Μουσική διαδρομή σε βυζαντινά ίχνη

Μια μουσική διαδρομή με αφετηρία την αρχέγονη, βυζαντινοπρεπή μουσική της Κρήτης και την αποτύπωση της στο σήμερα  θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο.

Με αρχή το Ριζίτικο τραγούδι, μνημείο της Κρητικής μουσικής που έχει τις ρίζες του στα βυζαντινά χρόνια, στα Λευκά ‘Oρη και τον Ψηλορείτη, η συναυλία παρουσιάζει ένα αριστουργηματικό ψηφιδωτό ήχων – τραγουδιών και χορών – που θα ενώσει τον χρόνο και τις πηγές της μουσικής ελληνικότητας με το παρών της ελληνικής μουσικής.

Η συναυλία θα μας ταξιδέψει μέσα από μουσικές σύγχρονων συνθετών με επίκεντρο το  μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και τη μουσική και πνευματική κληρονομιά της Κρήτης. Είναι άλλωστε ιστορικά τεκμηριωμένη η σύνδεση της βυζαντινής μελοποιίας με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, δεδομένου ότι η μεγαλόνησος βρέθηκε υπό βυζαντινή εξουσία για πολλούς αιώνες κατά τον Μεσαίωνα. Επιπλέον υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο χριστιανισμού και καλλιέργειας της βυζαντινής ψαλμωδίας η οποία τροφοδότησε την παραδοσιακή μουσική, ειδικά το ριζίτικο τραγούδι.

Την έμπνευση και τον σχεδιασμό της συναυλίας  έχει η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, στενή συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστή για την αφοσίωση στο έργο του επί 25 χρόνια, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ερατοσθένη Καψωμένο υπογράφουν το  βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με τίτλο «H Κρήτη & ο Μίκης Θεοδωράκης»  από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

Την βραδιά θα σφραγίσει ο εμβληματικός ερμηνευτής  Βασίλης Σκουλάς, ιδιαίτερη μορφή και κορυφαία μουσική φυσιογνωμία, σύμβολο των απανταχού Κρητών. Ο Βασίλης Σκουλάς από τα Ανώγεια της Κρήτης, αυθεντικό μέγεθος σαν τον βράχο του Ψηλορείτη, σεμνός και λαοφιλής, θα ενώσει το νήμα από το ιστορικό Ριζίτικο τραγούδι  στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τη σκυτάλη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα πάρει ο αγαπημένος της νεότερης γενιάς ερμηνευτής και τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης που συνδέεται βιωματικά και καλλιτεχνικά με την Κρήτη και έχει τραγουδήσει έργα του μεγάλου συνθέτη παρουσία του.

Παρουσία έκπληξη η ηθοποιός και Πρέσβειρα Πολιτισμού της Κρήτης  Μαρία Τζομπανάκη, η  λαμπερή, αυθεντική Κρητικιά,  η οποία θα συμπράξει σε αγαπημένα Κρητικά Τραγούδια μαζί με τον Βασίλη Σκουλά και όχι μόνο…

Ειδική συμμετοχή έχει ο ιστορικός  Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, θεματοφύλακας της παράδοσης και  των αυθεντικών χορών της Κρήτης, ο οποίος έχει ιδρυθεί με παραγγελία από τον αείμνηστο Κρητικό πολιτικό Παύλο Ι. Βαρδινογιάννη, για να τον συνοδεύει  στα ταξίδια του εντός και εκτός Ελλάδας και να παρουσιάζει τον Κρητικό Πολιτισμό. Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, δίνει το παρών σε κορυφαίες εκδηλώσεις και γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συναυλία λόγω της θεματικής και του σκοπού της τελεί υπό την αιγίδα των:

  • Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
  • Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
  • Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
  • Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών
  • Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
  • Περιφέρειας Κρήτης
  • Περιφέρειάς Αττικής
  • Δήμου Αθηναίων
  • Δήμου Ανωγείων
  • Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
  • Της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης  Κάκωσης του Νωτιαίου Μυελού HeSCoS the Hellenic department of ISCoS, International Spinal Cord Society
  • Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος / ACG Alumni Assotiation

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Μια εκδήλωση με σημαντικό κοινωνικό μήνυμα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για  την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού. Στόχος του Συλλόγου είναι να βρεθούν οι πόροι για μία καμπάνια εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ και στα Λύκεια της Χώρας για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, την κύρια αιτία κακώσεων του νωτιαίου μυελού. Οι στατιστικές στη χώρα μας δηλώνουν ότι ετησίως 180 άτομα παθαίνουν κάκωση νωτιαίου μυελού μετά από τροχαίο ατύχημα. Και δυστυχώς στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί που είναι υπερδιπλάσιοι…

Επειδή τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα την αξία της αρτιμέλειας -γιατί βιώνουν τη ζωή χωρίς αυτήν- για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους μας και κυρίως τη νεολαία ξεκινούν την καμπάνια με τίτλο «ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ» με στόχο την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

‘Ωρα έναρξης 8:30 μ.μ.

Προπώληση εισιτηρίων viva.gr και σε όλα τα καταστήματα Wind

https://www.viva.gr/tickets/music/festivalirodeio/mousiki-diadromi-se-vyzantina-ichni/