Συμβολή της PwC Ελλάδας στο σχεδιασμό στρατηγικών και την βελτίωση επιδόσεων σε θέματα ESG

Τα ζητήματα βιωσιμότητας αναδεικνύονται σε προτεραιότητα για το σύνολο των ενδιαφερόμενων εταιρικών μερών, από τους επενδυτές, εως το ανθρώπινο δυναμικό και τους καταναλωτές. Στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία Covid-19 και την αυξανόμενη ανάγκη για διαφάνεια σε τομείς πέραν των οικονομικών επιδόσεων των εταιρειών όπως το περιβάλλον, η κοινωνία και η διακυβέρνηση (ESG), η PwC Ελλάδας υποστηρίζει τον επαναπροσανατολισμό του εταιρικού κόσμου σε μια πιο βιώσιμη και πράσινη δραστηριότητα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, η PwC Ελλάδας προχώρησε στην ανάπτυξη και εισαγωγή στην αγορά του ESG Intelligence. Πρόκειται για  πλατφόρμα συγκέντρωσης επιχειρηµατικών πληροφοριών (business intelligence) υψηλής τεχνολογίας  που στόχο έχει την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην παρακολούθηση των προτύπων ESG. Αφετηρία για την ανάπτυξη του ESG Intelligence αποτέλεσε η συνεχής αύξηση των προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών για υψηλές επιδόσεις στους τομείς που ορίζουν το ESG και οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον πιστωτικό κίνδυνο και το επενδυτικό ρίσκο.

Το εργαλείο χωρίζεται στους τρεις βασικούς πυλώνες του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) και πραγματοποιεί έγκαιρη μοντελοποίηση δεδομένων και οπτικοποίηση για την παροχή πληροφοριών που επιτρέπουν γρήγορες και ολοκληρωμένες αποφάσεις. Έτσι οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα έγκαιρης αξιολόγησης και επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής τους και των προτεραιοτήτων που απορρέουν από αυτή διαμορφώνοντας νέα σενάριο που βοηθούν στην επίτευξη των στόχων τους και την δημιουργία εμπιστοσύνης με τα κοινά ενδιαφέροντος.

Ο Δημήτρης Σακίπης, ESG & Sustainability Leader, PwC Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Η ανάπτυξη στρατηγικών πάνω στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και του ESG είναι ουσιώδους σημασίας αποτελώντας σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Οι επικεφαλείς των εταιρειών χρειάζεται να  θέσουν στο επίκεντρο το ESG, και βάσει αυτού να μετασχηματίσουν τον τρόπο που ο οργανισμός τους σχεδιάζει και εφαρμόζει  την στρατηγική του. Κάτι τέτοιο συμπεριλαμβάνει την ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στις λειτουργίες της επιχείρησης και τη δημιουργία μηχανισμών δημοσιοποίησης αναφορών γύρω από το ESG. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν με τρόπο που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των φορέων χρηματοδότησης, επενδυτών, ασφαλιστικών φορέων  και κανονιστικές αρχές αλλά και τη κοινωνία στο σύνολο της.»

Η ομάδα του ESG, Sustainability and Climate Change της PwC Ελλάδας υποστηρίζει τους πελάτες της στο σχεδιασμό ESG στρατηγικών και στην προετοιμασία απολογισμών βάσει κριτηρίων με επίκεντρο στους τομείς Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης ESG και την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, της αγοράς και των υπολοίπων ενδιαφερόμενων μερών.

Ο Κώστας Περρής, Consulting Leader, PwC Ελλάδας σχολίασε: «Η πανδημία του COVID-19 έχει επιταχύνει και αναδιαρθρώσει τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων. Αρκετές  εταιρείες ήδη έχουν θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τη βιωσιμότητα τους και επανεξετάζουν τα πάντα με μια άλλη οπτική. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα των προτύπων ESG, έχουμε αναπτύξει μια γκάμα υπηρεσιών, απευθυνόμενες σε διαφορετικούς κλάδους, που απαντούν στην αυξανόμενη ανάγκη των επιχειρήσεων για την διαχείριση της βιωσιμότητας τους».