Starbucks: Δεσμεύεται για ένα βιώσιμο μέλλον για τον άνθρωπο, τον καφέ και τον πλανήτη

Με αφορμή την φετινή 50ή επέτειο της Starbucks το 2021, η Starbucks κοιτάει μπροστά και οραματίζεται τα επόμενα 50 χρόνια με αυξημένη την αίσθηση του επείγοντος και την πεποίθηση ότι πρέπει να προκαλέσουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τους άλλους, να σκεφτούμε μεγαλύτερα πράγματα και να κάνουμε περισσότερα για να φροντίσουμε τον πλανήτη τον οποίο μοιραζόμαστε.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι οι πόροι στον πλανήτη πλέον είναι περιορισμένοι και πρέπει να τους χρησιμοποιούμε με σύνεση. Η βιωσιμότητα αφορά την ευθύνη και την δέσμευση προς τα παιδιά μας και τον κόσμο που επιλέγουμε να τους αφήσουμε. Οι βιώσιμες πρακτικές υποστηρίζουν την υγεία και την ζωή για τους ανθρώπους, τον πλανήτη, αλλά και τις οικονομίες. Η αειφόρος ανάπτυξη υποστηρίζει την Αποστολή και τις Αξίες της Starbucks για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για τον άνθρωπο, τον καφέ και το περιβάλλον.

Παγκόσμιες Πρωτοβουλίες για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

Ο στόχος της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια είναι να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να είναι σε θέση προσφέρει περισσότερα από όσα λαμβάνει από το περιβάλλον και τις περιοχές τις οποίες δραστηριοποιείται. Στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, για πρώτη φορά, λανσαρίστηκε το ‘Circular Cup’, που έχει προέρθει από 6 ανακυκλωμένα χάρτινα ποτήρια και στόχος της είναι να μπορέσει να το λανσάρει σε όλη την Ευρώπη μέσα στο έτος.

Έως το 2030, η Starbucks στοχεύει:

· στη μείωση των ρύπων κατά 50%

· στη μείωση κατά 50% του νερού που χρησιμοποιείται για την άμεση λειτουργία των καταστημάτων και την παραγωγή καφέ

· στη κατά 50% μείωση των αποβλήτων

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία στο μέλλον επιθυμεί:

• Να προσφέρει περισσότερες επιλογές ροφημάτων και φαγητού με φυτική προέλευση

• Απομάκρυνση από συσκευασίες μιας χρήσης και αύξηση χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών

• Καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων

• Επένδυση σε βιωσιμότερες αγρονομικές πρακτικές, με στόχο την προστασία και διατήρηση των δασών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την καλύτερη διαχείριση σχετικά με την χρήση του νερού

• Καταστήματα που έχουν φτιαχτεί με υλικά άκρως φιλικά με προς το περιβάλλον

Επιπλέον, η Starbucks, είναι υπερήφανη που έχει καταφέρει να κάνει πράξη τη δέσμευσή της και έχει φθάσει στο ορόσημο του 99% του καφέ της να έχει προμηθευτεί μέσω ηθικών και υπεύθυνων διαδικασιών, μέσα από τις Εφαρμογές Ισοτιμίας Καφέ και Καλλιεργητή (C.A.F.E.), μια από τις πρώτες πιστοποιήσεις προτύπων βιωσιμότητας της βιομηχανίας του καφέ, επικυρωμένη από τρίτους, ειδικούς του χώρου. Δείτε περισσότερα για τους στόχους της εταιρίας εδώ: Starbucks Stories EMEA

Όλοι μαζί για έναν καλύτερο πλανήτη: Οι πρωτοβουλίες των Starbucks στην Ελλάδα

Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και με αισιοδοξία κοιτάμε το μέλλον για ένα καλύτερο και βιώσιμο «αύριο» . Πέρα από τις διαρκείς δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, την καινοτομία σε προϊόντα με φυτική προέλευση καθώς και τις συνεχείς βελτιώσεις στις συσκευασίες (π.χ. πλαστικά και χάρτινα ποτήρια) ώστε να είναι όσο το δυνατόν από ανακυκλωμένα υλικά και ανακυκλώσιμα, η εταιρία στην Ελλάδα κάνει την διαφορά με μια σειρά βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών για το κοινό καλό.

22 Απριλίου – Ημέρα της Γης:

Την ημέρα της γης, εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν πλάνα για ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας. Εμείς, με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό της Ημέρας της Γης, από 22- 25 Απριλίου προσφέρουμε ένα δωρεάν ρόφημα σε όλους τους πελάτες που θα αγοράσουν το δικό τους tumbler.

Λιγότερο Πλαστικό:

Όλα τα αγαπημένα κρύα ροφήματα σερβίρονται πλέον χωρίς καλαμάκι με το 100% ανακυκλώσιμο καπάκι και έχουμε αντικαταστήσει όλα τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα.

Επίσης, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το δικό σας θερμός στα καταστήματά μας, για να απολαύσετε ένα ρόφημά, σας προσφέρουμε 25 λεπτά έκπτωση στο ρόφημά σας. Τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και τα θερμός αποτελούν την πιο “πράσινη” επιλογή και για αυτόν τον λόγο, η εταιρία με διάφορους τρόπους ενθαρρύνει τη χρήση τους.

Όσον αφορά στα απόβλητα συσκευασιών, συμπεριλαμβανομένων και πλαστικών, τα τελευταία χρόνια τα Starbucks συνεργάζονται με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) συνεισφέροντας οικονομικά στο έργο του Οργανισμού για την Ανακύκλωση μέσω του Μπλε Κάδου. Από το 2019, τα Starbucks συμμετέχουν πιο ενεργά στην Ανακύκλωση Συσκευασιών μέσω του Μπλε Κάδου συλλέγοντας και ανακυκλώνοντας μέρος υλικών συσκευασίας στους Μπλε Κάδους.

Συμβάλλουμε στη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων:

Από το 2016 συμμετέχουμε ενεργά στο πρόγραμμα «Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων» της οργάνωσης «Μπορούμε» και βοηθάμε και εμείς ώστε καμία μερίδα φαγητού να μην πάει χαμένη στηρίζοντας παράλληλα να αυξηθεί η υποστήριξη των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε διασώσει και προσφέρει με Κοινωφελείς Φορείς 77.042 μερίδες φαγητού.

Επαναχρησιμοποιήστε τον «Καφέ»

Στα Starbucks, τη δυνατότητα να προμηθευτείτε δωρεάν το ίζημα του καφέ, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα στα φυτά σας, καθώς αποτελεί μια από τις πιο οικολογικές επιλογές, που βοηθάει στην ανάπτυξή τους.

Συμμετοχή στο project “κάΦσιμο” – Ανακύκλωση Υπολείμματος Καφέ

Μέσα από τα δύο καταστήματά μας στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουμε και εμείς στο έργο της μη κυβερνητικής οργάνωσης που συλλέγει το στερεό υπόλειμμα του καφέ και το μετατρέπει σε πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Συλλέγουμε και προσφέρουμε καθημερινά τον «θησαυρό» μας, ο οποίος απόρριμμα μεταβάλλεται σε ένα πολύτιμο βιοκαύσιμο.