ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ: Υπεύθυνη ηγεσία & περιβαλλοντική υπευθυνότητα

Η Χήτος ΑΒΕΕ επενδύει εδώ και χρόνια στην Πράσινη Οικονομία, στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, μειώνοντας συνεχώς να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας και να παραμείνει πιστή στο στόχο της να εξελίσσεται με γνώμονα την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Ανάπτυξη προϊόντων

Σε μια εποχή λοιπόν που η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ένα μείζον ζήτημα που χρήζει δραστικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών από τις εταιρείες και τους καταναλωτές, η Χήτος ΑΒΕΕ έκανε πρώτη το μεγάλο βήμα στον κλάδο της, λανσάροντας τον Οκτώβριο του 2020 τη νέα σειρά Ζαγόρι Go Green από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET). Η πρωτοβουλία της εταιρείας να κάνει την αρχή και να μειώσει το πλαστικό στις συσκευασίες της κατά 30%, δηλαδή σε ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (25%) και μάλιστα πέντε χρόνια νωρίτερα, αποδεικνύει την ευθύνη που έχει αναλάβει η Χήτος ΑΒΕΕ απέναντι στους πολίτες και στο περιβάλλον. Οι πρώτοι κωδικοί της σειράς Go Green είναι το Ζαγόρι Mini 330ml, το Ζαγόρι Athletic 750ml και το Ζαγόρι 750ml, ενώ αυτή την πράσινη κατεύθυνση ακολουθεί και η σειρά ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού Ζαγόρι Sparkling. Μάλιστα, η εταιρεία δεσμεύεται ότι σταδιακά όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Ζαγόρι, που είναι σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, θα περιέχουν και ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET. Η Χήτος ΑΒΕΕ είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της πανελλαδικά με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET από τον κορυφαίο φορέα επιθεωρήσεων – πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV Hellas (TÜV Nord). Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται πως η εταιρεία χρησιμοποιεί πιστοποιημένο ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET υψηλής ποιότητας, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας για όλα τα προϊόντα της.

Το Ζαγόρι Go Green όμως δεν είναι η πρώτη και μόνη πράσινη επένδυση της Χήτος ΑΒΕΕ, η οποία έχει ένα συνολικό στρατηγικό πλάνο βιωσιμότητας και αειφορίας που την καθιστά το ελληνικό green case study.

Βιώσιμη Δόμηση

Στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της Χήτος ΑΒΕΕ για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και κατ’ επέκταση την προστασία του περιβάλλοντος, μειώνει συνεχώς το ενεργειακό της αποτύπωμα και ελαχιστοποιεί τις εκπομπές CO2.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ανταποκρίνεται πλήρως σε ετήσια βάση, για κάθε φιάλη που παράγει αποδίδοντας περιβαλλοντικά τέλη
  • Είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (αποβλήτων) καταβάλλοντας τα σχετικά τέλη
  • Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης και μελέτης εφαρμογής των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας 904/ 2019/ ΕΕ, για τα πλαστικά μίας χρήσης
  • Παρακολουθεί συνεχώς τους δείκτες ανάλωσης νερού και εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία για την προστασία των πηγών
  • Δεσμεύεται για τη συνεχή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αειφόρα χρήση πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων
  • Έχει αντικαταστήσει το σύνολο του φωτισμού της με οικονομικές λάμπες led
  • Εφαρμόζει τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων για το μεταφορικό της στόλο με ταυτόχρονη μελέτη μείωσης του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Protergia και ο Τομέας Ενέργειας της Mytilineos έδωσαν στη Χήτος ΑΒΕΕ Πράσινο Πιστοποιητικό, σύμφωνα με το οποίο το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε το 2020 προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου άνθρακα.

Βιώσιμες Μεταφορές 

Η Χήτος ΑΒΕΕ δεν σταματά όμως μόνο εκεί, αλλά προσπαθεί να είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνη ακόμα και στη μεταφορά του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Ζαγόρι.  Ήδη από το 2000, η Χήτος ΑΒΕΕ άρχισε να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διακίνηση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Ζαγόρι να γίνεται μέσω του ιδιόκτητου μεταφορικού στόλου της εταιρείας, με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα κατά 12%. Δεν σταμάτησε όμως ούτε εκεί.

Το 2020, εφάρμοσε τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων στο 50% του μεταφορικού της στόλου, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με το 2019 κατά περίπου 10% και το ανθρακικό αποτύπωμα της δραστηριότητας μεταφοράς κατά περίπου 12%.  Επιπλέον, η προσέγγιση μείωσης βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής και για το υπόλοιπο 50% του μεταφορικού στόλου της εταιρείας, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκεται και η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το στόλο επιβατικών αυτοκινήτων leasing που χρησιμοποιεί το προσωπικό της Χήτος ΑΒΕΕ.

Μείωση εκπομπών αερίων 

Η υπεύθυνη ηγεσία της Χήτος ΑΒΕΕ και οι αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας που τη διέπουν, συνθέτουν ουσιαστικά την εικόνα της και είναι αναπόσπαστο στοιχείο του DNA της εταιρείας. Η Χήτος ΑΒΕΕ, πιστή στις αξίες της, επέλεξε στρατηγικά το 2020 να συνεργαστεί με τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος Protergia, για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις του που θα προέρχεται από 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αποτέλεσμα των ενεργειών της εταιρείας αποτελεί η εγγύηση προέλευσης (Πράσινο Πιστοποιητικό) από την Protergia, όπου για το 2020 κατέγραψε ότι το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου άνθρακα.

Οι ενέργειες όμως της εταιρείας δεν σταματούν, καθώς στόχος της είναι να μετατραπεί σταδιακά σε μια «πράσινη» επιχείρηση. Είναι σε εξέλιξη μελέτη υπολογισμού συνολικού αποτυπώματος εκπομπών CO2 για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, με σκοπό τη θέσπιση στόχων που θα τεκμηριώνουν την πολιτική αειφορίας (sustainability), που αποτελεί και βασικό άξονα της φιλοσοφίας της.

Περιβαλλοντικές δράσεις

Από το 2003, η Χήτος ΑΒΕΕ συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ από το 2013 αποτελεί μέλος μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», τοποθετώντας Περίπτερα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε διάφορους δήμους, με στόχο να εκπαιδεύσει το ευρύ κοινό στη σωστή ανακύκλωση διαφόρων υλικών.

Επιπλέον, η Χήτος ΑΒΕΕ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που έχει συνάψει σύμβαση με την Deutsche Pfandsystem GmbH για την ανακύκλωση των συσκευασιών της στη Γερμανία, ενώ είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του 1ου και 2ου Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Αθήνα και Ιωάννινα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η υλοποίηση πανελλήνιων εκπαιδευτικών διαγωνισμών ανακύκλωσης για μαθητές, με τη συμμετοχή της στο Eco Fest 2021 και πολλά άλλα. Ένα από τα σημαντικά έργα της Χήτος ΑΒΕΕ ήταν η συμβολή της στη δημιουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Αθήνα και Ιωάννινα, στο οποίο υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές για την ανακύκλωση, τη σωστή διαλογή των απορριμμάτων πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και χαρτιού, καθώς και την επανάχρησή τους. Τη φιλοσοφία Ζαγόρι Go Green, δηλαδή. Και αυτός είναι ο στόχος, η φιλοσοφία Ζαγόρι Go Green να αφυπνίσει τη συνείδηση όλων και μέσα από την καθημερινότητα, να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στη φροντίδα του περιβάλλοντος, μέχρι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα να γίνει ουδέτερο.

Η Χήτος ΑΒΕΕ, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επιθυμεί να προσφέρει στους καταναλωτές το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι στη πιο βιώσιμη μορφή του, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Η οικογένεια της Χήτος ΑΒΕΕ δεν σταματά να βελτιώνει τις πρακτικές της και να ενισχύει την πράσινη ταυτότητα και την υπεύθυνη περιβαλλοντική της στάση. Ως το Green Case Study της χώρας μας, αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και δεσμεύεται ότι θα εξελίσσεται πάντα με γνώμονα την ποιότητα, την καινοτομία και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.