Το Ίδρυμα Lavazza δεσμεύεται στην αξία της εκπαίδευσης

Εδώ και χρόνια, τα έργα που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Lavazza αποσκοπούν στη βελτίωση της απόδοσης παραγωγής και της ποιότητας του καφέ, προωθώντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα χωρίς αποκλεισμούς και προάγοντας την ευημερία των κοινοτήτων των καλλιεργητών καφέ. Από την ίδρυσή του το 2004, το Ίδρυμα έχει υποστηρίξει περισσότερα από 50 έργα σε όλο τον κόσμο και επί του παρόντος υποστηρίζει και χρηματοδοτεί 30 έργα σε 17 χώρες σε 3 ηπείρους.

Μεταξύ των κύριων στόχων των έργων του Ιδρύματος, που γιορτάζει φέτος την 20η επέτειό του, συγκαταλέγεται και η ειδική δέσμευση για ενίσχυση του έργου των νέων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που τους ενθαρρύνουν να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια καφέ και αντ’ αυτού να γίνουν επιχειρηματίες καφέ.

Η ενδυνάμωση των νεότερων γενιών μέσω του καφέ: αυτός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του έργου του Ιδρύματος, και αυτός είναι συγκεκριμένα ο βασικός στόχος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “A Cup Of Learning” (Ένα φλιτζάνι γνώσης). Αυτό το πολύτιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε στην Ινδία το 2017 με το Save the Children, επεκτάθηκε σε άλλες 19 χώρες (Ιταλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Ινδία, Αλβανία, Αϊτή, Βραζιλία, Κούβα, Περού, Ακτή Ελεφαντοστού, Ονδούρα, Εκουαδόρ, Ουγκάντα, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να προσεγγίσει περισσότερους από 600 δικαιούχους, και εξακολουθεί να υιοθετείται και να επαναλαμβάνεται, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο. Διαδίδοντας την κουλτούρα του καφέ προσφέροντας την ευκαιρία να μετατρέψουν το πάθος τους σε επάγγελμα, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για νέους που αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης στον κόσμο του καφέ, ιδιαίτερα εκείνους από τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Ως μέρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, οι επαγγελματίες του Ομίλου Lavazza παρέχουν τεχνογνωσία για δύο διαφορετικές διαδρομές μάθησης: ένα στον πράσινο καφέ, με έμφαση στην αισθητηριακή ανάλυση, τις τεχνικές επεξεργασίας, την ιστορία των κόκκων, τη δημιουργία μειγμάτων, τη δοκιμή καφέ και την αξιολόγηση προϊόντων σύμφωνα με στην καταγωγή τους· και ένα, το «Essere Barista» (να είσαι barista), στον κόσμο του καφέ εσπρέσο, που προσφέρει τα καλύτερα εργαλεία για να μάθεις να είσαι barista, από τεχνικές άλεσης μέχρι χειρισμό μηχανών espresso (από το πάτημα έως τις διάφορες μεθόδους εκχύλισης). Υπάρχει ένα θεωρητικό μέρος και ένα πολύ πρακτικό μέρος για να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το φλιτζάνι σαν να ήταν ένας κενός καμβάς στον οποίο να δημιουργήσετε τέχνη με καφέ, χρησιμοποιώντας τα αρώματά του για να διακοσμήσετε την επιφάνεια.

Η συνεχής δέσμευση του Ιδρύματος Lavazza προς τις κοινότητες και τους νέους αναγνωρίστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, η οποία απένειμε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα A Cup of Learning το “Welcome. Working for Refugee Integration” στην Ιταλία το 2023. Το πιστοποιητικό απονέμεται σε εταιρείες που έχουν διακριθεί για την προώθηση της τοποθέτησης σε εργασία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και την προώθηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Ένα άλλο σημαντικό έργο του Ιδρύματος Lavazza που περιλαμβάνει νέους σε κοινότητες παραγωγών είναι το Ujana Coffee στην Ουγκάντα ​​με το Sawa World. Το Ujana Coffee Project στοχεύει νέους και νεαρές γυναίκες από την Ουγκάντα ​​που ζουν τόσο σε περιοχές παραγωγής καφέ όσο και σε αστικές περιοχές σε ευάλωτα περιβάλλοντα. Στόχος του είναι να διαφοροποιήσει και να αυξήσει το εισόδημά τους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ μικρές επιχειρήσεις γύρω από τον καφέ.

Τα αγόρια και τα κορίτσια που προσεγγίζονται από το έργο λαμβάνουν υβριδική εκπαίδευση – αυτοπροσώπως και διαδικτυακά – που τους επιτρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα επιχειρήσεις με απλές λύσεις. Μέσω μιας πολύ καινοτόμου και αποτελεσματικής προσέγγισης, το εισόδημά τους αυξάνεται και οι νέοι παρακινούνται να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Έχουν εντοπιστεί 18 επιχειρηματικές δραστηριότητες, που κυμαίνονται από την παραγωγή βιοκάρβουνου (άνθρακας που βοηθά στη γονιμότητα του εδάφους) έως την παραγωγή οργανικών φυτοφαρμάκων και τη δημιουργία στεγνωτηρίων καφέ με ηλιακή ενέργεια, από την παραγωγή και πώληση κέικ καφέ, χυμών φρούτων ή άλλων προϊόντα χειροτεχνίας, έως τη δημιουργία μικρών περιπτέρων καφέ.

Από την έναρξή του, το Ujana Coffee Project έχει εκπαιδεύσει 756 νέους , έχουν δημιουργηθεί 343 πολύ μικρές επιχειρήσεις, οδηγώντας σε μέση αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος κατά 25%. Το 79% των νεαρών αγροτών που συμμετείχαν στο έργο δήλωσαν ότι, χάρη στα νέα έσοδα από τις μικρές επιχειρήσεις τους, αισθάνονται τώρα περισσότερα κίνητρα να συνεχίσουν να εργάζονται στην καλλιέργεια καφέ.

Η Lavazza γνωρίζει πολύ καλά ότι ο καφές είναι κάτι περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ, ακριβώς όπως το “A Cup of Learning” και τα πολυάριθμα έργα του Ιδρύματος Lavazza που περιλαμβάνουν νέους σε κοινότητες παραγωγών δεν είναι απλώς προγράμματα κατάρτισης, αλλά μάλλον ευκαιρίες για άνθηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα A Cup of Learning και το Ujana Coffee Project είναι διαθέσιμες στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.lavazzagroup.com/en/our-stories/projects/sustainability/a-cup-of-learning.html

https://fondazionelavazza.com/en/projects/uganda/