ΕΕΠΦ: Εκδήλωση Βράβευσης Σχολείων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Π.Ε «Οικολογικά Σχολεία»

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ως εθνικός χειριστής του διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν την εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δικτύου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν 114 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα για την επιτυχημένη δράση τους στο δίκτυο.

Στην εκδήλωση είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων, με τη δική του συμβολή, γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που προσχωρεί στην παγκόσμια «Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση» της UNESCO. Στη Σύμπραξη έχουν ως σήμερα προσχωρήσει 83 χώρες, όχι όμως η Ελλάδα, και εκατοντάδες φορείς παγκοσμίως. Υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για την προώθηση των στόχων της Σύμπραξης. Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Αθηναίων δίνει ένα ηχηρό μήνυμα πως ενστερνίζεται την ανάγκη η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο κατά τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους τους πολίτες.

Η φετινή βράβευση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 ετών επιτυχούς λειτουργίας του Δικτύου αλλά και με την έναρξη υλοποίησης στην Ελλάδα της Σύμπραξης για την Πράσινη Εκπαίδευση. Στόχος της Σύμπραξης είναι να μετασχηματίσει τα εκπαιδευτικά συστήματα για τη βιώσιμη λειτουργία των σχολείων, αλλά και για να εφοδιάσει κάθε μαθητή και μαθήτρια, κάθε εκπαιδευτικό, αλλά και κάθε πολίτη μέσω της δια βίου μάθησης, με τις γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και στάσεις, που θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα της κλιματικής κρίσης, τη διασύνδεση των παγκόσμιων προκλήσεων βιωσιμότητας, καθώς και τους τρόπους συμβολής στην επίλυση σχετικών προβλημάτων σε καθημερινό πλαίσιο.  Η εκδήλωση είναι ένα  ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για την ΕΕΠΦ, τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου και φυσικά για όλη τη σχολική κοινότητα.

Σε αυτή τη μεγάλη εκπαιδευτική γιορτή, τα παιδιά παρουσίασαν τις δράσεις τους μέσω δρώμενων και βίντεο. Συμμετείχαν περισσότεροι από 800 μαθητές και μαθήτριες με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, καθώς και στελέχη εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Κοινωφελών Ιδρυμάτων και της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίοι παρακολούθησαν την παράδοση των Πράσινων Σημαιών των Οικολογικών Σχολείων στα σχολεία που συμμετείχαν επιτυχημένα για περισσότερα από δύο χρόνια στο Δίκτυο.

Στην εκδήλωση βράβευσης παρουσιάστηκαν περισσότερα από 10 διαφορετικά δρώμενα με θεατρικό και παραστατικό χαρακτήρα υπό την καθοδήγηση και εμψύχωση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Ο μοναδικός τρόπος των παιδιών και η ανεξάντλητη και δημιουργική φαντασία τους μας καθοδηγούν σε νέες καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή στα «Οικολογικά Σχολεία» ήδη από τις πρώτες τρυφερές ηλικίες, σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, αποτελεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Προγράμματος, καθώς δίνει το πλαίσιο για να διαμορφωθούν στάσεις και αξίες σεβασμού και προστασίας της φύσης που θα ακολουθούν τα παιδιά για πάντα.

Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η ΕΕΠΦ συνεργάστηκε με την Ελεάνα Χατζάκη και την Αγγελική Αγαλιανού, που αποτελούν την ομάδα αφήγησης λαϊκών παραμυθιών «Σουσουράδες» και εξειδικεύονται στην εμψύχωση ομάδων μέσα από τις μοναδικές αφηγήσεις τους στο ά-χρονο και ά-τοπο των λαϊκών παραμυθιών και της μουσικής.