INTERAMERICAN-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας: Συνεργασία για ποιοτική κινητικότητα και βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οργανώθηκε φέτος για 6η φορά από τις 17-23 Μαΐου, με έμφαση στην αστική οδική ασφάλεια και στην προώθηση του ορίου ταχύτητας 30 km/h στις πόλεις.

Ο θεσμός παρέχει μια σημαντική ευκαιρία κινητοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού (Αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, πολίτες) για την αποτροπή ατυχημάτων και τραυματισμών και για να κυκλοφορούν οι πεζοί, οι ποδηλάτες και τα οχήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δηλαδή, για να δημιουργηθούν δρόμοι περισσότερο ασφαλείς και βιώσιμοι, υπέρ της υγείας των πολιτών και ενός «πράσινου» αστικού περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις οδικής ασφάλειας σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα, με την ενεργό συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σε συνεργασία με την ΙNTERAMERICAN και την Anytime. Η εταιρεία, άλλωστε, αναπτύσσει συνεχώς ενέργειες που αφορούν τη μείωση των οδικών ατυχημάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνεχίζει την κοινή προσπάθεια με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση γύρω από τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την υπεύθυνη μετακίνηση.

Με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι θάνατοι σε οδικά ατυχήματα στην Ελλάδα κατά το 2020 παρουσίασαν σημαντική μείωση (-16%) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Αυτή η σημαντική μείωση, που οφείλεται, κυρίως, στους περιορισμούς κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, έφερε πέρυσι τη χώρα μας στην 20η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώτη παρέμεινε η Σουηδία).

Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία (2011-2020), η Ελλάδα σημείωσε πραγματικά εντυπωσιακή βελτίωση στην οδική ασφάλεια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταγράφηκε μείωση του αριθμού των θυμάτων σε οδικά ατυχήματα κατά 49%. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των οδικών ατυχημάτων κατά 34% και των βαριά τραυματιών κατά 70%.

Η οδική ασφάλεια είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας και η ανάγκη για εξάλειψη των οδικών ατυχημάτων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η INTERAMERICAN και η Anytime στοχεύουν σταθερά στη συνεχή ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για τη μείωση των οδικών ατυχημάτων, για «έναν κόσμο με περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη ασφάλιση». Έναν κόσμο με δρόμους χωρίς ατυχήματα και επιβράβευση των καλών οδηγών, που θα εξασφαλίζει καλύτερη ζωή κάθε στιγμή. Γι’ αυτόν τον λόγο, υιοθετούν τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της μετακίνησης, προσφέροντας ασφαλιστικές λύσεις και υπηρεσίες που ξεπερνούν τα παραδοσιακά όρια της ασφάλισης και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ενθαρρύνοντας τη βελτίωση της συμπεριφοράς κατά την οδήγηση (Πρόγραμμα Smart Drive), αλλά και την πιο ορθολογική χρήση των οχημάτων, ειδικότερα εντός του αστικού ιστού (Πρόγραμμα Short Drive).

O Πάνος Κούβαλης, επικεφαλής του τμήματος Mobility & Convenience της INTERAMERICAN, επισημαίνει σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, συνδυάζοντας σύγχρονη γνώση, συλλογή και ανάλυση δεδομένων. Στόχος μας είναι κυκλοφορούμε με περισσότερη ασφάλεια στον δρόμο και να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, ασφαλέστερα και καλύτερα».

Ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής του τομέα Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, συμπληρώνει: «Η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα του οργανισμού μας για τη βιωσιμότητα με περιορισμό των οδικών κινδύνων έχει οργανωθεί εδώ και 18 χρόνια, αρχικά στη βάση της κυκλοφοριακής αγωγής των πολιτών και πλέον έχει διευρυνθεί, σε απόλυτη συνάφεια με το business. Το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ προσθέτει σημαντική αξία σε αυτή την προσπάθεια, που αναδεικνύει τη δύναμη των συνεργασιών».