Η 25η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μια ημέρα αφιερωμένη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη βία σε κάθε μορφή της. Με αφορμή την Ημέρα αυτή, το Ίδρυμα Vodafone με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις παγκοσμίως, ενισχύει τη δέσμευσή του να επιστρατεύει τη δύναμη της τεχνολογίας για καλό. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει τους πολίτες να επισκεφθούν το www.bright-sky.org ή να κατεβάσουν δωρεάν την ψηφιακή εφαρμογή Bright Sky που ρίχνει φως ακόμη και στις πιο αδιόρατες μορφές βίας με απώτερο σκοπό την πρόληψη και καταπολέμησή τους. Η σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Εδώ και ένα χρόνο, η δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα “Bright Sky” του Ιδρύματος Vodafone αποτελεί έναν μεγάλο σύμμαχο στην ενημέρωση σχετικά με την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και παρέχει συμβουλευτική και πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποιητικής συμπεριφοράς. Στην προσπάθεια αυτή για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών, το “Bright Sky” φωτίζει άλλες, λιγότερο διακριτές και αναγνωρισμένες μορφές κακοποίησης, όπως είναι ο καταναγκαστικός έλεγχος, η οικονομική βία καθώς και η διαδικτυακή κακοποίηση. Οι σιωπηλές αυτές μορφές κακοποίησης, τα σημάδια των οποίων δεν είναι πάντα ορατά, δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στα άτομα που τις υφίστανται, χωρίς το θύμα να αναγνωρίζει απαραιτήτως ότι πρόκειται για άσκηση βίας και εξουσίας εις βάρος του.
Ο σύντροφος που ελέγχει τον τρόπο που η γυναίκα διαχειρίζεται τα χρήματά της ή τον τραπεζικό λογαριασμό της χωρίς να της επιτρέπει πρόσβαση παρά μόνο όταν εκείνος το αποφασίσει, δεν είναι γιατί τη θεωρεί σπάταλη και θέλει να την προστατέψει. Της ασκεί έλεγχο και οικονομική υποτέλεια. Η φοιτήτρια που της απαγορεύεται από τον σύντροφό της να αναρτά φωτογραφίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαδικτυακής βίας. Ο σύντροφος που ελέγχει με ποιους θα βγαίνει η κοπέλα του και ανατρέπει το πρόγραμμά της με στόχο την κοινωνική της απομόνωση, δεν είναι απλά υπερπροστατευτικός. Της ασκεί καταναγκαστικό έλεγχο.
Παράλληλα με το “Bright Sky”, υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Vodafone, τον Απρίλιο του 2023 εγκαινίασε την εφαρμογή “Panic Button”, την οποία δώρισε στην ελληνική πολιτεία, λειτούργησε για πρώτη φορά πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Όπως επισημαίνει η Μαρία Σκάγκου, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Vodafone Ελλάδας και Πρέσβειρα του Ιδρύματος Vodafone «Σε μια εποχή που η βία είναι διάχυτη, με πολλές και, συχνά, όχι εύκολα ανιχνεύσιμες εκφάνσεις, δημιουργούμε με τη δύναμη της τεχνολογίας ένα καταφύγιο, έναν χώρο ασφαλείας με στόχο την ενημέρωση, την καθοδήγηση και την πρακτική υποστήριξη εκείνων που υποψιάζονται ή γνωρίζουν ότι βιώνουν χειριστική και κακοποιητική συμπεριφορά. Η δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή “Bright Sky” αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των θυμάτων αλλά και ένα εργαλείο ευαισθητοποίησης και κίνητρο για την αντιμετώπιση των ορατών και αοράτων μορφών βίας».
Το Bright Sky λειτουργεί σε 12 χώρες και στην Ελλάδα αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟP), και την Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και διεθνής εμπειρογνώμων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέσβειρα του Ιδρύματος Vodafone, Βασιλική Αρτινοπούλου.