Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά, η ανάγκη για συζήτηση και ευαισθητοποίηση πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν και επηρεάζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η Enel Green Power αποτελεί ενεργό μέλος αυτού του διαλόγου, ως μια εταιρεία που δεσμεύεται καθημερινά στην ανάπτυξη και υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από ποικίλα έργα που υλοποιεί, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, στην προστασία της βιοποικιλότητας, και γενικότερα, σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.
Η Enel Green Power, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, θέτει στην πρώτη γραμμή των δράσεων της την ενεργειακή μετάβαση και την καταπολέμηση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, υλοποιώντας δράσεις κυκλικής οικονομίας και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον πλανήτη. Η εταιρεία επενδύει σε νέες τεχνολογίες για συστήματα μπαταριών, βελτιώνοντας την ευελιξία και την απόδοσή τους, ενσωματώνει την ανανεώσιμη ενέργεια σε διάφορους τομείς (αγροβολταϊκά, πράσινα κτίρια, καινοτόμα υλικά κ.λπ.) και ερευνά συνεχώς τρόπους επαναχρησιμοποίησης των εξαρτημάτων των συστημάτων της, μόλις φτάσουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
Βιωσιμότητα και καινοτομία στο επίκεντρο
Η στρατηγική της Enel Green Power τοποθετεί τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στο επίκεντρο, συμβάλλοντας στην επίτευξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για το 2030. Η εταιρεία επιδιώκει την προώθηση μιας δίκαιης και εύρυθμης ενεργειακής μετάβασης, με βάση τη διαφάνεια και τις δημιουργικές λύσεις.
Οι στόχοι, όμως, της εταιρείας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον δεν σταματούν εδώ:
– Μέχρι το 2025, η εταιρεία αναμένει να ενσωματώσει 21 GW εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από αυτά, περίπου 19 GW θα προέρχονται από τις βασικές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Χιλή και Κολομβία), φτάνοντας σε συνολική διαχειριζόμενη εγκατεστημένη ισχύ τα 75 GW, συμπεριλαμβανομένων 4 GW BESS (Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών). Στόχος του Ομίλου Enel είναι να παράγει το 75% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025.
– Μέχρι το 2027, η Enel θα ολοκληρώσει την οριστική φάση εξόδου από τον άνθρακα και θα μετατρέψει τις περιοχές των παλαιών εργοστασίων σε νέα κέντρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέα κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
– Μέχρι το 2030, στόχος ολόκληρου του Ομίλου είναι να φτάσει τα 154 GW συνολικής ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περίπου 340 TWh σε παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία έχει επενδύσει στρατηγικά 210 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, επεκτείνοντας την προσφορά καινοτόμων λύσεων. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την παραγωγή ενέργειας, απαλλαγμένη από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 85%.
– Μέχρι το 2040, ολόκληρος ο στόλος της Enel θα είναι 100% ανανεώσιμος, ο Όμιλος δεν θα χρησιμοποιεί πλέον ούτε θα διανέμει φυσικό αέριο, ενώ θα επιτευχθεί και ο στόχος για Καθαρό Μηδενικό αποτύπωμα.
Δράσεις κυκλικής οικονομίας & προστασίας του περιβάλλοντος
Η Enel Green Power αναπτύσσει πολυάριθμες παγκόσμιες και τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Στην Ελλάδα, υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια έργα zero waste και κυκλικής οικονομίας, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους στόχους και την στρατηγική της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο αιολικό πάρκο Σωρός, στον Έβρο, έχει δημιουργηθεί το πρώτο έργο κυκλικής οικονομίας της εταιρείας στην Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκαν τμήματα από παλιούς ξύλινους στύλους ηλεκτρικού ρεύματος για τη δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου χώρου αναψυχής με κιόσκι, τραπέζια και παγκάκια. Ο χώρος απευθύνεται τόσο σε πεζοπόρους, όσο και σε επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα, λειτουργεί ως χρήσιμο σημείο παρατήρησης στο πλαίσιο της πυροπροστασίας.
Παράλληλα, τα αγροβολταϊκά συστήματα αποτελούν μία ακόμα «πράσινη» πρακτική της Enel Green Power Hellas, καθώς προσφέρουν πολλά οφέλη στον τομέα της γεωργίας συνδυάζοντας καλλιέργειες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρώτο παράδειγμα τέτοιου τύπου αγροβολταϊκού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί το πολυβραβευμένο πρόγραμμα Vamvakies A Social Green Project στο φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας στον Πολύμυλο Κοζάνης, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους Wise Greece και CluBE. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έδωσε σε μια ομάδα άνεργων γυναικών από την τοπική κοινότητα την ευκαιρία να ασχοληθούν με την παραγωγή τροφίμων, καλλιεργώντας τη γη γύρω από τα ηλιακά πάνελ και αξιοποιώντας τα προϊόντα προς όφελός τους.
Οι «πράσινες» ενέργειες της Enel Green Power Hellas επεκτείνονται και σε δράσεις αναδάσωσης. Συνολικά μέχρι σήμερα, στις περιοχές του σχεδίου αναδάσωσης έχουν φυτευτεί μόνο τα τελευταία χρόνια πάνω από 140.000 δέντρα. Ενδεικτικό παράδειγμα της δραστηριοποίησης της εταιρείας αποτελεί το έργο αναδάσωσης του Καστανόλογγου, ενός αιωνόβιου δάσους καστανιάς στην Εύβοια, το οποίο βρισκόταν υπό τροχιά εξαφάνισης. Η Enel Green Power Hellas ανέλαβε δράση αναζωογονώντας εκατοντάδες στρέμματα του υφιστάμενου δάσους και φυτεύοντας νέα δέντρα σε 400 στρέμματα της γύρω έκτασης.
Οι άνθρωποι της εταιρείας στο προσκήνιο των προσπαθειών
Η Enel Green Power Hellas, παραμένοντας αφοσιωμένη στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, υλοποιεί εθελοντικές δράσεις καθαρισμού με τη συμμετοχή εργαζομένων της εταιρείας. Οι οργανωμένες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έχουν ως στόχο την συλλογή απορριμμάτων, μπάζων, αλλά και ειδών προς ανακύκλωση με αποτέλεσμα ένα πιο όμορφο και καθαρό φυσικό χώρο.
Παράλληλα, η εταιρεία υλοποιεί στους χώρους εργασίας δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως το πρόγραμμα ανακύκλωσης «Go Green», ενώ στοχεύοντας στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης «πράσινης» κοινωνίας για όλους, πραγματοποιούνται προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως είναι η πρωτοβουλία «LightsOFF», που υπενθυμίζει σε όλους τους εργαζόμενους να σβήνουν τα φώτα, κατά την αποχώρησή τους από τα γραφεία τους.