WWF Ελλάς: Πρώτος χρόνος υλοποίησης για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία»

Εκτιμώντας ότι η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα, θεωρώντας ότι η συλλογή σχετικών στοιχείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αναγνωρίζοντας την κομβική σημασία της επιστήμης των πολιτών στην παραγωγή γνώσης, το WWF Ελλάς ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 την υλοποίηση του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία».

Το «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ένα πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να «υιοθετήσουν» παραλίες ή περιοχές του παράκτιου χώρου, για τη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια και πλαστική ρύπανση, με απώτερο στόχο την καταπολέμησή της. Είναι ένα πρόγραμμα citizen science (επιστήμης των πολιτών), αφού η υλοποίησή του στηρίζεται στην πολύτιμη βοήθεια των πολιτών. Δεν αποτελεί ένα απλό πρόγραμμα μεμονωμένων καθαρισμών παραλίας, αλλά ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης, σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά πρωτόκολλα και παράλληλη καταγραφή δεδομένων, ενώ συμβάλλει παράλληλα και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Με την πολύτιμη συμβολή εθελοντικών ομάδων, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πανελλαδικής πλατφόρμας καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης της χώρας μας και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με λεπτομερή στοιχεία για την κάθε παραλία. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται είναι δημόσια διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε ομάδα υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF Ελλάς στη διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής των απορριμμάτων. Η δράση επαναλαμβάνεται περιοδικά 2 με 4 φορές τον χρόνο για τη δημιουργία “χρονοσειρών” και τα δεδομένα από τις καταγραφές καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος adoptabeach.wwf.gr, ώστε να είναι δημόσια διαθέσιμα προς όλους. Ο όγκος των απορριμμάτων σε μια παραλία αυξομειώνεται συνεχώς ανάλογα με την επισκεψιμότητα ή τον εκβρασμό απορριμμάτων στις ακτές. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η ανάπτυξη χρονοσειρών που θα επιτρέψει την αναγνώριση των τάσεων σε σχέση με τα «στιγμιότυπα» των απλών καθαρισμών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσημα τον Μάιο του 2021 και μέσα σε έναν μόλις χρόνο, σημείωσε μια πολύ θετική πορεία, μιας και υπήρξε μια πολύ θερμή ανταπόκριση και κινητοποίηση από πολίτες και ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την περίοδο Μάιος 2021- Απρίλιος 2022, συνολικά 97 εθελοντικές ομάδες υιοθέτησαν 110 παραλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας την καταγραφή, αλλά και τον καθαρισμό των πλαστικών απορριμμάτων που υπήρχαν σε αυτές. Την περίοδο αυτή, καταγράφηκαν από τις εθελοντικές ομάδες συνολικά 126.410 απορρίμματα (αντικείμενα μεγέθους άνω των 2,5 εκ.), τα οποία ανασύρθηκαν από περίπου 11.000μ ακτογραμμής.