Στο πλαίσιο του Συμποσίου απονεμήθηκαν για 15η συνεχή χρονιά και τα Βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG σε εταιρείες που ανέλαβαν σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι τρεις εταιρείες που βραβεύτηκαν φέτος είναι οι ABBVIE Pharmaceuticals στην κατηγορία «Διαχείριση Αλλαγών», η SANI Resort στην κατηγορία «Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο» και η SUNLIGHT Systems στην κατηγορία «Επιλογή & Διακράτηση Ανθρώπινου Δυναμικού».
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Paul Sparrow, Director of Center of Performance – Led HR ο οποίος θεωρείται ένας από τους Top 10 Most Influential διανοητές. Στην παρουσίαση του με τίτλο «Do we need ΗR?» ο Paul Sparrow έδειξε γιατί οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη τα τμήματα HR και τόνισε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται σήμερα να διαχειριστούν πιο σύνθετα θέματα και εάν επιθυμούν να λειτουργούν ως στρατηγικός συνεργάτης της Διοίκησης θα χρειαστεί να αναπτύξουν τις ικανότητες τους ώστε να είναι σε θέση να «μεταφράζουν» την πληροφορία που θα έρχεται από διαφορετικά κανάλια του οργανισμού.
Στο φετινό συνέδριο της KPMG συμμετείχαν επίσης ομιλητές από τις διεθνείς διοικητικές ομάδες μεγάλων εταιρειών.
Η Jacky Simmonds, Group HR Director της TUI Travel, μίλησε για τη σημαντική μετάβαση που συντελείται στις επιχειρήσεις οι οποίες από τοπικές δομές περνάνε σε παγκόσμια σχήματα διοίκησης και εξήρε το σημαντικό ρόλο που έχει το Ανθρώπινο Δυναμικό μέσα σε αυτή τη διαδικασία της μεγάλης αλλαγής.
Ο Stephan Muench, Vice President, Transformational Management HR της Deutsche Post/DHL, ανέλυσε το πόσο σύνθετο είναι οι μεγάλοι οργανισμοί, που έχουν παγκόσμια δραστηριότητα, να μεταδώσουν μια ενιαία κουλτούρα και να μιλήσουν με «κοινή γλώσσα» στους ανθρώπους τους και υπογράμμισε την εξαιρετικά σημαντική συμβολή των εσωτερικών social media καναλιών σε αυτή την προσπάθεια.
Στη συνέχεια ο James Magill, European Head of Organizational Effectiveness του Vodafone Group και η Φραγκίσκη Μελίσσα, Human Resources Director της Vodafone Greece μίλησαν διεξοδικά για το ρόλο που έχει το HR αμέσως μετά από μια εξαγορά ή συγχώνευση. Τα θέματα της εσωτερικής επικοινωνίας, της διατήρησης των ταλέντων, της διατήρησης μιας ενιαίας κουλτούρας αναδεικνύονται ως μείζονα στη διάρκεια μιας τέτοιας επιχειρησιακής αλλαγής και οι ομιλητές έδειξαν πώς το διεθνές δίκτυο σε συνεργασία με τον τοπικό οργανισμό μπορούν να συνεργαστούν, ανταλλάσσοντας δοκιμασμένες πρακτικές προκειμένου να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος.
Αμέσως μετά, ο Βασίλειος Νικολαϊδης, HR Recruiting Manager Talent Acquisition P&I Europe της SAP σκιαγράφησε τον εργατικό δυναμικό του 2020 βασιζόμενος σε αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της SAP. Σύμφωνα με αυτά, οι ομάδες των εργαζομένων σε πέντε χρόνια από σήμερα θα παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιογένεια, καθώς θα είναι από διαφορετικές ηλικίες, με άλλες συνήθειες και ικανότητες αλλά και με διαφορετικά κίνητρα. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να διαχειριστούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον για το οποίο οι περισσότερες δεν είναι έτοιμες. Την εμπειρία του από τη NASA μετέφερε στη συνέχεια ο Stephen Chesley, Head of Workforce Analytics, της εταιρείας. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι μέσα στους οργανισμούς υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος όγκος πληροφοριών για τους εργαζόμενους και εξήγησε πώς αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αξιοποιούνται από τα τμήματα Α. Δ προκειμένου να καταρτίζουν αποτελεσματικότερα τη στρατηγική τους.
Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε η Cristina Meson, HR Director Commercial της PepsiCo Europe αναφέρθηκε στη σημασία κατανόησης των κινήτρων για τους εργαζομένους και τόνισε ότι την περίοδο της κρίσης αλλά και αυτή που θα την ακολουθήσει οι οργανισμοί θα χρειαστεί να επανεξετάσουν σοβαρό και αυτό το κομμάτι.
Χορηγοί του 18ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν οι εταιρείες Leaseplan, BMW, Edenred, IRIS Εκτυπώσεις, SAP, SCAN και TUI.