Εκσυγχρονίζεται το εθνικό σύστημα απονομής του οικολογικού σήματος

Συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Απονομής του Οικολογικού Σήματος της ΕΕ.

Τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ και την ανάληψη αξιολόγησης των τεχνικών φακέλων εταιριών προϊόντων και υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), ανακοίνωσε ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του «Ανώτατου Συμβουλίου Απονομής Οικολογικού Σήματος» (ΑΣΑΟΣ), του οποίου προεδρεύει.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση παρουσιάσθηκαν από τον κ. Αραβώση οι εξής 3 πρωτοβουλίες που λαμβάνονται -σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών:

  • Η προώθηση νέας ΚΥΑ που αφορά στον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος απονομής του οικολογικού συστήματος της ΕΕ. Την αξιολόγηση των τεχνικών φακέλων θα αναλάβει ο πλέον αρμόδιος φορέας στη χώρα, το ΕΣΥΔ.
  • Η ένταξη χρηματοοικονομικών προϊόντων (retail financial products) ως ειδική κατηγορία στο σύστημα απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ. Εντός του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την ανάπτυξη κριτηρίων για την επέκταση του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε επιλεγμένα «πράσινα» χρηματοοικονομικά προϊόντα, ώστε να τονωθεί η σύγκριση μεταξύ των επενδύσεων και να υποστηριχθεί μια σταθερή και βιώσιμη χρηματοπιστωτική αγορά.
  • Η προώθηση σχετικής νομοθεσίας που αφορά στον έλεγχο της αγοράς των προϊόντων και υπηρεσιών όπου έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

Οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU ECOLABEL)

Υπογραμμίζεται ότι το εθελοντικό σύστημα απονομής οικολογικού σήματος της ΕΕ λειτουργεί από το 1992 και αποτελεί μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής που εστιάζει στην προαγωγή της αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης.

Αποσκοπεί στην προώθηση προϊόντων (και υπηρεσιών) τα οποία, σε σύγκριση με άλλα προϊόντα (και υπηρεσίες) της ίδιας κατηγορίας, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την καθοδήγηση και την ενημέρωση των καταναλωτών με ακριβείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι το ΑΣΑΟΣ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ στη χώρα μας για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Μέχρι στιγμής έχουν θεσπισθεί από την ΕΕ οικολογικά κριτήρια για 10 κατηγορίες προϊόντων και για μία κατηγορία υπηρεσιών (προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, δομικά υλικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, λιπαντικά, προϊόντα χάρτου, έπιπλα, τουριστικά καταλύματα – camping κλπ)