Συνάντηση ΣΠΕΦ με ΡΑΕ

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του ΣΠΕΦ με την διοίκηση της ΡΑΕ.  Συγκεκριμένα από την πλευρά του Ρυθμιστή συμμετείχαν οι κ.κ. Ν. Βασιλάκος – Πρόεδρος, Δ. Ραχιώτης – Αντιπρόεδρος και τα στελέχη του Γ. Γλυνού και Α. Παπαϊωάννου.  Τον ΣΠΕΦ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Σ. Λουμάκης – Πρόεδρος, Κ. Τσούμας – Αντιπρόεδρος και Ο. Αγγελοπούλου – Γ. Γραμματέας.  Τα θέματα που συζητήθηκαν συνοπτικά αφορούσαν:

•    Αναμόρφωση του Κώδικα στα πλαίσια εφαρμογής του ν. 4152/2013 περί της αντικατάστασης της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) ως βάσης εισροών του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ από κατ’ ελάχιστον το Μεσοσταθμικό Συμβατικό Μεταβλητό Κόστος (ΜΣΜΚ) που αντιστοιχεί στην παραγωγή ΑΠΕ.  Ο ΣΠΕΦ πρότεινε το ΜΣΜΚ να υπολογίζεται αν όχι σε ετήσια τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση, ώστε έτσι αυτόματα να αποτυπώνεται περίπου το ήμισυ του αποφευγόμενου κόστους λόγω της διείσδυσης των ΑΠΕ.  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο ωριαίος υπολογισμός του ΜΣΜΚ διότι ο εκτοπισμός της ακριβής συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο τις χρονικά συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των φωτοβολταϊκών και μάλιστα αιχμιακά, θα δίνει πλασματικά χαμηλές τιμές ΜΣΜΚ ως αντιστοιχούν μέγεθος για την παραγωγή από αυτά.  Αντίθετα ο εξάμηνος ή ετήσιος υπολογισμός που περιλαμβάνει και ώρες που τα Φ/Β δεν λειτουργούν (π.χ. νύχτα, ημέρες χαμηλής ηλιοφάνειας) θα αποκαθιστά περίπου το ήμισυ του αποφευγόμενου κόστους τους.

•    Πίστωση Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ για την ανανεώσιμη εγκατεστημένη ισχύ σύμφωνα με τους συντελεστές φόρτισης των φωτοβολταϊκών (σε ώρες daylight) και των ΑΠΕ ευρύτερα και προς αποκατάσταση της εύλογης σύγκρισης πλήρους κόστους συμβατικής ενέργειας με ανανεώσιμη.  Κατά τον Ρυθμιστή μία τέτοια προσέγγιση θα πρέπει καταρχήν να εκκινεί από μία συνολική μελέτη του κόστους/οφέλους κάθε ηλεκτροπαραγωγικής πηγής, ώστε να μην πιστώνονται μόνο τα ωφελήματα από αυτήν αλλά και τα όποια κρυφά κόστη της αντιστοιχούν για το σύστημα.   Ο ΣΠΕΦ σταθερά προσηλωμένος στην οικονομική αντικειμενικότητα της λειτουργίας της αγοράς θα στηρίξει μια τέτοια συνολική μελέτη εφ’ όσον αποφασιστεί να γίνει, αρκεί να αποτελέσει εφικτό μέσον περαιτέρω εξορθολογισμού της αφοράς και όχι απλά μία ακόμα μελέτη.

•    Εφαρμογή της απόφασης 58/2013 της ΡΑΕ για παύση των παράνομων συμψηφισμών εις βάρος του ΛΑΓΗΕ από τους λοιπούς συμμετέχοντες στην χονδρεμπορική αγορά σύμφωνα και με το ισχύον νομικό πλαίσιο.  Η εκκίνηση εφαρμογής της απόφασης αυτής και προς αποκατάσταση του σύμμετρου καταμερισμού των ελλειμμάτων στους συμμετέχοντες αναμένεται άμεσα.

Τέλος στην συνάντηση συζητήθηκαν η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ με στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στα τέλη του 2014, οι υπό διαβούλευση νέες μορφές της χονδρεμπορικής αγοράς (δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος, διμερή συμβόλαια – target model) αντί του σημερινού mandatory pool, καθώς και ο μετασχηματισμός των μεταβατικών μηχανισμών (ΜΑΜΚ, ΑΔΙ).