«Το Χαμόγελο του Παιδιού», έπειτα από ένα έτος ενεργειών και δράσεων για την υποστήριξη προσφυγικών οικογενειών από την Ουκρανία που ήρθαν στην Ελλάδα λόγω του πολέμου, παρουσίασε, στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ», τα αποτελέσματα των ολιστικών και πολύπλευρων δράσεων που υλοποίησε στο πλαίσιο του έργου «Άμεση και ολιστική υποστήριξη προσφυγικών οικογενειών από την Ουκρανία», με χρηματοδότηση από τα ΕΕΑ Grants μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, από 1 Ιουνίου 2022 έως 31 Μαΐου 2023.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο διάστημα αυτό, υποστήριξε 143 οικογένειες και 220 παιδιά.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υλοποιήθηκαν δράσεις για την ολική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συγκέντρωση Τροφίμων και Ειδών πρώτης ανάγκης με τη συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς φυσικά και με την πολύτιμη συνδρομή ιδιωτών, εταιρειών, σχολείων και Δήμων από όλη την Ελλάδα που στήριξαν εμπράκτως και πάλι το έργο του «Χαμόγελου». Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός προχώρησε σε δύο αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, μια με μεταφορά 30 τόνων με τρόφιμα, φάρμακα, αναλώσιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα σύνορα της Ουκρανίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Πρεσβεία της Ουκρανίας, και μια δεύτερη, όπου πραγματοποιήθηκε μεταφορά των οικογενειών με τα λεωφορεία στην Ελλάδα. Στις αποστολές συμμετείχαν, δύο Λεωφορεία για τη μετακίνηση, Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, Όχημα άμεσης κοινωνικής και ιατρικής επέμβασης ενώ υπήρχε πλαισίωση από διασώστες, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και φυσικά εθελοντές του Οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου τα παιδιά να νιώσουν οικεία, δόθηκε σε κάθε παιδί ένα λούτρινο αρκουδάκι στο πλαίσιο της δράσης «Το αρκουδάκι μου για σένα».
Η στήριξη του «Χαμόγελου» στις οικογένειες είναι πολύπλευρη, παρέχοντας στέγη στα πλήρως εξοπλισμένα Σπίτια του, ιατρική περίθαλψη αλλά και υποστήριξη σε όλες τους τις ανάγκες με τη βοήθεια και των εξειδικευμένων επαγγελματιών του, που καθ’ όλη τη διάρκεια βρίσκονταν δίπλα τους ώστε να εξασφαλίσουν τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και να βεβαιωθούν για την ασφάλειά τους. Χάρη σε πλήθος εταιρειών-χορηγών, τα διαμερίσματα για τη φιλοξενία των οικογενειών, εξοπλίστηκαν άμεσα ώστε να διασφαλιστεί μια όμορφη καθημερινότητα, καλύπτοντας κάθε ανάγκη τους, ενώ κατά τη διάρκεια της διαμονής τους υπήρξε μηνιαία παροχή οικονομικής και υλικής στήριξης. Στο πλαίσιο της συντονισμένης αυτής δράσης, δημιουργήθηκε και κατάλληλος οδηγός με συμβουλές για τους γονείς και τα παιδιά στα Ουκρανικά και στα Αγγλικά, ενώ παράλληλα όλα τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας, ξεκίνησε και συνεχίζει τη δημιουργία υλικού για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, διαχείρισης του τραύματος του πολέμου κ.λπ.
Αξίζει να τονιστεί, πως η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, λόγω του μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων παιδιών, λειτούργησε ως κόμβος ενημέρωσης για την Εμπορία Παιδιών (trafficking) και την Εξαφάνιση παιδιών και εφήβων από την Ουκρανία, όπου οι εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί δέχονται καταγγελίες ή/και αναφορές, παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης σε παιδιά θύματα ή δυνητικά θύματα εμπορίας, υπηρεσίες παραπομπής σε συνεργαζόμενους φορείς, ενημερώνουν το κοινό και προωθούν στοχευμένες δράσεις που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες ατόμων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και πρόληψη των φαινομένων.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναλυτική προβολή του έργου και όλων των προσφερόμενων υπηρεσιών, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Οργανισμού, κο. Κώστα Γιαννόπουλο, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα. Σοφία Βούλτεψη, ο Πρόξενος της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα, κ. Oleksandr Kravchenko, η κα. Ιωάννα Τζίκα, Προϊσταμένη ΕΥ ΧΜ ΕΟΧ – Εθνικό Σημείο Επαφής, ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και Ουκρανή μητέρα που έλαβε βοήθεια από τον Οργανισμό. Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησαν εκπρόσωπος της πρεσβείας της Μολδαβίας στην Ελλάδα, εκπρόσωποι των Συλλόγων της Ουκρανικής Κοινότητας και άλλοι επαγγελματίες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτού του έργου, καθώς κάθε παιδί, κάθε οικογένεια που για κάποιο λόγο έχει βρεθεί στη χώρα μας και είναι σε ανάγκη, έχει δικαίωμα να λάβει βοήθεια και υποστήριξη. Οφείλουμε να σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους και να τους προσέχουμε, όχι από φιλανθρωπία αλλά από αγάπη στον άνθρωπο, διατηρώντας πάντα την αξιοπρέπεια τους. Όπως είχε πει και ο μικρός ιδρυτής του ‘’Χαμόγελου’’, κάθε παιδί πρέπει να χαμογελά».
Η Υφυπουργός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κα. Σοφία Βούλτεψη, εξέφρασε την χαρά της για την παρουσία της και υπογράμμισε την αμέριστη υποστήριξή της στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και στον πρόεδρο του Δ.Σ, κο. Κώστα Γιαννόπουλου, και παράλληλα ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσους υποστήριξαν το έργο αυτό, καθώς η Ελλάδα κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να υποστηρίξει τους πρόσφυγες που προήλθαν από την εμπόλεμη Ουκρανία σε όποιο τομέα χρειάστηκαν, άμεσα και αποτελεσματικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ για τη σημαντική συμβολή του από την πρώτη ημέρα».
Ο Πρόξενος της Ουκρανίας κ. Oleksandr Kravchenko, αναφερόμενος στις συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος είπε: «Οι μνήμες από την 24η Φεβρουαρίου 2022 είναι ακόμα ζωντανές και γνωρίζω πως εάν έχεις βιώσει πόλεμο, εκτιμάς τη βοήθεια και τη δουλειά όσων σε στηρίζουν. Ελπίζουμε ότι η καλή συνεργασία μας θα συνεχίσει και στο μέλλον, και πιστεύω πως το αποτέλεσμα της ανταπόκρισης μας αυτής, θα είναι περισσότερα Χαμόγελα παιδιών, που είμαι σίγουρος, πως δε θα ξεχάσουν την καλοσύνη που εξέλαβαν».
Εκπροσωπώντας το Εθνικό Σημείο Επαφής των ΕΕΑ Grants στην Ελλάδα, η κα. Ιωάννα Τζίκα, Προϊσταμένη ΕΥ ΧΜ ΕΟΧ – Εθνικό Σημείο Επαφής, ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ανέφερε «41 οικογένειες υποστηρίχτηκαν από το έργο αυτό και ελπίζουμε να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας και υποστήριξης των οικογενειών από την Ουκρανία ώστε να καταφέρουν να μείνουν στην Ελλάδα και περισσότερα παιδιά να είναι ευτυχισμένα».
Η κα. Λένα Μπακατσή, project manager από το τμήμα Προγραμμάτων του Οργανισμού, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του έργου, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία για τις οικογένειες που υποστηρίχθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.
Η Σοφία Κούχη, Κοινωνική Λειτουργός από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από τα Κέντρα Στήριξης του Οργανισμού ανέφερε «Οι ανάγκες ήταν πολλές, και κάθε μια από τις οικογένειες είχε ανάγκη από ολιστική στήριξη καθώς βρίσκονταν σε μια χώρα που δε γνώριζαν τη γλώσσα, δεν είχαν δουλειά, χρήματα, ήταν μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους, και είχαν να διαχειριστούν τον φόβο τους, την αβεβαιότητα που ένιωθαν και συχνά μετατραυματικό στρες».
Μια μητέρα από την Ουκρανία, η Ν., μοιράστηκε την ιστορία της και τη γνωριμία της με το «Χαμόγελο», στο πλαίσιο του έργου, λέγοντας «Έμαθα για ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ από μια άλλη Ουκρανική οικογένεια. Επικοινώνησα με Κοινωνική Λειτουργό του Οργανισμού και αμέσως ένιωσα σαν να με αγκάλιασε ένας φίλος και μου είπε πως όλα θα πάνε καλά, ένιωσα ανακούφιση. Η ευγνωμοσύνη μου προς όλους είναι απεριόριστή και η γνωριμία μου με τον Οργανισμό με εντυπωσίασε ευχάριστα γιατί όποτε καλούσα για κάποιο έκτακτο πρόβλημα που προέκυπτε, όλοι ήταν πάντοτε διαθέσιμοι». Στο τέλος, έδωσε στον Πρόεδρο του Δ.Σ του Οργανισμού, κ. Γιαννόπουλο, ένα δώρο από την κόρη της, μια ζωγραφιά.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 33 οικογένειες επέστρεψαν στην πατρίδα τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει και θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους.
Το έργο αναλυτικά περιλαμβάνει τις εξής δωρεάν υπηρεσίες:
- Υλική ενίσχυση (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής φροντίδας κ.λπ.)
- Υποστήριξη σε νομιμοποιητικά και διοικητικά έγγραφα
- Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες – παροχή πληροφόρησης & βοήθειας σε διάφορα θέματα – κατευθύνσεις – κοινωνική υποστήριξη
- Διευκόλυνση της εκπαιδευτικής ένταξης παιδιών και της ένταξή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες
- Ενημέρωση – υποστήριξη – πληροφορίες για παιδιά και μητέρες που υφίστανται βία
- Ψυχολογική Υποστήριξη από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Οργανισμού
- Διερμηνεία & πολιτιστική διαμεσολάβηση Καλώντας στην Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 (καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν)
- Ενημέρωση – υποστήριξη – προστασία – πληροφορίες για παιδιά θύματα trafficking (παράνομη διακίνηση)
- Ενημέρωση – υποστήριξη – πληροφορίες για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, καλώντας στην Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 (καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν, ανώνυμα ή επώνυμα, από σταθερό ή κινητό)
- Ενημέρωση – υποστήριξη – πληροφορίες για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί
Για τη βέλτιστη υλοποίηση του προγράμματος, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάστηκε με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Πρεσβεία της Ουκρανίας, το Προξενείο της Ουκρανίας, τους Ουκρανικούς συλλόγους, το Ουκρανικό σχολείο, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και με ακόμα περισσότερους άλλους φορείς/συνεργάτες του.
Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους των EEA Grants 2014-2021 (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τα EEA Grants αντιπροσωπεύουν τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς.