Παρουσιάστηκε η «Πρώτη Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας» στην Ελλάδα

Σε καταλύτη ανάπτυξης για την Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί η Κυκλική Οικονομία υπό την προϋπόθεση της υιοθέτησης του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα υποστηρίξει αποτελεσματικά τη μετάβαση σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο οικονομίας τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Πρώτη Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, η παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση σήμερα, Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ).

Την εκδήλωση τίμησε με χαιρετισμό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Η Έκθεση εκπονήθηκε από τη διεθνούς φήμης εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία Eunomia και παρουσιάστηκε από την Επικεφαλής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Eunomia Research & Consulting IKE κ. Χαρά Ξηρού.

Η Έκθεση αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα, διαμορφώνει δείκτες επίδοσης για την αντικειμενική αξιολόγηση της προόδου της χώρας στην επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυκλική Οικονομία, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και προτείνει άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις πολιτικής για την ταχύτερη μετάβαση σε μια πιο Κυκλική Οικονομία.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΑΝ κ. Δημήτρης Κονταξής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για τον ΣΕΠΑΝ, καθώς παρουσιάζουμε την Πρώτη Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα. Συνεισφέρουμε ενεργητικά στο δημόσιο διάλογο, καταγράφοντας το πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με την Κυκλική Οικονομία και αναδεικνύοντας προτάσεις δημόσιας πολιτικής για το πώς θα επιταχύνουμε από εδώ και πέρα τον βηματισμό μας. Η μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία εγγυάται οφέλη για όλους – την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Γι’ αυτό, με πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας,  για να φέρουμε γρήγορα, χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα».