Ερώτηση Αρσένη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, ζητά με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κάθριν Άστον, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Ήδη ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης,  Ευάγγελος Γιδαράκος, έχει καταθέσει τη σφοδρή του αντίθεση, χαρακτηρίζοντας τα χημικά όπλα, «σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση της διαδικασίας της υδρόλυσης. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι τον κίνδυνο έχει ήδη επισημάνει ο Κρίτων Αρσένης σε άλλη ερώτησή του (Νοέμβριος 2013) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν το τοξικό φορτίο έμελλε να καταστραφεί σε αλβανικό έδαφος, ζητώντας από τους αρμόδιους Επιτρόπους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν την Αλβανία να προβεί σε μια δραστηριότητα που θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργία και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα πολιτών στην Αλβανία αντέδρασαν έντονα στο ενδεχόμενο μετατροπής της χώρας του σε χημικό σκουπιδότοπο.

«Αυτό που τόσο καιρό έκανε παράνομα η ιταλική ‘μαφία’ έρχεται να πράξει τώρα η διεθνής κοινότητα», τονίζει ο Κρίτων Αρσένης και προσθέτει: «Αντί τα χημικά όπλα να καταστραφούν από τη χώρα που τα παρήγαγε ή στη χώρα από την οποία αγοράστηκαν – όπως υπαγορεύει η αρχή ‘ο Ρυπαίνων πληρώνει’ – επιλέγεται η απόρριψή τους στο κέντρο της Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Λιβύης. Μάλιστα, η διαδικασία, η οποία έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Πρόκειται για μετατροπή της γειτονιάς μας σε ‘νεκροταφείο’ επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων και καλώ την κυβέρνηση με τη νέα ιδιότητα της χώρας ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις τραγικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο Περιβάλλον, την Αλιεία και τον Τουρισμό της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ