Κομισιόν: Ανακοινώνει τους νικητές του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2020.

Καθένα από τα τρία βραβευθέντα έργα του διαγωνισμού του 2020 με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τη μόδα» θα λάβει 50.000 ευρώ για τις εξαιρετικές δυνατότητές του να αλλάξει τις συμπεριφορές σε σχέση με τη βιώσιμη μόδα. Οι βραβευθέντες το 2020 είναι οι εξής:

  • resortecs® (Βέλγιο)
    Μια νεοφυής επιχείρηση που έχει αναπτύξει διαλυτά νήματα ραφής και αγκράφες που μπορούν να αφαιρεθούν με τη χρήση θερμότητας, συμβάλλοντας έτσι στην απλούστευση της διαδικασίας επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
  • Snake (Κροατία)
    Μια πλατφόρμα ψηφιακού εμπορίου που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δοκιμάζουν απεριόριστους συνδυασμούς ρούχων με τη χρήση ενισχυμένης πραγματικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο καταναλώνεται η μόδα.
  • WhyWeCraft: Cultural Sustainability in Fashion (Ρουμανία)
    Ένας μηχανισμός νομικής στήριξης για χειροτέχνες και σχεδιαστές. Το έργο ενισχύει όσους διατηρούν παραδοσιακές πρακτικές, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε κατά τα άλλα περίπλοκες νομικές έννοιες.

Η κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέλεξε τους τρεις νικητές για το 2020 μεταξύ συνολικά 766 υποψηφίων από όλη την Ευρώπη. Τον Ιούλιο 30 υποψήφιοι της ημιτελικής φάσης συμμετείχαν στην ψηφιακή ακαδημία του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας —ένα εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης και καθοδήγησης που σχεδιάστηκε για την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών τους.

Βραβείο Αντικτύπου

Ο αντίκτυπος βρίσκεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας. Το Βραβείο Αντικτύπου 2020 ήταν ανοικτό σε όλους τους υποψηφίους της ημιτελικής φάσης από την περσινή διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας. Προσφέρει αναγνώριση στην καινοτομία που έχει επιδείξει τα σημαντικότερα αποτελέσματα τα οποία οδήγησαν σε κοινωνικό αντίκτυπο κατά τους τελευταίους 12 μήνες στο πλαίσιο του θεματικού τομέα «Ρηξικέλευθη προσέγγιση των πλαστικών αποβλήτων».

Το Βραβείο Αντικτύπου 2020, αξίας 50.000 ευρώ, απονεμήθηκε στο έργο:

Empower (Νορβηγία)

Η πρωτοβουλία «Empower» συστάθηκε με το όραμα να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν καθαρότερο και καλύτερο κόσμο. Βασίζεται στην ιδέα της χρήσης νέων τεχνολογιών με στόχο να καταστεί δυνατή η κυκλική οικονομία. Το έργο ανέπτυξε ένα ψηφιακό σύστημα συλλογής πλαστικών αποβλήτων μέσω του οποίου τα πλαστικά απόβλητα μπορούν να αποτίθενται και να συλλέγονται έναντι χρηματικής ανταμοιβής.

Όλοι οι νικητές του 2020 ανακοινώθηκαν σε διαδικτυακή τελετή απονομής των βραβείων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ψηφιακής εκδήλωσης ανταλλαγής γνώσεων για την ευρωπαϊκή κοινωνική οικονομία.

Η κριτική επιτροπή

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας επιλέγει κάθε χρόνο μια νέα κριτική επιτροπή. Οι εν λόγω κριτές, ως ομάδα, προσφέρουν πληθώρα εμπειριών και γνώσεων που καλύπτουν την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα, καθώς και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα του έτους. Μέσω της συλλογικής τους φωνής εξετάζουν τις αιτήσεις και προσδιορίζουν ποιοι συμμετέχοντες θα προχωρήσουν στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού, πρώτα στους ημιτελικούς και στη συνέχεια στον τελικό, και ποιοι θα αναδειχθούν τελικά νικητές. Η εκάστοτε κριτική επιτροπή επιστρέφει το επόμενο έτος για να εξετάσει τις αιτήσεις για το Βραβείο Αντικτύπου. Δείτε τον πλήρη κατάλογο παρακάτω:

Anita Hrast, IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (Σλοβενία), Anna Fiscale, Progetto Quid (Ιταλία), Bert Van Son, MUD Jeans (Κάτω Χώρες), Carrie Ann Moran, NCBI (Ιρλανδία), Federica Massa Saluzzo, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων EADA (Ισπανία), Fredrik Timour, Συμβούλιο Μόδας της Σουηδίας (Σουηδία), Jaan Aps, Stories for Impact (Εσθονία), Γιάννης Πιτσάκης, 3QUARTERS (Ελλάδα), Jonas Eder-Hansen, Global Fashion Agenda (Δανία), Pavlína Louženská, Σύμβουλος (Τσεχική Δημοκρατία), Pirjo Kääriäinen, Πανεπιστήμιο Aalto (Φινλανδία), Sebastian Thies, NAT-2 (Γερμανία).

Κριτές του Βραβείου Αντικτύπου 2020:

Carolien Kernkamp, Finest Ventures Holding & Just Strategies Consultancy (Κάτω Χώρες), Esra Tat, Zero Waste Europe (Βέλγιο), Fabrizio Barbiero, Δήμος Τορίνου (Ιταλία), Johannes Kisser, alchemia-nova (Αυστρία), Ladeja Godina Košir, Circular Change (Σλοβενία), Luis Amado, B Lab (Πορτογαλία), Milena Glimbovski, Original Unverpackt (Γερμανία), Mircea Ilie, IKEA (Ρουμανία), Δρ. Sarah Miller, The Rediscovery Centre (Ιρλανδία).