Tetra Pak και Lactogal μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα των χάρτινων ασηπτικών συσκευασιών γάλακτος κατά το 1/3

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών κατά τη διάρκεια του 2022, η Tetra Pak και η Lactogal είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν μια νέα χάρτινη ασηπτική συσκευασία που χρησιμοποιεί ακόμα περισσότερη περιεκτικότητα χαρτιού. Η συσκευασία αποτελείται από 90% ανανεώσιμα υλικά, περίπου 80% χαρτί, και έχει πιστοποίηση Carbon Trust™, καθώς μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα κατά ένα τρίτο (33%). Το τεχνολογικό αυτό άλμα εφαρμόζεται σε περίπου 25 εκατομμύρια χάρτινες συσκευασίες και είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα απόβλητα τροφίμων και τα πλαστικά απορρίμματα είναι στο επίκεντρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. Λύσεις συσκευασίας όπως αυτές, που αυξάνουν την περιεκτικότητα σε χαρτί και μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα, μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.

Το 2015, η Tetra Pak διέθεσε στην αγορά την συσκευασία με την ονομασία Tetra Rex®, μια χάρτινη συσκευασία φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από φυτικά ανανεώσιμα υλικά: χαρτί και πλαστικό από ζαχαροκάλαμο. Η συσκευασία αυτή, που ενδείκνυται για διανομή προϊόντων ψυγείου, είναι πλήρως ανανεώσιμη και η εταιρεία έχει παραδώσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια συσκευασίες  σε πελάτες σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.

Τώρα, η κυκλοφορία της συσκευασίας με την ονομασία Tetra Brik® Aseptic 200 Slim Leaf με χάρτινη επίστρωση και περιεκτικότητα σε ανανεώσιμα υλικά κατά 90%, σε συνεργασία με τη Lactogal, φέρνει στην αγορά μια συσκευασία που μπορεί να προστατεύσει το περιεχόμενό της σε οποιαδήποτε περιβαλλοντική συνθήκη. Αυτό φέρνει την Tetra Pak ένα βήμα πιο κοντά στη φιλοδοξία της για μια ακόμα πιο βιώσιμη χάρτινη συσκευασία, κατασκευασμένη αποκλειστικά από υπεύθυνα παραγόμενα ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Η εταιρεία στοχεύει σε παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας έως το 2025.

Ο José Capela, Πρόεδρος της Lactogal, σχολιάζει: «Η συνεργασία μας με την Tetra Pak επικεντρώνεται στην κοινή μας πεποίθηση ότι ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι δυνατό και η συλλογική καινοτομία είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού. Επικεντρωνόμαστε αμφότεροι σε έναν φιλόδοξο μετασχηματισμό στον τομέα της βιωσιμότητας και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυτής της νέας συσκευασία κατά 33% και η πιστοποίηση της ως «Carbon Neutral» από το Carbon Trust™, αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.».

Ο Ola Elmqvist, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Packaging Solutions της Tetra Pak προσθέτει: «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίσιμο σημείο στη μακροχρόνια δέσμευσή μας στον σχεδιασμό ανακυκλώσιμων συσκευασιών, που θα οδηγήσει και στη δημιουργία τους εξ’ολοκλήρου από χαρτί στο μέλλον. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τη Lactogal, αποδεικνύουμε τώρα ότι είναι δυνατό να προωθηθεί η βιωσιμότητα των ασηπτικών συσκευασιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά τους και βελτιώνοντας την πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα».

Το 2022, η Tetra Pak, μαζί με τους συνεργάτες της στην Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE), υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές «Design for Recycling» για τις συσκευασίες υγρών τροφίμων, οι οποίες παρέχουν τεχνικές οδηγίες για τη βέλτιστη ανακύκλωσή τους. Πιο πρόσφατα, η 4Evergreen Aliance πρόσθεσε οδηγίες σχεδιασμού του ίδιου τύπου συσκευασιών. Η 4Evergreen  στοχεύει στην ενίσχυση της συμβολής των συσκευασιών που αποτελούνται από ίνες χαρτιού σε μια κυκλική και βιώσιμη οικονομία, με την Tetra Pak να είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών της. Η επικαιροποιημένη οδηγία «Circularity by Design» καλύπτει τύπους σύνθετων συσκευασιών από ίνες χαρτιού και ενημερώνει τους σχεδιαστές σχετικά με τη δυνατότητα υιοθέτησης εξειδικευμένων διαδικασιών ανακύκλωσης.