DS Smith: Οι νέοι κανόνες για τις Συσκευασίες και τα Απορρίμματα Συσκευασίας στην Ε.Ε. εγκυμονούν κινδύνους για την αύξηση των πλαστικών

Η Ε.Ε. πρόκειται να συμφωνήσει νέους κανόνες σχετικά με τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, αλλά οι τροποποιήσεις που προτείνονται στην πρόταση της Επιτροπής κινδυνεύουν να «πλημμυρίσουν» την αγορά με εκατομμύρια τόνους νέου πλαστικού και να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο πολλών ετών σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού υποστηρίζει η DS Smith. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία εντάσσεται στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100 και εξειδικεύεται στις λύσεις βιώσιμης συσκευασίας και ανακύκλωσης ενώ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων χάρτου.

Οι τροπολογίες στην πρόταση της Επιτροπής για τον Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR) βρίσκονται σε διαβούλευση από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη, και οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν την εισαγωγή υποχρεωτικών στόχων επαναχρησιμοποίησης για όλα τα υλικά.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη ανάλυση που επιμελήθηκε η FEFCO[1], οι υποχρεωτικοί στόχοι επαναχρησιμοποίησης που θα εφαρμοστούν σε όλα τα υλικά θα αυξήσουν την ποσότητα των πλαστικών συσκευασιών που κυκλοφορούν και θα καθιερώσουν ένα μονοπώλιο στη χρήση πλαστικών σε ορισμένους κλάδους της αγοράς.

Για παράδειγμα, εάν εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις στις συσκευασίες από κυματοειδές χαρτόνι στον κλάδο μεταφοράς και ηλεκτρονικού εμπορίου, θα χρειαστούν 8,1 δισεκατομμύρια νέα πλαστικά κιβώτια βάρους 12 εκατομμυρίων τόνων για να επιτευχθεί ο στόχος επαναχρησιμοποίησης 90% έως το 2040 ενώ 16 δισεκατομμύρια λίτρα νερού θα χρειαστούν μόνο για να επαναχρησιμοποιηθεί το 50% των πλαστικών κιβωτίων[2].

Αυτή η περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επηρεάσει την οικονομία της Ε.Ε. έρχεται σε αντίθεση με την πολυετή πρόοδο στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών συσκευασιών τόσο στην Ε.Ε. όσο και διεθνώς.

 

[1] FEFCO – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κυματοειδών Σανίδων

[2] Δεδομένα της FEFCO. Πηγές: Plastics Europe, IFCO, Albrecht 2021, FEFCO, Investopedia