ECOCITY: Εσπερίδα για το λιμάνι του Πειραιά

Τα λιμάνια, ως συγκοινωνιακοί κόμβοι και τόποι παραμονής επιβατών, προσελκύουν σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που τα περιβάλλουν. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλούν συχνά σοβαρές επιπτώσεις, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο, κυκλοφοριακό κορεσμό και αισθητική υποβάθμιση.

Με βάση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κάθε λιμάνι πρέπει να είναι αρμονικά ενταγμένο στην πόλη που το περιβάλλει, να μην αποτελεί εμπόδιο στην προσπέλαση της θάλασσας από τους κατοίκους και οι δραστηριότητες που φιλοξενεί να το αναδεικνύουν σε τόπο ζωντάνιας για την πόλη.

Η πειθάρχηση στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Οδηγίες και ο σεβασμός στις ανάγκες της πόλης όσων εργάζονται ή χρησιμοποιούν το λιμάνι  όπως οι πλοιοκτήτες, οι μεταφορείς, κ.λπ.  είναι υποχρέωση που πρέπει να ελέγχεται για την αποφυγή επιπτώσεων στη Δημόσια Υγεία, στην Τοπική Οικονομία και στο Περιβάλλον.

Στη χώρα μας δεν είναι σπάνιο τα λιμάνια, αν και μέρος της πόλης, να λειτουργούν ως ξένο σώμα που αποκόβει τη συνέχειά της, εμποδίζει την προσπέλαση στη θάλασσα και εκδηλώνει αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τα παραπάνω ζητήματα, ειδικότερα για τη σχέση του λιμανιού του Πειραιά με την πόλη, θα συζητηθούν στην εσπερίδα που διοργανώνει η Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, το απόγευμα, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιά, με τη συνεργασία του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θάνος Βλαστός, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY. Ομιλία και τοποθέτηση πριν τον διάλογο, θα κάνουν οι:

•    Βασίλης Μιχαλολιάκος, Δήμαρχος Πειραιά
•    Γιώργος Ανωμερίτης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος  του ΟΛΠ
•    Κώστας Μουτζούρης, Καθηγητής και π. Πρύτανης ΕΜΠ, π. Γενικός Γραμματέας Λιμένων
•    Κώστας Χλωμούδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά
•    Νίκος Μπελαβίλας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
•    Νίκος Μηλιώνης, Συγκοινωνιολόγος, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY

Τα Πράσινα Λιμάνια, είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το ECOCITY στο πλαίσιο των δράσεών του υπέρ της βιώσιμης προοπτικής του αστικού περιβάλλοντος.

Η Επιστημονική Επιτροπή της ΜΚΟ, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις του και στις γενικότερες ανάγκες του αστικού ιστού.

Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη για τον Πειραιά γιατί εξετάζονται διάφορα σενάρια  για το μέλλον του λιμανιού και είναι βέβαιο ότι πολλά αλλάζουν.

Η Εσπερίδα θα προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες  να θέσουν όλα εκείνα τα ζητήματα που κρίνουν ότι τους αφορούν και θα επηρεάσουν την τύχη της πόλης τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ