Πρώτο Πρόγραμμα: Η Save Your Hood στην εκπομπή «Προσφέρω»

Η εκπομπή «προσφέρω» που μεταδίδεται σε Πανελλαδικό Δίκτυο από το ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ κάθε Σάββατο στις 15:00 και αναμεταδίδεται από τη Φωνή της Ελλάδας για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, δίνει βήμα σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και φορείς που με τη δράση τους προσφέρουν στην κοινωνία αλλά και στη χώρα συνολικά.

Η θεματολογία της εκπομπής καλύπτει όλους τους τομείς δράσης κοινωνικής προσφοράς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Επιδίωξη της εκπομπής είναι να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα κοινωνικής προσφοράς και να το φέρνει σε επαφή με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του εθελοντισμού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022, στις 15:00

Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, Ιδρυτής της εθελοντικής πρωτοβουλίας SAVE YOUR HOOD, είναι προσκεκλημένος της Αθηνάς Γιόγιακα στην εκπομπή «Προσφέρω», που μεταδίδεται το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 στις 15:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας. Μιλά για το πώς η νοοτροπία της αδιαφορίας έγινε η αφορμή για τον ίδιο να ξεκινήσει μαζί με κάποιους φίλους του την εθελοντική πρωτοβουλία SAVEYOUR HOOD, που έγινε αμέσως viral στο διαδίκτυο. Περιγράφει πώς η ανάγκη για αλλαγή έγινε κάτι παραπάνω από μια βόλτα, πώς η σκέψη έγινε δράση και πώς μια εθελοντική ομάδα με σύνθημα σώσε τη γειτονιά σου, το δάσος σου, την παραλία σου, το μέρος που ζεις και αγαπάς ξεκίνησε από μια παρέα σε μια γειτονιά της Αθήνας στην πρώτη καραντίνα της πανδημίας covid-19 και έχει καταφέρει σήμερα να κινητοποιεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο να νοιάζονται για τη γειτονιά τους και να οργανώνουν καθαρισμούς στις πόλεις τους.

Αναλύει το ευέλικτο σχήμα αυτο-οργάνωσης της ομάδας που μέσω των socialmedia καλεί όλους τους πολίτες να σώσουν τις γειτονιές τους, οργανώνοντας εκστρατείες καθαρισμού και εξηγεί τι είναι το SEED BOMBING, μια δράση της SAVE YOUR HOOD που σχετίζεται με τη διασπορά σπόρων και στοχεύει στον εμπλουτισμό της χλωρίδας με απόλυτο σεβασμό στη βιοποικιλότητα της κάθε  περιοχής. Συζητά για την ατομική του προσπάθεια ATHENS TO ELLHNIKA FOR A CAUSE κατά την οποία φεύγοντας από τη δική του γειτονιά στην Κυψέλη περπάτησε185 χιλιόμετρα μέχρι τα Ελληνικά Ευβοίας καθαρίζοντας και μαζεύοντας σκουπίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, σε μια συμβολική εβδομαδιαία δράση crowdfunding για την ενίσχυση των πυρόπληκτων στην Εύβοια.

Τέλος, αναφέρεται στις συνεργασίες και δράσεις με δημόσιους φορείς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, στο συνολικό κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και στους επόμενους στόχους της εθελοντικής πρωτοβουλίας.