρήση προϊόντων και την απόρριψη των συσκευασιών, η εταιρεία έχει εντείνει τις επενδύσεις της σε Έρευνα & Ανάπτυξη, για να βελτιώσει τις φόρμουλες των προϊόντων της, προσφέροντας την ίδια ή καλύτερη απόδοση με λιγότερη χρήση ενέργειας και νερού με όσο το δυνατόν περισσότερη χρήση πρώτων υλών από ανανεώσιμες πηγές γίνεται. Για παράδειγμα, με τη συμφωνία με την BASF θα καταστήσει δυνατή την αντικατάσταση περίπου 110.000 μετρικών τόνων συστατικών ορυκτών πρώτων υλών στα προϊόντα της Henkel Consumer Brands με εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ετησίως. Το πρόγραμμα αυτό, με τη βοήθεια της γνωστής προσέγγισης του ισοζυγίου βιομάζας, απαιτεί περίπου 4 χρόνια εργασίας.

Η Henkel επιπλέον, εργάζεται για την ανάπτυξη των βιομηχανικών συγκολλητικών και τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες της σε διάφορους κλάδους να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των πρακτικών και των προϊόντων τους. Παραδείγματα αυτής της δέσμευσης περιλαμβάνουν λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία που βοηθούν να κάνουν τα οχήματα ελαφρύτερα και να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, καθώς και συγκολλητικά για εταιρείες μετατροπής χαρτιού που μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή με χρήση λιγότερης ενέργειας, τεχνολογίες για κατασκευαστές εύκαμπτων συσκευασιών που επιτρέπουν την διάσπαση των υλικών της συσκευασίας και βελτιώνουν την ανακυκλωσιμότητά τους. Όσον αφορά τα προϊόντα της, η Henkel διαθέτει πλέον 87% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, με στόχο να φτάσει το 100% έως το 2025. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης, να αυξήσει το μερίδιο του ανακυκλωμένου πλαστικού στις συσκευασίες στο 30% των καταναλωτικών προϊόντων έως το 2025: επί του παρόντος το μέσο ποσοστό είναι 16%, αλλά αρκετές αναφορές με 100% ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια είναι ήδη στην αγορά. Μέχρι το 2025, το 100% του χαρτιού και του χαρτονιού που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες θα ανακυκλώνεται ή θα προέρχεται από τη βιώσιμη δασοκομία.

 

Κοινωνική δέσμευση

Η ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν κύριους πυλώνες της στρατηγικής της Henkel, η οποία μένει πιστή στην ενίσχυση ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος και στην ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πλέον το 39% της διοίκησης της εταιρείας, με την πρόθεση το ποσοστό αυτό να φτάσει το 50% έως το 2025. Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές εντάσεις, την αύξηση της μετανάστευσης και των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Henkel κατάφερε να αυξήσει τους πόρους της και να παρέχει βοήθεια μέσω κοινωνικών έργων αλληλεγγύης και έκτακτης παροχής βοήθειας, υποστηρίζοντας πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους από το 2010 έως το τέλος του 2022. Περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τα θύματα πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023, περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ διατέθηκε σε σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη Συρία.