La Roche-Posay: Το πρόγραμμα “Fight with Care”, για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών

Δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς

«Στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της διαχείρισης του καρκίνου, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν εισαχθεί 104 νέα φάρμακα με πολύ μεγάλες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Οι θεραπείες αυτές συχνά συνοδεύονται από πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες επιβαρύνουν τους ασθενείς σωματικά και ψυχολογικά και επηρεάζουν τη συμμόρφωσή τους με τη θεραπεία», λέει η καθηγήτρια Brigitte Dreno, Ογκοδερματολόγος στη Γαλλία και Πρόεδρος Επιτροπής Iskimo.

Το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία εμφανίζουν δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κνησμό, αίσθηση καύσου, έντονη ξηρότητα, ρωγμές, φλεγμονή στα νύχια, τριχόπτωση, και μετεγχειρητικές ουλές ως αποτέλεσμα της θεραπείας τους.

Το 50% των ασθενών σταματούν τη θεραπεία για τον καρκίνο λόγω των δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Το 80% των ασθενών επιβεβαιώνουν ότι η υποστηρικτική φροντίδα τούς βοήθησε στη διαχείριση της νόσου.

Με σχεδόν 20 εκ. περιστατικά, η LRP έχει όχι μόνο τη δύναμη αλλά και το καθήκον να σταθεί στο πλευρό όσων πάσχουν από καρκίνο. 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες θα περάσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Πάνω από 15 χρόνια στην υπηρεσία της ογκολογίας

«Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους ασθενείς όσο και τους φροντιστές σχετικά με τις δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο, καθώς και να τους προσφέρουμε τρόπους να τις μετριάσουν. Ακόμα ακούμε ασθενείς να λένε, ‘Μακάρι να ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιες λύσεις, θα μου άλλαζε τη ζωή!’. Δεν θέλουμε να το ξανακούσουμε ποτέ αυτό.», λέει η Alexandra Reni-Catherine, γενική διευθύντρια της LA ROCHE-POSAY INTERNATIONAL.

Για περισσότερα από 15 χρόνια, η La Roche-Posay συνεργάζεται στενά με δερματολόγους σε όλον τον κόσμο, εμπλουτίζοντας συνεχώς την επιστημονική γνώση σχετικά με τις δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες και εξοπλίζοντάς τους με αποδεδειγμένα ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις.

Το 2023, η La Roche-Posay δημιούργησε μια διεθνή επιτροπή ειδικών (ISKIMO), αποτελούμενη από δερματολόγους, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές και νοσηλευτές. Ενσωματώνοντας όλα τα νέα ογκολογικά φάρμακα, και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόνου δέρματος, η σύμπραξη αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη δερμοκαλλυντικών και φαρμάκων (πάντα στη διάθεση των επαγγελματιών υγείας σε όλον τον κόσμο) για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διαφόρων δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών από τις θεραπείες για τον καρκίνο.

Το πρόγραμμά της «Fight with Care» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού πάνω στο πώς να βοηθούν τους ασθενείς, καθώς και στην παροχή οικονομικής στήριξης και δωρεών προϊόντων.

Βασικό πρωτόκολλο φροντίδας για όλους τους ογκολογικούς ασθενείς, εγκεκριμένο από την Διεθνή Επιτροπή Ειδικών της

Εξειδίκευση με τους σωστούς συνεργάτες

Η Διεθνής Ένωση Κατά του Καρκίνου (UICC) είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός μελών, αφιερωμένος στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ιδρύθηκε το 1933 στη Γενεύη, και στη βάση των μελών της συμπεριλαμβάνονται πάνω από 1.150 οργανισμοί σε 172 χώρες και επικράτειες. Αποστολή της UICC είναι να συσπειρώνει και να στηρίζει την παγκόσμια κοινότητα καρκίνου στις προσπάθειές της να μειώσει το άχθος του καρκίνου, να προαγάγει την ισότιμη αντιμετώπιση, και να διασφαλίσει ότι ο έλεγχος του καρκίνου παραμένει προτεραιότητα στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη.

Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης δέσμευσής της να στέκεται στο πλευρό ασθενών και φροντιστών, η La Roche-Posay είναι αυτή τη στιγμή η μόνη μάρκα φροντίδας που συνεργάζεται με τη UICC στηρίζοντάς τη στην αποστολή της να συγκαλέσει βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, να δημιουργήσει ικανότητες και να εξασφαλίσει υποστήριξη.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ UICC

Η La Roche-Posay υποστηρίζει τοπικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο, χρηματοδοτώντας έργα που δεν αφορούν μόνο στη φροντίδα του δέρματος αλλά επίσης ενσωματώσουν προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για την προώθηση της υποστηρικτικής φροντίδας.

Σε αυτούς τους οργανισμούς περιλαμβάνονται οι εξής: The American Cancer Society (ΗΠΑ), Macmillan Cancer Support (Ηνωμένο Βασίλειο), Rose-up (Γαλλία), Dar Zhor (Μαρόκο), Acreditar (Πορτογαλία), Tabletochki (Ουκρανία), Asociación Mexican de Lucha Contra Cancer (Μεξικό), Cancer Rehab Fonden (Σουηδία), ΑγκαλιάΖΩ (Ελλάδα), και Beijing Love Book Cancer Foundation (Κίνα). Έτσι, η μάρκα είχε απήχηση σε 188.000 ανθρώπους το 2023, δηλαδή 78.874 περισσότερους από το 2021.

Τα εργαλεία για την εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών πάνω στην υποστηρικτική φροντίδα

Με αφορμή τον Pink October 2023, η La Roche-Posay λάνσαρε το www.cancersupport.com, μια πλατφόρμα ψηφιακής μάθησης πάνω στην ολιστική υποστηρικτική φροντίδα, που δίνει τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές τη δύναμη να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύει στη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών με τη θεραπεία τους και, άρα, στις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης.

Το 2021, η La Roche-Posay δημοσίευσε έναν Πρακτικό Οδηγό με συμβουλές πάνω στον τρόπο πρόληψης, μείωσης και επιβράδυνσης των ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς και πάνω στους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της αυτοπεποίθησης των ασθενών.

Η νέα έκδοση του Οδηγού που κυκλοφόρησε το 2024 περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με υποστηρικτικές λύσεις όπως το Rose Pilates, η Σωφρολογία με ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοών, καθώς και τα ασφαλή προϊόντα περιποίησης & μακιγιάζ La Roche-Posay που αναδεικνύουν φρύδια, χείλη και νύχια ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των ασθενών.

Η σύνδεση δέρματος-μυαλού και η δύναμη του αγγίγματος, ως υποστηρικτής φροντίδας για τις ψυχοδερματικές διαταραχές

Η θετική επίδραση του αγγίγματος απορρέει από τη σύνδεση μεταξύ δέρματος και εγκεφάλου. Το απαλό άγγιγμα και το μασάζ μπορούν να ενεργοποιήσουν τις λεγόμενες απτικές νευρικές ίνες τύπου C (C-tactile). Αυτές οι νευρικές ίνες στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευεξία, εξουδετερώνοντας τα συναισθήματα πόνου ή κνησμού.

«Το το απαλό άγγιγμα και το μασάζ με μαλακτικά προϊόντα, παράλληλα με τη συνήθη ιατρική θεραπεία, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και να μειώσουν τη δυσφορία του δέρματος.», λέει η Ludivine Canchy, Διδάκτωρ Νευροεπιστήμης.

Η La Roche-Posay ερευνά τη σύνδεση δέρματος-εγκεφάλου από το 2021, γιατί πιστεύει ότι η κατανόηση της ισχυρής σύνδεσης μεταξύ αυτών των δύο οργάνων και η αναγνώριση της δύναμης του αγγίγματος θα βοηθήσει να βρεθούν νέοι τρόποι να αντιμετωπίσει τις δερματικές παθήσεις και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ανακαλύψτε προϊόντα δοκιμασμένα από ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία για τον καρκίνο

LIPIKAR BAUME AP+M

Balm για αναπλήρωση των λιπιδίων και καταπράυνση του δέρματος. Εφαρμόστε μία φορά την ημέρα, σε πρόσωπο ή/και σώμα (σε περίπτωση έντονης ξηρότητας). Εφαρμόστε ξανά μέσα στη μέρα αν χρειάζεται.

LIPIKAR SYNDET AP+

Καθαριστικό χωρίς σαπούνι. Σέβεται το pH του δέρματος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε πολύ ευαίσθητο δέρμα. Εφαρμόστε σε βρεγμένο δέρμα. Κάντε αφρό, ξεβγάλτε με απαλές κινήσεις, και σκουπίστε ταμποναριστά, για δέρμα ενυδατωμένο και άνετο.

CICAPLAST BAUME B5+

Balm καταπράυνσης και επανόρθωσης. Εφαρμόστε δύο φορές την ημέρα, στις πολύ ξηρές και ερεθισμένες περιοχές σε σώμα, πρόσωπο ή/και χείλη (αφού πρώτα καθαρίσετε και στεγνώσετε καλά το δέρμα). Το βράδυ, και σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως κατάπλασμα, εφαρμόζοντας μια πλούσια στρώση για εντατική καταπράυνση και επανόρθωση.

ANTHELIOS INVISIBLE FLUID SPF 50+

Πολύ υψηλή προστασία UVB (SPF50+) και UVA. Χωρίς άρωμα. Εφαρμόστε σε πρόσωπο και σώμα. Ανανεώνετε κάθε δύο ώρες.