O Θοδωρής Στεργίου, Senior Manager στο Συμβουλευτικό τμήμα της KPMG μίλησε στο CSRnews.gr για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KPMG Global Cyber Days» (Ήμερες για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο), που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος στην Ελλάδα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KPMG Global Cyber Days» (Ήμερες για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο) πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος στην Ελλάδα. Υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία;
Η αλήθεια είναι πως έχουμε διακρίνει νέα στοιχεία σε σχέση με τη δράση μας την προηγούμενη χρονιά.
Αρχικά, ανακαλύπτουμε συνεχώς τη διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή και ενασχόληση των μαθητών με τον ψηφιακό κόσμο. Κάθε χρόνο, τα παιδιά φαίνεται να ξεκινούν πιο νωρίς να χρησιμοποιούν το internet και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το online gaming δείχνει πως και στη χώρα μας έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις εξάρτησης.
Από την άλλη βέβαια, εκπλησσόμαστε θετικά για τις γνώσεις τους γύρω από θέματα κυβερνοασφάλειας. Γινόμαστε αποδέκτες στοχευμένων ερωτήσεων και παρατηρήσεων, ενώ μπορούν πολύ εύκολα να ταυτίσουν κάτι που τους λέμε με κάποια εμπειρία που είχαν, είτε τα ίδια, είτε οι γονείς τους, είτε κάποιος άλλος από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο.
Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε, πως για άλλη μια χρονιά, διαπιστώνουμε άγνοια των όρων χρήσης των διαδικτυακών εφαρμογών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συζητάμε με μαθητές τελευταίων τάξεων δημοτικού, οι οποίοι έχουν λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη στιγμή που σχεδόν καμία τέτοια πλατφόρμα δεν επιτρέπει τη χρήση της από άτομα της ηλικίας τους.
Απαιτείται διαρκής ενημέρωση, ιδιαίτερα των γονέων, ώστε να είναι όλοι σε θέση να απολαύσουν τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στο internet, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο.
Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας και ποιους αφορά; Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Η παγκόσμια πρωτοβουλία της KPMG, «Global Cyber Days», λαμβάνει χώρα τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος έχει θεσπιστεί ως ο μήνας κυβερνοασφάλειας, και, εξελίσσεται σε πάνω από 50 χώρες ανά τον κόσμο.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενημερώσει μαθητές και γονείς αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν με τη χρήση του διαδικτύου, έτσι ώστε να παραμένουν πάντα σε εγρήγορση και να πάψουν να είναι ευάλωτοι σε αυτούς.
Το πρόγραμμα «Global Cyber Days» απευθύνεται στα σχολεία και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και περιεχόμενο για μαθητές δημοτικού, μαθητές γυμνασίου και ενήλικες του περιβάλλοντός τους (δάσκαλους και γονείς).
Ποια είναι τα θέματα στα οποία εστιάζετε κατά κύριο λόγο;
Τα θέματα στα οποία επικεντρωνόμαστε περιλαμβάνουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), την προστασία της ταυτότητας στο διαδίκτυο, την ηλεκτρονική παρενόχληση/εκφοβισμό (cyber bullying), τα online παιχνίδια, και τις ηλεκτρονικές απειλές που μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους.
Χρησιμοποιούμε παραδείγματα αλλά και βίντεο όπου επαγγελματίες της ασφάλειας πληροφοριών εξηγούν το πόσο εύκολο είναι να πέσει κάποιος θύμα στον διαδικτυακό κόσμο, εάν δεν προσέχει και δεν παραμένει συνεχώς σε εγρήγορση.
Ποια ήταν η υποδοχή που επιφυλάσσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στην πρωτοβουλία; Ποιοι δείχνουν μεγαλύτερη ανταπόκριση;
Είναι ιδιαίτερα θετικές οι αντιδράσεις των μαθητών, οι οποίοι μας ανοίγονται αναφέροντας τη δική τους εμπειρία και προβληματισμούς. Γνωρίζουν αρκετά καλά το αντικείμενο, ενώ μερικοί από αυτούς έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και εντρυφήσει στα τεχνικά θέματα κυβερνοασφάλειας.
Μεγαλύτερη ανταπόκριση όμως θα έλεγα ότι έχουμε από τους γονείς, οι οποίοι, σε μεγάλο ποσοστό, δείχνουν μια αδυναμία να ακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας και να γνωρίζουν τους κινδύνους που παραμονεύουν από την ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο.
Γενικά μιλώντας, όλα τα σχολεία που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη δράση μας και έχουμε επισκεφτεί, αναγνωρίζουν την ανάγκη ένταξης προγραμμάτων επιμόρφωσης αναφορικά με την ψηφιακή ασφάλεια, ακόμα και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ύλης.