Ανταποδοτική ανακύκλωση: Ξεκινά μία νέα εποχή για την ανακύκλωση στην Ελλάδα

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ ενέκρινε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 το νέο εξαετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Σκοπός είναι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης των συσκευασιών στη χώρα μας, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία καλή και πετυχημένη πρακτική.

Το νέο εξαετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ βασίζεται στο νέο μοντέλο προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας με τα «σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης», που αναπτύσσεται στους ακόλουθους 5 άξονες:

1. Δωρεάν λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης για τους Δήμους, χωρίς να επιβαρύνονται οι Δήμοι, και τελικά οι δημότες, με κόστος για τη συλλογή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, αφού όλες οι σχετικές εργασίας πραγματοποιούνται δωρεάν από την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,

2. Παροχή ανταποδοτικού αντιτίμου στους πολίτες για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία, ώστε να αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των δημοτών μέσω της ανακύκλωσης, αφού οι συσκευασίες έχουν αξία και οι δημότες δικαιούνται το δικό τους μέρισμα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας,

3. Δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, για τις εργασίες συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από τα σημεία παραγωγής των άδειων συσκευασιών (όπως Υπηρεσίες του Δημοσίου, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχολεία και άλλα σημεία υψηλής καταναλωτικής έντασης) προς τα «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης»,

4. Διαλογή και επεξεργασία στην Πηγή με χρήση υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαδικασίας της ανακύκλωσης, αφού μειώνονται έως 90% οι όγκοι υλικών που μεταφέρονται, λόγω της διαλογής στην Πηγή, ενώ όλες οι εργασίες παραλαβής, διαχωρισμού, επεξεργασίας και προσωρινής αποθήκευσης πραγματοποιούνται αυτόματα στην Πηγή, χωρίς να απαιτούνται άλλες υποδομές ανακύκλωσης,

5. Παραγωγή 100% καθαρών υλικών χωρίς προσμίξεις, αφού χρησιμοποιείται εξοπλισμός υψηλής αμερικάνικης τεχνολογίας και παράγονται υλικά που αποτελούν εμπορεύματα, τα οποία προωθούνται απευθείας στη βιομηχανία για τελική ανακύκλωση.

Ως αποτέλεσμα, μέσα από μια διαδικασία που όλοι κερδίζουν, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αναπτύσσεται:

· στο 100% των Περιφερειών της χώρας

· στο 91,70% του συνολικού πληθυσμού της χώρας

· στο 100% των Δήμων της χώρας με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων

· στο 100% των 25 μεγαλύτερων (σε πληθυσμό) νησιών της χώρας

· σε 200 Δήμους της χώρας

Άρα, σύντομα «ένα νέο σπιτάκι της ανακύκλωσης θα είναι δίπλα σου», όπως τονίζει ο «Πρεσβευτής Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Τονίζεται ότι «τα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης» αποτελούν τη σωστή μέθοδο ανακύκλωσης, καθόσον από 5.1.2023 η ανακύκλωση των πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με αυτή τη μέθοδο, αφού η Ελλάδα αποφάσισε την πλήρη εφαρμογή του «συστήματος επιστροφής εγγύησης» για το πλαστικό και το μέταλλο, σε εναρμόνιση με τα οριζόμενα στην κοινοτική νομοθεσία (οδηγίες ΕΕ 2019/904 και 2018/851).

Γιατί οι συσκευασίες σου έχουν αξία και η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας !