Λαφαζάνης: Συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική

Συνάντηση εργασίας, διάρκειας δύο ωρών, με την  Κοινοτική Επίτροπο, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, κα Corina Creţu και το επιτελείο της, είχαν το μεσημέρι ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Υπουργός Αναπληρωτής, Γιάννης Τσιρώνης, παρουσία της Γ.Γ. ΥΠΑΠΕΝ, Χριστίνας Μπαριτάκη, του Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολου Αλεξόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενόψει και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Η Επίτροπος Corina Creţu, ευχήθηκε να επιτύχει η προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα και να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν νέες προοπτικές και θέσεις εργασίας στη χώρα.

Για τον τομέα της Ενέργειας, η Κοινοτική Αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για τα θετικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και ειδικότερα για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, την συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, καθώς και σε ζητήματα ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται στην Ελλάδα πολλά νέα έργα στον τομέα της ενέργειας και φιλοδοξούμε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις θα αποτελέσουν έναν ουσιαστικό μοχλό για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι η υλοποίηση του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP είναι ένα σημαντικό έργο, καθώς θα προσφέρει θέσεις απασχόλησης και δουλειά. Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον Κάθετο Διάδρομου Φυσικού Αερίου, που θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα διασυνδέει αμφίδρομα τα εθνικά συστήματα Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος – Projects of Common Interest (PCI’s) – τα 15 συνολικά μεγάλα και μικρότερα έργα φυσικού αέριου και ηλεκτρικής ενέργειας. Προτεραιότητα έδωσε ο Υπουργός σε τρία από τα υπό ένταξη έργα, τον Κάθετο διάδρομο Φυσικού Αερίου IGB-R, την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας που αφορά όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την Ηλεκτρική Διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά του Αιγαίου η οποία εφόσον ολοκληρωθεί θα μειώσει σημαντικά το πάρα πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Κατά τη συνάντηση η Επίτροπος, Corina Creţu, έθιξε επίσης το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων που συνέδεσε με τις καταδίκες για τις παράνομες χωματερές και με τη χρηματοδότηση έργων ενόψει της νέας ΠΠ 2014-2020.

Ο κ. Τσιρώνης, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με ριζική αλλαγή στρατηγικής. Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν όλοι οι παράνομοι ΧΑΔΑ και να μειωθεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη χώρα.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής, Γιάννης Τσιρώνης, υποστήριξε ότι «αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αδικίας η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη χώρα για την ύπαρξη χωματερών σε πολύ μικρά νησιά με ελάχιστους κατοίκους και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ