Σύσταση Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αντιλαμβανόμενο την πολυδιάστατη και δυναμική ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και την ανάγκη τόσο της ενίσχυσης του απαραίτητου πλαισίου όσο και της μεταφοράς καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας (Circular Economy Committee).

Η νεοσύστατη Επιτροπή θα λειτουργήσει ως ένα think tank ή sounding board για τη διαμόρφωση θέσεων σε θέματα κυκλικής οικονομίας, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα προβλέπεται η εκπροσώπηση σε διεθνή και εθνικά συνέδρια σε θέματα κυκλικής οικονομίας με επιλεκτικές παρεμβάσεις σε οικονομικά, επιστημονικά και κοινωνικά δρώμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της Επιτροπής είναι η προώθηση των δράσεων της κυκλικής οικονομίας και η ενημέρωση των μελών για όλες τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας ορίστηκε ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας. Η αρχική σύνθεση της Επιτροπής απαρτίζεται από σημαντικές εταιρίες-μέλη, όπως οι: ΑΒ Βασιλόπουλος, Βιοχάλκο, Coca-Cola Hellas, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eunice Energy Group (EEG), Μυτιλιναίος, ΟΤΕ, ΤΕΧΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, εταιρίες με σημαντική δράση και ισχυρό αποτύπωμα στα θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας. Η Επιτροπή, προϊόντος του χρόνου θα στελεχωθεί και από άλλες εταιρίες, δημιουργώντας ένα ισχυρό σύνολο που θα αναλάβει αρκετές και σημαντικές πρωτοβουλίες.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος αναφερόμενος στη σύσταση της νέας Επιτροπής υπογράμμισε: «Η κυκλική οικονομία αποτελεί έναν βασικό πυλώνα με καταλυτικό ρόλο στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου σε συνδυασμό με την ανάγκη για αειφόρο ανάπτυξη. Στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προχωρήσαμε στη σύσταση της Επιτροπής, αντιλαμβανόμενοι ότι η εφαρμογή των κανόνων κυκλικής οικονομίας σε όλους τους τομείς, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια κοινωνία βιώσιμη, με ποιότητα και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Είμαι σίγουρος, ότι ιδιαιτέρως με τη συμβολή του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Κρεμλή, αλλά και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής θα παραχθεί πλούσιο έργο με ουσιαστικό αποτύπωμα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής τόνισε: «Σε μία χρονική στιγμή, όπου το γραμμικό μοντέλο οικονομίας φτάνει στο τέλος του και η μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο που συνδέεται άρρηκτα με τους στόχους και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι αναγκαία, η σύσταση της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική κίνηση. Με τιμά ιδιαίτερα να βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής και με τη συνδρομή των μελών της και της Διοίκησης του Επιμελητηρίου πιστεύω ότι θα αναδείξουμε τον στρατηγικό ρόλο της Κυκλικής Οικονομίας στην ανάπτυξη των κοινωνιών μας με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, με ουσιαστικό και παρεμβατικό λόγο».