Volvo: Αυξάνει σε 80% τη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα εργοστάσιά της

Volvo Cars Chengdu car plant

Το εργοστάσιο της Volvo Cars στο Τσενγκντού, το μεγαλύτερο της σουηδικής εταιρείας στην Κίνα, τροφοδοτείται πλέον με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. Με αυτή την προσθήκη, το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο δίκτυο των μονάδων παραγωγής της Volvo ανέρχεται πλέον στο 80%.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 100% στο εργοστάσιο του Τσενγκντού είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης συμφωνίας για την τροφοδοσία της μονάδας και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 του εργοστασίου κατά περισσότερο από 11.000 τόνους ανά έτος.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη της φιλοδοξίας της Volvo Cars να πετύχει κλιματικά ουδέτερη λειτουργία στην παραγωγή της έως το 2025, ενώ αποτελεί τμήμα του ευρύτερου κλιματικού σχεδίου της εταιρείας το οποίο στοχεύει στη μείωση του συνολικού ανθρακικού αποτυπώματος ανά αυτοκίνητο κατά 40% ανάμεσα στο 2018 και το 2025. Μέχρι το 2040, η Volvo Cars αποσκοπεί στο να είναι μια κλιματικά ουδέτερη εταιρεία.

Μέχρι πρόσφατα, το εργοστάσιο του Τσενγκντού είχε ήδη εξασφαλισμένο ένα 70% ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενο από ανανεώσεις πηγές. Με το νέο συμβόλαιο διευθετείται και το υπόλοιπο 30%. Όπως προβλέπεται, περίπου το 65% της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από υδροηλεκτρικές πηγές και το υπόλοιπο 35% από ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές.

“Φιλοδοξία μας είναι να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα μέσω απτών, ξεκάθαρων δράσεων”, δήλωσε ο Χαβιέ Βαρέλα (Javier Varela), Επικεφαλής Παραγωγής και Ποιότητας της Volvo Cars. “Η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης στο σύνολό της από ανανεώσιμες πηγές για το μεγαλύτερό μας εργοστάσιο στην Κίνα είναι ένα σημαντικό ορόσημο και υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στην ανάληψη ουσιαστικής και αποτελεσματικής δράσης”.

Η Volvo Cars εργάζεται διαρκώς για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο δίκτυο παραγωγής της και έχει ήδη κατακτήσει σημαντικά ορόσημα τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της έχουν πετύχει κλιματικά ουδέτερη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από το 2008, ενώ η μονάδα παραγωγής κινητήρων της στο Σκέβντε της Σουηδίας ήταν το πρώτο εργοστάσιο στο δίκτυο της εταιρείας που πέτυχε να είναι κλιματικά ουδέτερο στο σύνολό του το 2018.

Στο εργοστάσιο της Γάνδης στο Βέλγιο, η Volvo Cars εγκατέστησε 15.000 ηλιακά πάνελ το 2018, δράση που σηματοδότησε την πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας στο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της εταιρείας.

Τα προαναφερθέντα μέτρα αποτελούν, μαζί με άλλες ενέργειες, τμήμα του κλιματικού σχεδίου της Volvo Cars, το οποίο παρουσιάστηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους και συνιστά μία από τις πιο φιλόδοξες κλιματικές στρατηγικές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η φιλοδοξία της Volvo Cars μέχρι το 2025 το 50% των πωλήσεών της παγκοσμίως να προέρχεται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το υπόλοιπο από υβριδικά.

Το σχέδιο υπερβαίνει την επίτευξη στόχων που έχουν να κάνουν με τις εκπομπές ρύπων “στην εξάτμιση” μέσω της καθολικής εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης και στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της εταιρείας, την αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και διαμέσου της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών.