Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης: Αμείωτο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τον Εθνικό Δείκτη CR Index

Παρά την πρωτόγνωρη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute CRI) συνεχίζει το έργο του για 13η συνεχή χρονιά και προσκαλεί τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να δηλώσουν συμμετοχή στην αξιολόγηση CR Index 2020-2021 ώστε να επενδύσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης μέσα από ένα διεθνές Πρότυπο.

Έχοντας συμπληρώσει 13 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης έχει υποστηρίξει περισσότερες από 60 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους να συστηματοποιήσουν τον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης και να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους, μέσα από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεών τους στον τομέα αυτό. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στο στρατηγικό σχεδιασμό της Εταιρικής Υπευθυνότητας, που έχει αποδεδειγμένα συμβάλλει θετικά στη συνολική τους απόδοση. Όπως έδειξε για 8η συνεχή χρονιά η ετήσια Έρευνα ESG του Κέντρου Αειφορίας, υπάρχει συσχέτιση των καλύτερων οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων με υψηλές επιδόσεις στην Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Business in the Community (BITC), ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεωρούν με βάση τα διεθνή πρότυπα και κριτήρια του BITC τις επιδόσεις και τη συμβολή των επιχειρήσεων στους τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Παράλληλα, δίνεται ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης (Best Progress Award) για να τιμήσει την εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας Eιδικός Έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index στην εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο. Για πρώτη φορά το 2013, το Ινστιτούτο συμπεριέλαβε και το Best New Entry Award, το οποίο επιβραβεύει την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση που συμμετέχει για πρώτη φορά στο θεσμό.

Κατά την αξιολόγηση CR INDEX 2019-2020, νέες εταιρείες προστέθηκαν στην «οικογένεια» του CR INDEX, ενώ οι διαχρονικά συμμετέχοντες κατάφεραν να κρατήσουν ή να βελτιώσουν – κάποιοι σημαντικά – τις επιδόσεις τους, παρά την αυξημένη δυσκολία των αναθεωρημένων κριτηρίων αξιολόγησης του BITC. Για πρώτη φορά το 2012, ακολουθώντας τη μεθοδολογία του BITC, που βελτιώνεται διαρκώς για να παρακολουθεί τις τάσεις στο χώρο της Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο Εθνικός Δείκτης συμπεριέλαβε το ανώτερο επίπεδο διάκρισης DIAMOND, η οποία απευθύνεται σε εταιρείες που βρίσκονται ήδη στα επίπεδα Platinum και Gold. Οι ερωτήσεις για το επίπεδο αυτό είναι προαιρετικές και ανεξάρτητες της υπόλοιπης αξιολόγησης. Μέχρι σήμερα, 5 εταιρείες έχουν καταφέρει να πάρουν αυτή την ανώτατη διάκριση.

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης ανακοινώνει επίσης τη δημιουργία της Πιστοποίησης CRI Pass, που θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς και θα έχει στόχο να παρέχει ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιχειρήσεων σε βασικά θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας. Η Πιστοποίηση CRI Pass θα αντικαταστήσει την διάκριση CRI Pass που υπήρχε έως τώρα και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιχειρήσεις. Η Πιστοποίηση θα παρέχεται κατόπιν συμπλήρωσης ερωτηματολογίου και αξιολόγησης από τους Αξιολογητές του Ινστιτούτου και θα υποστηρίζει τη συμμόρφωση των εταιρειών με τα ελάχιστα κριτήρια ESG αλλά και τις νομοθεσίες για δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικών με το περιβάλλον και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται, η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχής παρατείνεται μέχρι Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2018. O κύκλος της φετινής αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την Τελετή Βράβευσης των εταιρειών που θα διακριθούν.