Αιολικά πάρκα: Τι προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες

Τα κοινωνικά οφέλη από την δημιουργία και λειτουργία αιολικών πάρκων 


Πρόσφατα 23 τοπικές κοινότητας της νότιας Εύβοιας αντέδρασαν έντονα σε διάταξη, που τελικά αποσύρθηκε, η οποία μετέφερε στους Δήμους τους πόρους που κατά το νόμο παρακρατούνται από τα αιολικά πάρκα για έργα στα χωριά που τα φιλοξενούν[1]. Αντίδραση υπήρξε επίσης από την ΕΛΕΤΑΕΝ[2], [3] και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο θόρυβος που σηκώθηκε έκανε πολλούς να συνειδητοποιήσουν τη σημασία που έχουν τα αιολικά πάρκα για τα χωριά της Ελληνικής επαρχίας. Το 3% του τζίρου τους χρησιμοποιείται για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος των κατοίκων και για τοπικά αναπτυξιακά έργα.  To ΥΠΕΝ έχει ήδη δημοσιοποιήσει[4] τον κατάλογο ανά κοινότητα με τα ποσά που θα διατεθούν στους κατοίκους[5]. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πριν από 2 έτη περίπου, είχαν διανεμηθεί άλλα 18 εκατομμύρια ευρώ[6].

Σημαντικές είναι και οι δουλειές που δημιουργούνται. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο[7], το 2018 η αιολική ενέργεια διατηρούσε 5.100 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, δηλαδή 1,8 θέσεις εργασίας ανά MW. Τοπικά, οι άμεσες μόνιμες τοπικές θέσεις εργασίας είναι 0,3 θέσεις/MW, δηλ. 4 φορές περισσότερες από τις συνολικές θέσεις που δημιουργούνται από σταθμούς φυσικού αερίου[8].

Κατά την κατασκευή και τη λειτουργία ενός αιολικού πάρκου, υπάρχει εισροή εσόδων στην τοπική αγορά από εργασίες και εργολαβίες, αγορά προμηθειών και υπηρεσιών, αντισταθμιστικά έργα, καθώς και από χορηγίες, ενισχύσεις τοπικών συλλόγων, σχολείων και κοινωνικών υποδομών και άλλες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) κ.ο.κ. Για παράδειγμα, στη νότια Εύβοια τα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7MW που είχαν κατασκευαστεί την περίοδο 1998-2017 προσέφεραν συνολικά 82,6 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία έως το 2018[9]. Αυτά τα αιολικά πάρκα συνεχίζουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία περίπου 3,9 εκατ. ευρώ κάθε έτος (επιπλέον των θέσεων εργασίας).

Στη νότια Εύβοιας, η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταγράψει χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεων ΕΚΕ[10] όπως είναι η προσφορά πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμών, η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, η εγκατάσταση και ο εξοπλισμός αγροτικού ιατρείου στον Αλμυροπόταμο, πολλά έργα υποδομής κλπ. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν ειδικούς χώρους για τις κυψέλες των μελισσοκόμων και ράμπες για τη διευκόλυνση  των κτηνοτρόφων,  την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων (π.χ. ενός λατομείου και των ερειπίων ενός ναού στο Καφηρέα) και το σχέδιο αναδάσωσης του Καστανόλογγου, ενός δάσους άγριων καστανιών 640 στρεμμάτων σε 1.000 μέτρα υψόμετρο στο όρος Όχη.

Αναδασώσεις γίνονται από όλα τα αιολικά πάρκα σε εκτάσεις που υποδεικνύουν τα τοπικά δασαρχεία. Οι αναδασώσεις αυτές γίνονται επιπλέον των φυτεύσεων και των έργων αποκατάστασης τοπίου που εκτελούνται μέσα στους χώρους των αιολικών πάρκων είτε όταν τελειώσει η κατασκευή τους είτε όταν απεγκατασταθούν οι παλιές ανεμογεννήτριες και τοποθετηθούν νέες[11], [12].

[1] http://www.eviatopblog.gr/2020/10/25.html

[2] https://eletaen.gr/epistoli-ypen-eidiko-telos-yper-ota/

[3] https://eletaen.gr/dt-gia-to-eidiko-telos-yper-twn-ota/

[4] http://www.ypeka.gr/Portals/0/Files/XrisimaNea/20200803-ANAKOINWSH_APOFASH_EPIMERISMOS.pdf

[5] http://www.ypeka.gr/Portals/0/Files/XrisimaNea/20200803-APOFASH_EPIMERISMOS.pdf

[6] https://eletaen.gr/dt-eletaen-gia-to-1/

[7] https://www.eurobserv-er.org/category/2019/   , σελ. 112

[8] https://ask4wind.gr/society-myth01/

[9] https://eletaen.gr/ta-topika-ofeli-apo-ta-ap-notias-evoias/

[10] https://eletaen.gr/wp-content/uploads/2018/08/2018-06-25-aiolika-notias-evoias.pdf

[11] https://eletaen.gr/dt-eletaen-gia-apokatastasi/

[12] https://ask4wind.gr/cons-myth04/