Aνάλυση: Η συνδεσιμότητα 5G είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης

Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη της συνδεσιμότητας 5G σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει άμεσο και καταλυτικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών CO2e, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανατέθηκε από την Ericsson.

Καθώς τα Ευρωπαϊκά Έθνη εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, μια νέα πανευρωπαϊκή ανάλυση καταδεικνύει ότι η υλοποίηση και χρήση της τεχνολογίας 5G σε τέσσερις κλάδους με υψηλές εκπομπές – την ενέργεια, τις μεταφορές, την μεταποίηση και τα κτίρια – θα μπορούσε να αποφέρει μια μείωση των εκπομπών τους κατά 55-170MtCO2e ετησίως, την ίδια εξοικονόμηση που θα επιτυγχανόταν με την κατάργηση 35 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Αυτό αντιστοιχεί με ένα στα επτά αυτοκίνητα στους δρόμους της Ευρώπης.

Η μελέτη αναφέρει ότι τουλάχιστον το 40% των λύσεων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, μέχρι το 2030, θα βασίζεται στη συνδεσιμότητα σταθερών και κινητών επικοινωνιών.

Οι λύσεις αυτές, όπως π.χ. η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ενέργειας, θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές της ΕΕ κατά 550 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (550MtCO2e). Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των εκπομπών που εκλύθηκαν από ολόκληρο τον κλάδο παροχής ενέργειας της ΕΕ το 2017(3) και στο 15% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της ΕΕ το 2017, έτος που επιλέχθηκε ως σημείο αναφοράς για την ανάλυση(4).

Προσθέτοντας την εξοικονόμηση από την εφαρμογή του 5G στους τέσσερις τομείς με τις πιο υψηλές εκπομπές, η συνολική μείωση των εκπομπών θα ανερχόταν σχεδόν στο 20% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της ΕΕ το 2017(5), που ισοδυναμεί με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές της Ισπανίας και της Ιταλίας μαζί.

Παρά τις δυνατότητες που διακυβεύονται, οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη του 5G από την ετήσια έκθεση Ericsson Mobility Report παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα για την Ευρώπη.

Στο τέλος του 2020, το 5G κάλυπτε περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2027, μόλις τρία χρόνια πριν από την ημερομηνία ορόσημο κατά την οποία οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να έχουν μειωθεί στο μισό ούτως ώστε να καταφέρουμε να παραμείνουμε σε καλό δρόμο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5ºC(6), τα νέα δεδομένα προβλέπουν ότι η παγκόσμια κάλυψη του 5G θα εξακολουθεί να βρίσκεται μόνο στο 75%.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στον αντίποδα, η Βόρεια Αμερική και η Βορειοανατολική Ασία εκτιμάται ότι θα έχουν πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 95% έως το 2027. Αντίθετα, η Ευρώπη εκτιμάται ότι θα υπολείπεται σημαντικά των οικονομικών ανταγωνιστών της με ποσοστό κάλυψης μόλις άνω του 80 τοις εκατό του πληθυσμού.

Η Ericsson έχει επενδύσει σημαντικά στην Ε&Α με γνώμονα την ενεργειακή αποδοτικότητα – και στην ανάπτυξη σχετικών προϊόντων και λύσεων – σε όλη τη γκάμα των τεχνολογικών της λύσεων, ούτως ώστε να προσφέρει στους πελάτες της τις πιο βιώσιμες εναλλακτικές για τις στρατηγικές εκσυγχρονισμού των δικτύων τους.