Earth Black Box: Το εντυπωσιακό project για το μέλλον της Γης

Το οριακό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σχετικά με την κλιματική αλλαγή, έδωσε αφορμή για μια δημιουργική όσο και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Clemenger BBDO, επιστημονικούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, και της καλλιτεχνικής ομάδας The Glue Society.  

Πρόκειται για το Earth Black box ένα «Μαύρο Κουτί για τη Γη», το οποίο θα καταγράφει κάθε εξέλιξη στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, ως κληρονομιά και πηγή γνώσης για το μέλλον, με την ελπίδα, η ύπαρξη του κουτιού να αποτελέσει μία θετική πίεση προς τα κέντρα αποφάσεων για ανάληψη των απαιτούμενων δράσεων, εφόσον όλες οι κινήσεις ή η αδράνειά τους, καταγράφονται.

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» εμπνευσμένο, φυσικά, από το μαύρο κουτί των αεροπλάνων έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2022, αλλά οι σκληροί δίσκοι του έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν οτιδήποτε σχετικό με τη κλιματική αλλαγή που δημοσιεύεται σε ΜΜΕ, κοινωνικά δίκτυα και επιστημονικές πλατφόρμες.  Συλλέγει καθημερινά περιβαλλοντικές μετρήσεις για τη θερμοκρασία των ωκεανών και της ξηράς, τις συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα και την απώλεια της βιο-ποικιλότητας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Jim Curtis, Executive Creative Director της Clemenger BBDO«το Μαύρο Κουτί της Γης αποθηκεύει κάθε βήμα που πραγματοποιεί η ανθρωπότητα προς την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή ή μακριά από αυτήν. Η ύπαρξή του θέτει τους ηγέτες προ των ευθυνών τους καθώς η κάθε τους κίνηση πλέον καταγράφεται. Αυτό το μαύρο ατσάλινο κουτί θα είναι ένα πρακτικό εργαλείο που θα καθοδηγήσει τους μελλοντικούς ηγέτες και ένα πολύτιμο μάθημα και πηγή γνώσης για τις επόμενες γενιές.»

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» κατασκευάζεται από χοντρό ατσάλι και γρανίτη προκειμένου να διατηρηθεί άφθαρτο μέσα στις δεκαετίες και να μην επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες ή άλλες καταστροφές, και  θα λειτουργεί με ηλιακά πάνελ. Οι σκληροί δίσκοι του θα καταγράφουν κάθε είδηση που δημοσιεύεται και σχετίζεται με το περιβάλλον για τις επόμενες 3-5 δεκαετίες και θα τις αποθηκεύουν σε πολλαπλές μορφές κωδικοποίησης. Στόχος είναι αποτελέσει μία μοναδική πηγή γνώσης και, σαν μία άλλη Στήλη της Ροζέτας, να παρουσιάζει στους απόγονους τα λάθη των προγόνων και τις καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν, ώστε οι νεότερες γενιές να συμπεριφερθούν με μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον.