Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα θαλάσσια θηλαστικά και τις ΘΠΠ

Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Θαλάσσιων Θηλαστικών και Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, από τις 8 έως και τις 12 Απριλίου 2019, τοποθετώντας τη χώρα μας στον χάρτη των διεθνών εξελίξεων για θέματα προστασίας θαλάσσιων θηλαστικών και δημιουργίας και διαχείρισης ΘΠΠ. Το διεθνές αυτό συνέδριο, που συμπληρώνει φέτος τα 10 χρόνια, θα συνδιοργανωθεί από την Διεθνή Επιτροπή των Θαλάσσιων Θηλαστικών και Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (International Committee on Marine Mammal Protected Areas – ICMMPA) και το WWF Ελλάς, με κεντρικό θέμα «Γιορτάζοντας μια δεκαετία συνεργασίας θαλάσσιων θηλαστικών και ΘΠΠ».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συνδιάσκεψη θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και ειδικά στη Μεσόγειο, αποτελώντας μοναδική ευκαιρία συνάντησης και ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης αλλά και παρουσίασης καλών διεθνών πρακτικών από ειδικούς, έχοντας ως επίκεντρο τη χώρα μας.

Από την ίδρυσή της το 2009, η Διεθνής Επιτροπή ICMMPA εργάζεται για την προώθηση της προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών μέσω ΘΠΠ και άλλων μέτρων διαχείρισης. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, τα αντίστοιχα συνέδρια είχαν πραγματοποιηθεί σε Χαβάη, Μαρτινίκα, Αυστραλία και Μεξικό έχοντας ως κεντρικό στόχο να λειτουργήσουν ως ένας μηχανισμός, μέσω του οποίου θα προωθείται σταθερά η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των φορέων διαχείρισης, των επιστημών, των πολιτικών και άλλων ενδιαφερομένων γύρω από το θέμα των θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και να συμβάλλουν στον σχεδιασμό πρακτικών μεθόδων για τη δημιουργία, παρακολούθηση και διαχείριση ΘΠΠ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτή τη βάση, στόχος της  παγκόσμιας αυτής συνδιάσκεψης είναι να διαμορφώσει μια κοινότητα εμπειρογνωμόνων με ειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά και την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας στις ΘΠΠ και να αναδείξει τη σημασία σημαντικών  περιοχών της Μεσογείου, που απειλούνται άμεσα από ανθρώπινες δραστηριότητες και για τις οποίες μέχρι σήμερα υπάρχει ένα σημαντικό επιστημονικό «κενό» γνώσης, όπως είναι η Ελληνική Τάφρος.

«Η παγκόσμιας εμβέλειας Συνδιάσκεψη θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία να αναδειχθούν οι ελληνικές θάλασσες, ένας άγνωστος παράδεισος για τα θαλάσσια θηλαστικά, ως hotspot στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αναλογιζόμενοι τις τεράστιες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη στην περιοχή αυτή. Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης να σημάνουν την αρχή μιας νέας εποχής για τη Μεσόγειο και τους ωκεανούς με υγιή βιοποικιλότητα και βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες», σημειώνει η συντονίστρια της Συνδιάσκεψης και συνεργάτης του θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς, Αμαλία Αλμπερίνι.

Στην επικείμενη διοργάνωση αναμένεται να παραβρεθούν περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες από 40 χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη συνδιάσκεψη θα λάβει ενεργό μέρος και μια νέα γενιά Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμη γνώση από τους εμπειρότερους συναδέλφους τους.

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών θα είναι ορισμένοι από τους πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένους και καταξιωμένους ειδικούς σε θέματα διαχείρισης θαλάσσιων θηλαστικών που θα εκπροσωπούν διεθνείς οργανισμούς, καθώς και το διεθνές δίκτυο του WWF.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα αποτελείται από 25 περίπου συνεδριάσεις, πάνελ συζητήσεων, workshops, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια, οι οποίες θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στη μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ναυτιλίας και κητωδών στη Μεσόγειο, στην επίλυση των συγκρούσεων στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές των θαλάσσιων θηλαστικών (π.χ. αλληλεπιδράσεις μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών και αλιείας μικρής κλίμακας), στο πώς οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς και στις προκλήσεις και απειλές που θέτουν οι εξορύξεις πετρελαίου στους βασικούς οικοτόπους θαλάσσιων θηλαστικών.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η 5η Συνδιάσκεψη γίνεται στην Ελλάδα. Μετά από 10 χρόνια δουλειάς που εστιάσαμε σε διάφορες ωκεανούς του πλανήτη, η παγκόσμια κοινότητα που ασχολείται με τη προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών θα συγκεντρωθεί στη Μεσόγειο για να  εξετάσει τις μεγάλες προκλήσεις για την προστασία μιας από τις πιο επιβαρυμένες από ανθρώπινες χρήσεις θάλασσές του κόσμου, που όμως διατηρεί ακόμα μια αξιοσημείωτη ποικιλία σημαντικών πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών.» σημειώνει η Naomi McIntosh Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής ICMMPA.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο είναι διαθέσιμες στο https://www.fifth.icmmpa.org/el

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα αναρτηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ