Fiat: Για 4η χρονιά στους κορυφαίους της βιωσιμότητας

Για 4η συνεχόμενη χρονιά ο Όμιλος Fiat βρίσκεται στους κορυφαίους ηγέτες της βιωσιμότητας με παρουσία στους Δείκτες Dow Jones Sustainability World και Dow Jones Sustainability Europe.

Ο Όμιλος Fiat βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της βιωσιμότητας, με σταθερή παρουσία στους Δείκτες Dow Jones Sustainability World και Europe. Ο Όμιλος Fiat έλαβε τη μέγιστη βαθμολογία 91/100, σε σύγκριση με το μέσο όρο 74/100 των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και αξιολογούνται από τον SAM, τον επενδυτικό όμιλο που ειδικεύεται στις επενδύσεις στην αειφορία.

Οι αναγνωρισμένου κύρους δείκτες DJSI World και DJSI Europe περιλαμβάνουν μονάχα τις εταιρίες εκείνες που κρίνονται ως οι καλύτερες στην κατηγορία τους στη βιώσιμη διαχείριση των επιχειρήσεών τους, από οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη. Στο Δείκτη DJSI World, εκτός από την Fiat, οι μοναδικές άλλες εταιρείες του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας που έγιναν δεκτές για το 2012/2013 ήταν η BMW και η Volkswagen. Όσον αφορά στο Δείκτη DJSI Europe, μόνο η Fiat και η BMW έχουν εισαχθεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fiat, Sergio Marchionne, δήλωσε: «Η φιλοσοφία της εταιρικής υπευθυνότητας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρηματικού μοντέλου του Ομίλου Fiat, καθώς πιστεύουμε ότι η πραγματική αξία ενός πολυεθνικού οργανισμού, όπως στην περίπτωσή μας, καθορίζεται επίσης από το επίπεδο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, τη δίκαιη και διαφανή συμπεριφορά στις εμπορικές σχέσεις και θετική συνεισφορά στις τοπικές κοινότητες».

Ο Όμιλος Fiat κατάφερε τη μέγιστη βαθμολογία σχεδόν σε όλους τους τομείς που αναλύθηκαν, τόσο στην περιβαλλοντική διαχείριση (κλιματική αλλαγή και στρατηγική για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, περιβαλλοντικές πολιτικές και διαχείριση, διαχείριση του προϊόντος), όσο και στην κοινωνική διάσταση, στις κατηγορίες για την ανάπτυξη και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, όπως η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, η εμπλοκή των ενδιαφερομένων, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η φιλανθρωπία. Επιπλέον, η διαχείριση της προϊοντικής εικόνας, οι καινοτόμες διαδικασίες και η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας έλαβαν τη μέγιστη αναγνώριση.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι, μετά και την ένωση των ομίλων Fiat και Chrysler, έχει δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης, με τη μόχλευση των αντίστοιχων δυνάμεων του κάθε συνέταιρου και με την από κοινού εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών.

Κατά τη διάρκεια του 2011, ο Όμιλος Fiat πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, στον τομέα του περιβάλλοντος και για 5η συνεχή χρονιά η Fiat διακρίθηκε για τα οχήματά της, τα οποία έχουν το χαμηλότερο μέσο επίπεδο εκπομπών CO2, από τις μάρκες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

Fiat Powertrain και ο όμιλος Chrysler συνεχίζουν τη σταθερή επένδυση για την ανάπτυξη τεχνολογιών που βελτιώνουν την αποδοτικότητα των καυσίμων, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κινητήρα των οχημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτής της εταιρικής δέσμευσης ήρθε η αναγνώριση για το δικύλινδρο κινητήρα TwinAir, που πήρε τον τίτλο του «Διεθνούς Κινητήρα για το 2011» από ένα διεθνές panel 76 δημοσιογράφων, ενώ ο κινητήρας υψηλής αποδοτικότητας V-6 Pentastar κατατάχθηκε από το Ward’s Automotive ανάμεσα στους 10 καλύτερους κινητήρες για το 2010 και το 2011.

Η Magneti Marelli συνέχισε να συμβάλλει σημαντικά, μέσω της ανάπτυξης αυτοκινητιστικών συστημάτων και εξαρτημάτων που βελτιστοποιούν τη διαχείριση ενέργειας.

Επιπλέον, το Centro Ricerche Fiat (Κέντρο Ερευνών του Ομίλου Fiat) συνέχισε να υποστηρίζει τις ενέργειες του ομίλου, αποδεικνύοντας πως είναι ένα κέντρο αριστείας για στρατηγικά προγράμματα και διεθνείς πλατφόρμες ερευνών. Παρομοίως, η Chelsea Proving Grounds, η Arizona Proving Grounds και το Κέντρο Ανάπτυξης και Έρευνας Αυτοκινήτου, τα οποία εκτελούν δοκιμές οχημάτων και δραστηριότητες ανάπτυξης για τον όμιλο της Chrysler, συνέχισαν την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη στήριξη της βιώσιμης κινητικότητας.

Επίσης, σημαντικές ήταν οι εξελίξεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη διαδικασία παραγωγής. Σε σύγκριση με το 2010, ο όμιλος Fiat και Chrysler πέτυχε 10% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μείωση κατά 18,5% στην κατανάλωση νερού για κάθε όχημα που παράγεται.

Η υγεία και η ασφάλεια του εργαζομένου παρέμειναν κύρια στρατηγική προτεραιότητα, επενδύοντας σε πληθώρα πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην πρόληψη ατυχημάτων, στην ασφάλεια και στην προώθηση της υγείας και της ευεξίας του εργαζομένου. Παράλληλα, ο όμιλος Fiat διατήρησε σταθερή τη δέσμευσή του να προωθεί υπεύθυνα κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρακτικές μέσω προμηθευτών. Επιπρόσθετα, η δέσμευση του ομίλου προς τις τοπικές κοινωνίες ενισχύθηκε από τα 36,5 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν σε πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ενίσχυση και ανάπτυξή τους.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως, ακόμα και με την ύπαρξη δυσμενών οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως, η προσέγγιση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και η συνεχής βελτίωση, παραμένει κεντρική προτεραιότητα για τις δραστηριότητες του Ομίλου.

Η Fiat S.p.A. είναι μέλος πολλών ακόμα ηγετικών δεικτών όπως: ASPI Eurozone, STOXX Global ESG Leaders, STOXX Global ESG Environmental Leaders, STOXX Global ESG Social Leaders, STOXX Global ESG Governance Leaders, ECPI Ethical Euro, ECPI Ethical EMU, FTSE ECPI Italia SRI Benchmark, FTSE ECPI Italia SRI Leaders, Ethibel Excellence Europe and Ethibel Excellence Euro.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση:
www.fiatspa.com/en-US/sustainability/Pages/Homepage.aspx

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ