Growing Together: 300 επιχειρηματίες, επενδυτές, τραπεζίτες και εκπρόσωποι ιδρυμάτων από 8 χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν στην εκδήλωση

60 εμπνευσμένοι ομιλητές συμμετείχαν στην κεντρική σκηνή και στις 4 θεματικές ενότητες για την αγροδιατροφή, το κλίμα, τον πολιτισμό, τους δημιουργικούς κλάδους και την υγεία και μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τους αναπτυξιακούς στόχους τους για μια Ευρώπη πιο δυνατή. Στην ίδια εκδήλωση, 8 Έλληνες επιχειρηματίες παρουσίασαν τις εταιρίες τους σε επενδυτές και ενδιαφερόμενους, σε pitching που διοργάνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) με την Bpifrance.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Επίσης συμμετείχαν: Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ πέντε αναπτυξιακών τραπεζών και επενδυτικών οργανισμών ανακοινώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με την ευκαιρία της εκδήλωσης Growing Together, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρωτόκολλο στοχεύει στην αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιριών σε ώριμα στάδια ανάπτυξης. Όπως προβλέπει η συμφωνία αυτή, 3.3 δισεκατομμύρια ευρώ θα κινητοποιηθούν μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια για τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων τεχνολογικών ηγετών. Το πρωτόκολλο υπογράφουν οι Bpifrance (Γαλλία), KfW Capital (Γερμανία), Tesi (Φινλανδία), Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ (Ελλάδα) και Vækstfonden (Δανία).

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και η Bpifrance υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Κατανόησης με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης των διαχειριστών κεφαλαίων για την εν γένει ενίσχυση της αγοράς των επιχειρηματικών κεφαλαίων. 

Επιπλέον, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) υπέγραψε δύο Μνημόνια Συνεργασίας με τις αναπτυξιακές Τράπεζες του Βελγίου και της Πορτογαλίας, συγκεκριμένα τη Sowalfin (Βέλγιο) και την Banco Portugues de Fomento (Πορτογαλία), σηματοδοτώντας την αφετηρία κοινών πρωτοβουλιών που μπορούν να δημιουργήσουν νέες συνέργειες και ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αυτά τα μνημόνια συνεργασίας θέτουν ως στόχο την ενίσχυση των ευκαιριών για ανάπτυξη και επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης, την κινητοποίηση επενδύσεων και την υποστήριξη των ΜΜΕ. Επιπλέον, αυτά τα μνημόνια στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων μέσω της πλατφόρμας «InnoAgora powered by HDB». Πρόκειται για μια ελληνική πλατφόρμα που φιλοξενείται στην πλατφόρμα EuroQuity της Bpifrance, η οποία δημιουργεί ένα επαγγελματικό και εξειδικευμένο δίκτυο επενδυτών και επιχειρηματιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι συνέργειες αυτές σηματοδοτούν τη δέσμευση των αναπτυξιακών τραπεζών σε ένα κοινό στόχο και όραμα: τη στήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη για να μεγαλώσουμε μαζί (Growing Together). 

Παράλληλα, μια πολύ σημαντική στρατηγική συμφωνία για την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σχετικά με το έργο «White Dragon». 

Το έργο αυτό – πρόκειται για επενδυτική πρόταση που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ – αφορά στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου. Στόχος της συνεργασίας είναι να δημιουργηθεί το νέο οικοσύστημα εταιρειών στον τομέα της πράσινης ενέργειας, μέσω του σχεδιασμού κοινών δράσεων στήριξης και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων από τις επιχειρήσεις. Θα διερευνηθούν επίσης προοπτικές συνεργασίας και διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, όπως και οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Επιπλέον, οκτώ εταιρείες, όλες μέλη της διαδικτυακής πλατφόρμας δικτύωσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) InnoAgora, συμμετείχαν στην παρουσίαση επενδυτικών προτάσεων (pitch session) σε περισσότερους από 30 επενδυτές, επιδιώκοντας να συγκεντρώσουν πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ: BibeCoffee, Brite Solar, Centaur Analytics, InSyBio, Loctio PC, PaloServices, PD Neurotechnology και RTsafe.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οκτώ ελληνικές εταιρείες παρουσίασαν τα εκθέματά τους που αφορούσαν σε καινοτόμα προϊόντα: Biopix DNA Technology IKE, EV Loader, Eye Radar, Magos, Moptil-Mobile Optical Illusions, SciDrones, OramaVR και PD Neurotechnology.

Την Bpifrance εκπροσώπησαν οι Nicolas Dufourcq (Διευθύνων Σύμβουλος), Pascal Lagarde (Εκτελεστικός Διευθυντής Διεθνούς Στρατηγικής, Μελετών και Ανάπτυξης) και Isabelle Bébéar (Διευθύντρια, Επικεφαλής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB εκπροσώπησαν οι Αθηνά Χατζηπέτρου (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος) και Παντελής Τζωρτζάκης (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος).

Την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων εκπροσώπησαν οι Χάρης Λαμπρόπουλος (Πρόεδρος) και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου (Διευθύνουσα Σύμβουλος).

Συμμετείχαν επίσης:

  • Nathalie Berger, Διευθύντρια Υποστήριξης στις Μεταρρυθμίσεις των Κρατών Μελών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Beatriz Freitas, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Banco Portugues de Formento (Πορτογαλία)
  • Jean-Pierre Di Bartolomeo, Πρόεδρος, Solwalfin (Βέλγιο)
  • Gytis Zakevicius, Σύμβουλος του Υπουργού, Υπουργείο Οικονομικών Λιθουανίας
  • Ιωάννης Καλτσάς, Διευθυντής Χρηματοδοτήσεων Ελλάδος και Κύπρου, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)
  • Anne Mieke Van der Werf, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Invest NL (Ολλανδία)
  • Jan Sasse, Διευθύνων Σύμβουλος, Tesi (Φινλανδία)
  • David Denzer-Speck, Επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, KfW (Γερμανία)

Και επίσης επιχειρηματίες και επενδυτικά κεφάλαια:

  • Bertrand Rambaud, Πρόεδρος, Siparex
  • Véra Kempf, Συνιδρυτής, Singulart
  • Nicolas Fritz, Διευθύνων Σύμβουλος, ContentSquare
  • Γιώργος Τζιραλής, Partner, Marathon Venture Capital
  • Antoine Papiernik, Managing Partner, Sofinnova Partners
  • Δημήτρης Δημητριάδης, Chief Innovation Officer, TheFutureCats
  • Γιώργος Δημόπουλος, Partner, VentureFriends