Με τι θα ασχοληθεί το συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0-Συνέντευξη του Σωτήρη Πετρόπουλου, Co-founder, HIGGS, στο csrnews.gr

.Πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση του συνεδρίου Φιλανθρωπία 2.0;

 

Ένας από τους βασικούς ρόλους του HIGGS είναι το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου και η ανάδειξη καλών πρακτικών σε θέματα που αφορούν σε όλο το οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών. Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε θεσμοθετήσει το ετήσιο συνέδριο ως ένα κορυφαίο σημείο συνάντησης και διαλόγου για τις Κοινωφελείς Οργανώσεις, τα Κοινωφελή Ιδρύματα, τις Επιχειρήσεις, τους Δημόσιους Φορείς και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Το φετινό συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0, που θα πραγματοποιηθεί 15 & 16 Μαΐου στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με θεματική “Φιλανθρωπία, Ψηφιακό Περιβάλλον & Τεχνητή Νοημοσύνη”, φέρνει στο επίκεντρο το μέλλον της φιλανθρωπίας στη νέα ψηφιακή εποχή και την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) σε πρωτοβουλίες με κοινωνικό αντίκτυπο μέσω συζητήσεων, παρουσιάσεων και μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών και παραδειγμάτων τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Το συνέδριο θα ανοίξει με το πάνελ “Οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών και Διαφάνεια”, με τις συζητήσεις να εστιάζουν στο κρίσιμο στοιχείο  της διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών.

 

Ποιός μπορεί να παρακολουθήσει το συνέδριο και τί περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

 

Το συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0 απευθύνεται σε όλους: Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ)  Κοινωφελή Ιδρύματα, Επιχειρήσεις, Δημόσιους Φορείς, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και σε όποιον άλλον φορέα ή ιδιώτη που ενδιαφέρεται να συμμετέχει.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις και πάνελ, όπου ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν τεχνικές, εργαλεία και καλές πρακτικές σχετικά με την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και του ψηφιακού περιβάλλοντος σε κοινωφελείς πρωτοβουλίες και την φιλανθρωπία. Επίσης, εκπρόσωποι από την Κοινωνία των Πολιτών, Ιδρύματα και Επιχειρήσεις θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), στη δημιουργία πρωτοβουλιών με κοινωνικό αντίκτυπο.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εγγραφές εδώ https://higgs3.org/filanthropia_2-0-2024/.

 

Ποιες είναι οι δράσεις του HIGGS. Σε ποιους απευθύνεται και ποιος ο σκοπός του;

 

To HIGGS δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και Κοινωνικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί τον πρώτο και μεγαλύτερο κόμβο (hub) υποστήριξης Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών στη χώρα μας. Ο βασικός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε και να υποστηρίξουμε τις ελληνικές ΟΚοιΠ, καθώς και εγχειρήματα τα οποία έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική ωφέλεια, παρέχοντάς τους εκπαίδευση, εξειδικευμένη συμβουλευτική και ευκαιρίες δικτύωσης. Επίσης, σχεδιάζουμε και προσφέρουμε στις ΟΚοιΠ και άλλες δράσεις και υπηρεσίες, συνεισφέροντας έτσι και στη συνολικότερη ανάπτυξη του χώρου, καταρτίζουμε ενδιαφέρουσες μελέτες για τον κλάδο, προσφέρουμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων, μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις όπως  το συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0.

Απευθυνόμαστε κυρίως σε μικρομεσαίες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και Κοιν.Σ.Επ., δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής (Incubator, Accelerator, GSE Incubator), τα οποία τους προσφέρουν γνώσεις και πρακτικά εργαλεία για να αναπτυχθούν στρατηγικά, να είναι οικονομικά βιώσιμες και να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό τους. Παράλληλα, λειτουργούμε υποστηρικτικά και σε μεγαλύτερες οργανώσεις, καθώς και άλλους stakeholders του οικοσυστήματος, προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου.

 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια του HIGGS;

 

Τα μελλοντικά σχέδια του HIGGS, εστιάζουν στη συνεχή ενίσχυση και ανάπτυξη των ΟΚοιΠ στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων εκπαίδευσης και συμβουλευτικής που προσφέρουμε με στόχο να αναδείξουμε την σημαντικότητα της ενδυνάμωσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος έχουμε εντάξει τη μέτρηση κοινωνικού αντικτύπου προκειμένου η διαδικασία αυτή να βοηθήσει τις οργανώσεις να αναδείξουν τι κάνουν, πόσο καλά το κάνουν,  καθώς και να αποτυπώσουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Μάλιστα παρέχουμε σταθερά την υπηρεσία της μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου όχι μόνο σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και σε Επιχειρήσεις, Κοινωφελή Ιδρύματα και Δημόσιους Φορείς, ώστε ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί να κατανοήσουν και να αποτυπώσουν την κοινωνική αλλαγή που επιφέρουν οι δράσεις και τα προγράμματά τους.

Παράλληλα, ήδη από το τέλος του 2023, προσφέρουμε σε Επιχειρήσεις τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης εταιρικών εθελοντικών δράσεων για τους εργαζομένους τους. Το HIGGS αναλαμβάνει όλα τα στάδια από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη δράσεων εταιρικού εθελοντισμού με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στις Eπιχειρήσεις, την οργάνωσή τους και την υλοποίησή τους στο πεδίο. Μέσα από τις δράσεις αυτές, δίνεται η ευκαιρία της έμπρακτης συμμετοχής των εργαζομένων σε σημαντικά κοινωνικά θέματα, ενισχύεται η ευαισθητοποίησή τους για το έργο της ΚτΠ και ενδυναμώνεται η συμβολή των επιχειρήσεων στην κοινωνία.

Επίσης, οργανώνουμε για 8η συνεχόμενη χρονιά το HIGGS Donors Speed-dating Event, την εκδήλωση-θεσμό για Κοινωφελείς Οργανώσεις και Δωρητές/Χρηματοδότες από όλη την Ελλάδα. Σε αυτή την εκδήλωση, ΟΚοιΠ από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν διαδικτυακά με εκπροσώπους από Επιχειρήσεις, Κοινωφελή Ιδρύματα, Πρεσβείες και Δήμους σε ένα speed-dating για καλό σκοπό! Οι ΟΚοιΠ θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και οι Δωρητές/Χρηματοδότες τη στρατηγική τους μέσα σε ένα πλαίσιο διερεύνησης δυνητικών συνεργασιών.