Τζον Κέρι: Στο 60% οι πιθανότητες να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα δείχνουν ότι ο κόσμος έχει 60% πιθανότητες να περιορίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε πρωινό γεύμα με δημάρχους από όλο τον κόσμο στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στη Γλασκώβη, ο Κέρι δήλωσε ότι με τις πιο πρόσφατες δεσμεύσεις, που έγιναν στην COP26, περίπου το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ καλύπτεται τώρα από εφαρμόσιμα σχέδια για την κλιματική αλλαγή.

“Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι το 35% δεν καλύπτεται. Και δεν μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς αυτό το 35%”, σημείωσε ο Κέρι. “Αυτό δεν επιτυγχάνεται, αν δεν είμαστε όλοι μέσα”.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το κλίμα υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει ο κόσμος να επιτύχει τον στόχο του για τη μείωση στο μισό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030, αν θέλει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ως τα μέσα του αιώνα.

“Επίσης το 2050 θα πάει στράφι, αν δεν στεφθεί με επιτυχία το 2030”, επισήμανε.