ΣΕΦΥΜΕΝ: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η κοινή ευθύνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε για να τονίσει τη μεγάλη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη προστασίας του.

Η ημέρα Περιβάλλοντος 2021 θα αποτελέσει και την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

Παρά τις επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ως τρόπος βιώσιμης επίτευξης της ευρωπαϊκής ανάκαμψης.

Οι συνδυαστικές δράσεις που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των υδάτων και στην ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων μας. Ο ΣΕΦΥΜΕΝ και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος ΝΜWE, επικροτούν τις φιλοδοξίες της ΕΕ. Οι ίδιοι οι παραγωγοί Φυσικού Μεταλλικού Νερού είναι εδώ και 100 χρόνια οι προστάτες των υδάτινων πηγών και του περιβάλλοντος, στηρίζοντας την κυκλική οικονομία χρησιμοποιώντας για τα προϊόντα τους πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας όπως PET, γυαλί ή αλουμίνιο, τα οποία αποτελούν πολύτιμους πόρους. Οι εταιρείες φυσικών μεταλλικών νερών δεσμεύονται περισσότερο από ποτέ να αγκαλιάσουν την κυκλική οικονομία και να συνεργάζονται με ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού για να δώσουν σε όλες τις συσκευασίες τους μια δεύτερη ζωή.

Αυτή τη στιγμή, το ΡΕΤ είναι το πιο ανακυκλώσιμο πλαστικό παγκοσμίως και έχει το νούμερο “1” ως το σύμβολο ανακύκλωσής του. Τα μπουκάλια ΡΕΤ είναι 100% ανακυκλώσιμα και μπορούν να αποτελούνται από 100% ανακυκλωμένο υλικό. Μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά και ξανά και να χρησιμοποιηθούν και πάλι στην παραγωγή PET μπουκαλιών. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν μιλάμε για 100% κυκλική οικονομία. Όλο και περισσότερες συσκευασίες παράγονται από κάποιο ποσοστό ανακυκλωμένου ΡΕΤ (rPET). Οι πιθανές χρήσεις του ανακυκλωμένου πλαστικού και ιδίως του rPET, αυξάνονται συνεχώς, βρίσκοντας εφαρμογές στην κατασκευή μπουκαλιών, ρούχων, ίνες χαλιών, μέχρι και υλικών μόνωσης οροφής. Το ανακυκλωμένο ΡΕΤ (rPET) είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όσο και ο παρθένος πολυεστέρας έχοντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα ότι η παραγωγή του απαιτεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, οι εκπομπές CO2 είναι 50%, ή ακόμη μικρότερες, σε σύγκριση με τον κανονικό πολυεστέρα.

Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά αποτελούν μέρος μιας μακράς ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Σήμερα, μια τέτοια κληρονομιά μεταφράζεται για τους παραγωγούς, σε ανάγκη να αποτελέσουν ακόμα περισσότερο «πρεσβευτές» της βιωσιμότητας, στηρίζοντας τη φιλοδοξία της Ευρώπης να είναι ουδέτερη ως προς το αποτύπωμα άνθρακα και πρωτοπόρος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.