Η ελληνική συσκευή ανακύκλωσης απορριμμάτων καφέ Coffeco διακρίθηκε στον φετινό διαγωνισμό EIT Jumpstarter

Το EIT Jumpstarter, αποτελεί το εμβληματικό, δια-βιομηχανικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT). Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ομάδες από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη έλαβαν πρόσκληση ώστε να διαγωνιστούν στον μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στις 25 Νοεμβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της εικονικής εκδήλωσης, 36 από τις 120 νεοσύστατες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σχετιζόμενες με έξι βασικούς τομείς (Υγεία, Τρόφιμα, Πρώτες Ύλες, Ενέργεια, Βιομηχανία και Μετακίνηση), σε υποψήφιους επενδυτές και μία κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τα καλύτερα έργα έλαβαν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 162.000 ευρώ. Η Coffeco κέρδισε στην κατηγορία Τροφίμων κερδίζοντας και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.

Coffeco: Επαναχρησιμοποιήσιμα απορρίμματα καφέ

Η Coffeco σχεδίασε και ανέπτυξε μια ολιστική μέθοδο, προκειμένου να επιτύχει την επαναχρησιμοποίηση του 100% των απορριμμάτων καφέ παράγοντας ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Απομονώνοντας τα αντιοξειδωτικά από τα απορρίμματα καφέ και μετά από διαδικασίες εκχύλισης, αυτά μπορούν και χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως φυσικά συστατικά στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, αντικαθιστώντας τα αντιοξειδωτικά και τα συντηρητικά που έχουν ως βάση τους χημικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι τεράστιας σημασίας πρώτες ύλες για αυτές τις βιομηχανίες και αποτελούν τη βάση για καινοτόμες υγιείς λύσεις τόσο στη διατροφή μας όσο και στις καθημερινές μας συνήθειες προσωπικής φροντίδας.

Νικητές του EIT Jumpstarter 2020

Εκτός από την Coffeco από την Ελλάδα, οι εταιρείες ReCatalyst (Πρώτες Ύλες) και ArcLub One (Βιομηχανία) από τη Σλοβενία, Horizer, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Μετακίνηση), Fetalix από την Πορτογαλία (Υγεία) και DronePlan από τη Λετονία (Ενέργεια), ήταν εκείνες που έπεισαν την κριτική επιτροπή των ειδικών για τις δυνατότητές τους στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

«Το EIT Jumpstarter είναι ένας ιδιαίτερα ξεχωριστός ευρωπαϊκός διαγωνισμός που βοηθά στην ανάπτυξη και προώθηση των πιο υποσχόμενων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από όλη την Ευρώπη. Έχουμε συγκεντρώσει ένα εξαιρετικό σύνολο από τεχνικά εργαλεία και μία κορυφαία ομάδα εμπειρογνωμόνων, που συνδυασμένα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν επιχειρηματικές γνώσεις, να αναπτύξουν μία πολύ καλύτερη κατανόηση της αγοράς, να δημιουργήσουν μια πρόταση σημαντικής αξίας, να βελτιώσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα αλλά και να συγκεντρώσουν το απαραίτητο κεφάλαιο ώστε να προωθήσουν περαιτέρω τις ιδέες τους στον πραγματικό κόσμο. Είμαι πραγματικά υπερήφανη που κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών ύπαρξής του, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει πάρα πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη πραγματικά καινοτόμων επιχειρήσεων, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα συνολικά 335 νέους επιχειρηματίες. ” ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μαροσόλγκι, Διευθύντρια Προγράμματος EIT Jumpstarter.