29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, (World Heart Federation) και από το 1999 εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου.  Ο στόχος της ξεχωριστής αυτής ημέρας είναι να μας υπενθυμίσει ότι, η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα κυριότερα μέτρα για μια «δυνατή καρδιά».
Η καρδιά αποτελεί ένα από σημαντικότερα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, γι’ αυτό και η καλή της υγεία και φροντίδα είναι επιτακτική ανάγκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, τα  καρδιαγγειακά νοσήματα συνιστούν τη συχνότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, προκαλώντας κάθε χρόνο, πάνω από 20,5 εκατομμύρια θανάτους. Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επιφέρουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, είναι το κάπνισμα, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η κατανάλωση ποτού, το στρες, η ελλιπής άσκηση, η υψηλή αρτηριακή πίεση και φυσικά η μη υποβολή σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους. Άλλες παράμετροι που επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς είναι, η ηλικία, το φύλο, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό.

Μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για την καλή λειτουργία της καρδιάς μας, αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες, υιοθετώντας υγιεινούς τρόπους ζωής, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων ή να τον περιορίσουμε σε περίπτωση που έχουν ήδη εμφανιστεί. Οι «σύμμαχοι»  για τη φροντίδα και την καλή υγεία της καρδιάς είναι:
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή
Η συχνή σωματική άσκηση
Η διαχείριση του άγχους
Οι τακτικοί έλεγχοι της καρδιάς και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης
Η καλή διάθεση, η ψυχική ηρεμία και φυσικά, να χαμογελάμε συχνά!

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού», εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλες τις μικρές και μεγάλες καρδούλες που έχουν την τιμητική τους σήμερα, δίνοντας το μήνυμα: «Νιώσε την καρδιά σου, φρόντισε την καρδιά σου».