CSR HELLAS: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 6ου Κύκλου του φοιτητικού διαγωνισμού για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής»

Τα αποτελέσματα του έκτου κύκλου του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής», ανακοίνωσε το CSR HELLAS.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το 2014, στη μνήμη της εμβληματικής προσωπικότητας του Νίκου Αναλυτή ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Δικτύου και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη δεδομέ-νου του ρόλου του ως ενός από τους 20 συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Προέδρου Ζακ Ντελόρ για την ίδρυση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού δικτύου “European Business Network for Social Cohesion” που μετεξελίχθηκε στον οργανισμό CSR Europe.

Κάθε χρόνο, οι διοργανωτές του διαγωνισμού σε συνεργασία με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, επιλέγουν ένα θέμα που συνδέεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυ-ξης (SDGs/ΣΒΑ) ενώ για τη συμμετοχή τους σε αυτόν οι φοιτητές συγκροτούν και συνεργάζονται σε ομάδες των 3-4 ατόμων. Ο φετινός διαγωνισμός με θέμα «Η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και καλλιέργεια υπεύθυνης συμπεριφοράς καταναλω-τών, εργαζομένων και στελεχών.» υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρη-σκευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 10 ομάδες αποτελούμενες από 33 φοιτητές και φοιτήτριες προερχόμενους από 13 πανεπιστήμια, και 11 αξιολογητές από την ακαδημα-ϊκή και επιχειρηματική κοινότητα.

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στη σύνδεση των φοιτητών και φοιτητριών τόσο με την ακαδημαϊκή όσο και με την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της εκπαίδευσης στη διά-δοση και προώθηση των αρχών της Βιωσιμότητας και της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Κινητήριος δύ-ναμη του διαγωνισμού κάθε χρόνο είναι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης 4 (ποιοτική εκπαίδευση με έμφαση στην κατανόηση των βασικών αρχών της βιωσιμότητας και της υπευθυνότητας) και 17 (συ-νεργασία για τους Στόχους).

Σημαντική καινοτομία του φετινού διαγωνισμού υπήρξε η άμεση διασύνδεση των ομάδων που δια-κρίθηκαν με την αγορά εργασίας και τα θέματα βιωσιμότητας, καθώς οι νέοι και οι νέες που συμμε-τείχαν στις ομάδες αυτές λαμβάνουν ως βραβείο θέση αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε εταιρία-χορηγό του διαγωνισμού ή στο CSR HELLAS με διάρκεια τουλάχιστον ενός μήνα. Επίσης, κάθε μέλος των τριών ομάδων που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό θα λάβει ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής από την εταιρία-μέλος AEGEAN AIRLINES με ανοιχτό προορισμό.

Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που έλαβαν, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συνάντηση αποτίμησης των αξιολογήσεων του διαγωνισμού (Live feedback ses-sion), κατά τη διάρκεια της οποίας, η Επιτροπή Αποτίμησης παρουσίασε τα συνολικά αποτελέσματα και τα γενικά συμπεράσματα του διαγωνισμού με τα δυνατά σημεία των εργασιών που διακρίθηκαν καθώς και τα σημεία προς βελτίωση. (Live feedback session), όπου, εκτός της ανακοίνωσης των απο-τελεσμάτων, η Επιτροπή Αποτίμησης παρουσίασε γενικά συμπεράσματα του διαγωνισμού με τα δυ-νατά σημεία των εργασιών που διακρίθηκαν καθώς και τα σημεία προς βελτίωση. Η Επιτροπή απο-τελούνταν από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς (κ. Νίκη Γλαβέλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινω-νιολογίας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και κ. Χρήστος Τσανός, Διδάσκων, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) καθώς και εκπροσώπους εται-ριών-χορηγών που συμμετείχαν στην αξιολόγηση (Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος ΔΣ CSR HELLAS, Σύμ-βουλος Διοίκησης Εταιρικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας, Όμιλος ΤΙΤΑΝ, και κ. Σωτήρης Πάστρας, CSR Manager, APIVITA).

Στις προηγούμενες διοργανώσεις, η θεματολογία αφορούσε την εταιρική κοινωνική ευθύνη στο επι-χειρείν με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους κλάδους του τουρισμού, της ναυτιλίας και της αγροτο-διατροφής, τις προκλήσεις για την Υπεύθυνη & Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Νέο Επιχει-ρηματικό Μοντέλο που προκύπτει – πως οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και την εξάλειψη της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, που κα-ταγράφεται ακόμα στον χώρο εργασίας (SDG #5). Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό διαθέσιμες ΕΔΩ.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, θα τα βρείτε ΕΔΩ